En Sıcak Konular

İngiliz polisinden 3 genç kız için çağrı

20 Şubat 2015 19:12 tsi
İngiliz polisi, Suriye'de aşırıcı gruplara katılmak amacıyla Türkiye'ye gittiği tahmin edilen 3 genç kızın yerlerinin tespiti ve güvenli şekilde İngiltere'ye dönmeleri için çağrıda bulundu.

Terörle Mücadele Polis Birimi Şefi Richard Walton bugün başkent Londra'da düzenlediği basın toplantısında, "Suriye'deki aşırıcı grupların eylemlerinde yer almak için Türkiye'ye gittiği düşünülen ve halen Türkiye'de olduğu tahmin edilen 15 yaşındaki Shamima Begum, 16 yaşındaki Kadiza Sultana ve ailesinin adını vermek istemediği 15 yaşındaki bir diğer genç kızın, 17 Şubat Salı günü Londra'dan ayrıldıklarını" bildirdi.
 
Walton, "Londra'nın doğusundaki 'Bethnal Green Academy' okulunda öğrenci olan üç genç kızın, Londra'daki Gatwick Havaalanına 17 Şubat günü giderek, yerel saatle 12.40'da Türk Hava Yolları'na (THY) ait TK 1966 sefer sayılı yolcu uçağıyla İstanbul'a gittiklerinin tespit edlidiğini" kaydetti.
 
"Türk medyası aracılığıyla iletişime geçmeye çalışıyoruz"
 
Walton, 17 Şubat akşamı TSİ 18.40'da İstanbul'a varan genç kızların Suriye'ye ulaşma amacı taşıdıklarına inandıklarını belirterek, şöyle konuştu:
 
"İstanbul'da şu anda çok kar olduğunu biliyoruz. Ulaşımın hava koşullarından etkilendiğini biliyoruz. Kızların halen Türkiye'de olabilme ihtimali olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle bu çağrıyı yapıyoruz. Shamima, Kadiza ve diğer genç kızın mesajlarımızı, güvenlikleri hakkında endişelerimizi duyması umuduyla, Türk medyası ve sosyal medya aracılığıyla da iletişime geçmeye çalışıyoruz.
 
Bu genç kızlar halen Türkiye'deyken yerlerini tespit edebilirsek, onları evlerine, ailelerine geri getirmek için iyi bir fırsata sahip olacağız. Kızların nerede olabileceklerine dair bilgi sahibi olan herkese sesleniyoruz. Bunu, insanları suçlamak için değil, gençlere ve savunmasızlara destek sağlayarak trajedileri önlemek için yapıyoruz. Kızların güvenliğinden son derece endişe duyuyoruz. Önceliğimiz, kızların ailelerine güvenli şekilde kavuşmalarıdır."
 
"Üç genç kız yakın arkadaş"
 
15 yaşındaki Shamima Begum'un "Aklima Begum" adıyla seyahat etme olasılığı olduğu bilgisini veren Walton, üç kızın da aynı okulda okuduklarını ve yakın arkadaşlar olduklarını söyledi.
 
Walton, genç kızların İngiltere'deki havaalanına gidişlerini, uçaktaki seyahatlerini ve Türkiye'ye varışlarını görenleri polisle iletişime geçmeye çağırarak, "Herhangi bir bilgi, İngiliz veya Türk yetkililerin kızların yerlerinin tespitine, böylece kızların evlerine güvenli şekilde dönmelerine yardımcı olabilir. Bu soruşturmanın başından beri Türk yetkililerle ve ailelerle yakın işbirliği içerisindeyiz" diye konuştu.
 
Shamima'nın 17 Şubat akşamı eve dönmeyince ailesinin polisle iletişime geçtiği, Kadiza'nın ailesinin ise 18 Şubat Çarşamba sabahı kızlarının kayıp olduğunu polise bildirdiğini kaydeden Walton, "Kızları seyahat etmeye teşvik eden etkeni şimdilik bilmiyoruz. İnternet üzerinden ya da yüz yüze diğer kişilerle iletişime geçip geçmediklerini, neden etkilendiklerini bilmiyoruz" dedi.
 
İngiliz hükümeti, yaklaşık 600 İngiliz vatandaşının Suriye'ye ve Irak'a savaşmak için gitmiş olabileceğini tahmin ediyor. İngiliz polisi, geçen yıl çoğu Suriye bağlantılı 200'den fazla kişiyi terör şüphesiyle gözaltına almıştı. Ülkede geçen hafta yürürlüğe giren yeni terörle mücadele ve güvenlik yasası kapsamında, havayollarından yolcu listelerini paylaşmaları isteniyor.

aa

 

Bu haber 592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,388 µs