En Sıcak Konular

Hukukçulara göre paketteki bazı maddeler çok tehlikeli

20 Şubat 2015 15:50 tsi
Hukukçular, İç Güvenlik Paketi'nde yer alan ve polislerle vali ve kaymakamların yetkilerini arttıran bazı maddelerin geriye dönüş demek olduğunu belirtiyor

TBMM’de görüşülmekte olan ve kolluk kuvvetleri ile kaymakam ve valilere yeni yetkiler veren iç güvenlik paketine yönelik tepkiler devam ediyor.

Kamuoyunda "iç güvenlik paketi" olarak bilinen, Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı acele hallerde kolluk amirinin sözlü emriyle arama yapma yetkisi verilebiliyor.

Pakette ayrıca polise gözaltı ve molotof kullananlara ateş etme yetkisi veriliyor. Acil hallerde ise dinlemeler artık 24 saat yerine 48 saatte yetkili ve görevli hakimin onayına sunulacak.


CAVİT TATLI: UZUN VADEDE CİDDİ SIKINTILAR DOĞURUR

Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Cavit Tatlı, Dünya Bülteni’ne yaptığı açıklamada valilerin talimatıyla polisin gözaltına almasının, polisin ateş edebilmesinin büyük sorunlar doğurabileceğini ve bunun çözüm sürecine de ciddi sıkıntılar vereceğini düşündüğünü söyledi.

Türkiye’de işkence ve keyfi uygulamaların yapıldığı dönemlerin geride kaldığı bir dönemde polisin yetkilerinin bu denli arttırılmasının eskiye dönüş olarak yorumlanabileceğini belirten Cavit Tatlı, “Valinin talimatıyla ya da polis tarafından gözaltına alınan birisinin kaybolması ya da hayatını kaybetmesi halinde neler olur?” ifadelerini kullandı.

Polisin gözaltı yetkisinin bazı Avrupa ülkelerinde olmasının Türkiye’de de olmasını gerektirmediğini kaydeden Avukat Tatlı, yakın zamanda gerçekleşen dinleme skandallarını ve polise yönelik soruşturmalarda ortaya çıkan kumpas iddialarını hatırlattı.

Çözümün polise gözaltı yetkisi vermekte değil, savcıların sayısının arttırılmasında olduğunu savunan Avukat Tatlı, “Günümüzde artık savcıya ulaşamamak gibi bir durum olmaz. Nöbetçi hakim ve savcılara adliyede bulunma zorunluluğu getirilir ve sayıları arttırılırsa sorun kalmaz” dedi.

Avukat Tatlı, valilik ve kaymakamlıkların kaldırılması ve yetkilerinin yerel yönetimlere bırakılmasının konuşulduğu bir dönemde adli yetkilerinin arttırılmasının geriye dönüş olacağını söyledi.


PROF. SÖZÜER: ANAYASAYA AYKIRI

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Sözüer de Twitter üzerinden yaptığı açıklamalarda iç güvenlik paketinin anayasaya aykırı olduğunu savundu

Sözüer, "Güvenlik Paketi DGM'li döneme dönüştür ve bu hükümetin reformunun imhasıdır! Kolluk hep "yetkim az" der ama olanları "sıkça" kötüye kullanır. Güvenlik Paketi kolluğa aşırı yetki değil, yeni yapılanma ve iyi eğitim sağlamalı" dedi.

Sözüer açıklamasında, "Güvenlik Paketi 10 yıldır güvenlik bürokrasinin dayattığı anayasaya aykırı düzenlemeleri içeriyor. Bu hükümet hep direndi, şimdi pes etmemeli! 2005 Özgürlükçü Ceza Hukuku reformuna birinci darbeyi özel yetkililer, HSYK, Kollukta örgütlenen yapı vurdu 2.darbe ise güvenlik paketi ile vuruluyor" ifadelerini kullandı.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Sözüer, “Güvenlik paketinin ‘arama, yakalama, gözaltı, silah kullanma, valiye savcı yetkisi, vali talimatına aykırılık' suçu düzenlemeleri Anayasaya aykırı” açıklamasında bulundu.


BAKAN ALA PAKETİ SAVUNDU

İçişleri Bakanı Efkan Ala pakette, hırsızın ve yankesicinin, vatandaş şikayet ettiğinde suçüstü halinde derhal gözaltına alınmasına yönelik de düzenlemeler bulunduğuna değinerek "Evinde hırsızlık yapılmış vatandaşımızın, 'Karakola gel, senin evinde hırsızlık yapıldığına dair ifade ver' anlayışının yerine, gidip evinde, iş yerinde şikayetini polisin, jandarmanın alabilmesini sağlayan düzenlemeler var" diye konuştu.

Ala, İç Güvenlik Paketi'nde, molotof saldırısıyla vatandaşın evini, iş yerini, araçlarını yakanların bunları tazmin etmesine yönelik düzenlemelerin de yer aldığını bildirdi.

Bu düzenmelelerden herkesin memnun olması gerektiğini ifade eden Ala, vatandaştaki desteği görünce bunu sabote etmeye yönelik bazı ittifaklar gördüklerini kaydetti.



Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,441 µs