En Sıcak Konular

Başkanlık sofrası

20 Şubat 2015 08:42 tsi
Başkanlık sofrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, başkanlık sistemi konusundaki çalışmalarıyla tanınan aydınları yemekte ağırladı. Erdoğan, tek tek katılımcıların görüşlerini alıp kendi düşüncelerini aktardı.

Erdoğan, taklit değil ihtiyaçlara uygun özgün bir model üzerinde durulması gerektiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sofrası’nda hukuk, siyaset bilimi, kamu yönetimi, sosyoloji ve iletişim alanlarında çalışan akademisyenlerle bir araya geldi. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda misafir ettiği isimlerin birçoğu kamuoyunca “Başkanlık modeli” üzerinde çalışmalarıyla tanınıyor. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda 2 saat 45 dakika süren yemekte “Başkanlık Modeli” üzerinde akademisyen ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin görüşlerini paylaştığı öğrenildi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ile ilgili bilgi de verilirken, konuklar sarayı da gezme fırsatı buldu. Misafirlerine kısa bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başkanlık Modeli üzerinde davetlilerinin de görüşlerini aldı. Erdoğan, başta ABD olmak üzere dünyada başkanlık modelini uygulayan ülkelerin sistemlerini incelettiğini ve bu konuda Türkiye’ye özgü dünyaya ihraç edilebilecek bir başkanlık modeli üzerinde durdu.

TAKLİDE GEREK
 

Erdoğan “Taklit bir başkanlık modelinden” yana olmadığını belirterek Türkiye’ye özgü bir başkanlık modelinin oluşturulması gerektiği üzerinde durdu. Toplantıya katılan akademisyenlerden bazılar 10 Ağustos itibariyle Türkiye’nin yarıbaşkanlık sistemine fiilen geçtiğini vurgulayarak, mevcut parlamenter sistemin artık miadını doldurduğunu dile getirdiği öğrenildi.

HOCALAR DA AYNI FİKİRDE
 
Cumhurbaşkanlığı sofrasına katılan akademisyenlerin de taklik bir modelden ziyare Türkiye gerçeklerine uygun bir başkanlık sisteminin daha realist ve yönetsel olacağını dile getirdi. Türkiye’nin tarihi dokusu, sosyolojisi, coğrafyası gibi değerlerin dikkatlice incelenerek bir sistem geliştirilmesi yönünde görüş bildirdi. Yemeğe katılan hukukçular de çıkışta toplantının çık verimli geçtiğini ifade etti.

TÜM ÖRNEKLER MASADA

Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu "Cumhurbaşkanı Tüm modelleri araştırmış, en uygun modelin Türkiye’ye özgü bir model olacağına ilişkin bir tavır belirlemiş. Bence Sayın Cumhurbaşkanımızın kafası tamamen net başkanlık modeli hakkında" ifadelerinin kullanırken TESEV Başkanı Can Paker, toplantıda dünyadaki başkanlık sistemlerinin örneklerinın değerlendirildiğini söyledi. Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez ise şunları kaydetti: "Türkiye’de herhangi bir hükümet sistemi uygulanabilir ama mevcut sistem sorunludur çünkü güçlü cumhurbaşkanı var ama sorumluluğu yok. Bu modelin değişmesi lazım."

Baykal devlet adamıydı


Toplantıda paralel yapı ile mücadele de gündeme geldi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun partiyi paralel yapıya teslim ettiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözü çirkin bir kaset komplosuyla genel başkanlıktan görevinden ayrılmak zorunda kalan Deniz Baykal’a getirdi. Erdoğan’ın CHP eski lideri Baykal için “O en azından bir devlet adamı, siyasi bir lider gibi davranıyordu” dediği öğrenildi.

BAŞKA BİR İSİM BULALIM

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki yemekte zaman zaman tebessüm ettiren diyaloglar da yaşandı. Toplantıya katılan tek gazeteci-yazar Gülay Göktürk paralel yapı ile ilgili sözlerine Meclis Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, “Paralel yapı demeyelim buna başka bir isim bulalım” şeklindeki sözleri salonda tebessümle karşılandı.

Kimler katıldı?

Toplantıya, profesörler Burhanettin Duran, Güven Sak, Birol Akgün, Yavuz Atar, Hasan Tahsin Fendoğlu, Ekrem Buğra Ekinci, Gonca Bayraktar Durgun, İsmail Coşkun, Haluk Alkan ve Yusuf Şevki Hakyemez ile Doç. Dr. M. Akif Kireççi, Doç. Dr. Hamit Emrah Beriş ve TESEV Yönetim Kurulu Başkanı Nafiz Can Paker yer aldı. Gazeteci Gülay Göktürk’ün de davetli olduğu toplantıda, Kültür Bakanı Ömer Çelik, AK Partili vekiller Burhan Kuzu ve Ahmet İyimaya, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ve Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın da bulundu.
 

Yeni Şafak



Bu haber 707 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,410 µs