En Sıcak Konular

ABD Ukrayna'daki çatışmalardan rahatsız

20 Şubat 2015 08:17 tsi
ABD Ukrayna'daki çatışmalardan rahatsız ABD yönetimi, ateşkese rağmen çatışmaların yaşandığı Ukrayna’nın doğusundaki gelişmelerden "derin rahatsızlık" duyduklarını açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Eric Schultz, ABD Başkanlık uçağı Air Force One’da düzenlendiği basın brifinginde, Ukrayna’nın doğusunda yaşanan gelişmelerden "derin rahatsızlık" duyduklarını söyledi.
 
Schultz, şunları kaydetti:
 
"Rusya yanlısı ayrılıkçıların saldırıları sonucu Ukrayna ordusunun ve sivillerin kayıplarına yönelik haberlerden derin rahatsızlık duyuyoruz. Bu şiddet, Rusya’nın ve ayrılıkçıların geçen haftaki Minsk uygulama planında yeniden tasdik ettikleri ateşkes taahhütlerine rağmen devam ediyor. Rusya’nın da aralarında bulunduğu tüm taraflara bu plana uymaları çağrısında bulunuyoruz" diye konuştu.
 
Geçen hafta taraflar arasında Minsk’te varılan anlaşmanın "alışveriş listesi" olmadığını belirten Schultz, hangi kurallara riayet edip etmeyeceklerine kendilerince karar verilemeyeceğini, kurallara uyulacağına tüm tarafların taahhüt ettiğini kaydetti.
 
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de, günlük basın brifinginde, ateşkese rağmen çatışmaların yaşandığı Debaltseve ve civarında, Mariupol ve diğer lokasyonlardaki Rus yanlısı ayrılıkçılarca yapılan saldırıları kınadıklarını bildirdi.
 
Ukrayna hükümetinin, ayrılıkçıların, ateşkesin yürürlüğe girdiği 15 Şubat’tan itibaren 250 kez ateşkesi ihlal ettiğini ve 10’dan fazla kişinin ölümüne ve yüzlercesinin yaralanmasına neden olduğunu duyurduğuna vurgu yapan Psaki, "Eğer Rusya ve ayrılıkçılar imzaladıkları anlaşmaları çiğnemeye devam ederlerse, bu daha fazla bedellere ve izolasyona neden olacaktır" dedi.
 
Ukrayna Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, Debaltseve'deki çatışmalarda Rusya yanlısı ayrılıkçılarla çatışmaya giren 90 Ukrayna askerinin esir düştüğü, ayrıca 82 askerinden de haber alınamadığı belirtilmişti.
 
Donetsk'e bağlı Debaltseve kasabası ayrılıkçıların elindeki iki büyük kent Donetsk ve Luhansk arasında köprü işlevi görmesi nedeniyle bölgede stratejik öneme sahip. Debaltseve, ayrıca Ukrayna ordusunun kontrolündeki batıya uzanan karayolu ve demiryollarının üzerinde yer alıyor. Ukrayna'da taraflar arasında Pazar gününden itibaren başlayan ateşkes anlaşmasına rağmen, son günlerde ayrılıkçıların bu kente saldırıları sürüyordu.

aa


Bu haber 573 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,171 µs