En Sıcak Konular

DEAŞ da rejim de Suriye için tehdittir

19 Şubat 2015 15:54 tsi
DEAŞ da rejim de Suriye için tehdittir Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Bugün DEAŞ başta olmak üzere bazı terör örgütleri de rejim de aynı şekilde Suriye’nin güvenliği ve istikrarı için tehdittir" dedi.

 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriyeli muhalifler için ABD ile görüşmeleri yürütülen "eğit-donat" programı hakkında, "Eğitip donattığımız unsurların tabii ki DEAŞ ile mücadele etmesi beklenmektedir ama aynı şekilde rejim unsurlarıyla da mücadele etmesi beklenmektedir. Bu konuda ABD ile aynı düşünüyoruz" dedi.

Kosova Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Haşim Taçi ile bakanlıkta görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu, "dost ve kardeş ülke" dediği Kosova'nın Dışişleri Bakanı Haşim Taçi'yi bakanlıkta ağırlamaktan büyük memnuniyet ve mutluluk duyduklarını belirtti. Çavuşoğlu, genç Kosova Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının yedinci yıl dönümüne denk gelen bu ziyarette bağımsızlık sürecinden bu yana kaydedilen gelişmelerden ötürü Kosova'yı tebrik etti.

Çavuşoğlu, Kosova devletinin ve halkının her zaman yanında olduklarını ve Kosova'nın daha fazla ülke tarafından tanınması için Türkiye'nin uluslararası platformlarda çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti. Çavuşoğlu, Kosova'nın dört devlet tarafından daha tanınmasından büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

Kosova'nın Avrupa ile entegrasyonunu desteklediklerini vurgulayan Çavuşoğlu, "Başta Avrupa Konseyi, NATO ve AB misyonlarındaki mevcudiyetimizle Kosova halkına hizmet etmeyi sürdürüyoruz. Kosova'nın bugüne kadar üye olduğu uluslararası örgütlerde de yoğun çalışmalarımızı devam ettiriyoruz" diye konuştu. Çavuşoğlu, Kosova'nın Avrupa Konseyi'ne üye olması gerektiğini ve bu konuyu Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland'a ilettiklerini kaydetti.

Kosova'nın kalkınması, gelişmesine yönelik Türkiye'nin desteklerinin devam ettiğini söyleyen Çavuşoğlu, "Yunus Emre Enstitüsü Kültür Merkezi orada önemli bir görev üstlendi. Aynı şekilde TİKA da bugüne kadar 460 civarında proje ile Kosova'nın kalkınmasına önemli bir destek sağlıyor" ifadesini kullandı. TİKA'nın bugüne kadar 100 milyon dolarlık proje yürüttüğü bilgisini veren Çavuşoğlu, bugün Ankara'da açılan Arnavut Kültür Merkezi'nin de ikili ilişkiler açısından önemine değindi.

Bakan Çavuşoğlu, Türk firmalarının Kosova'da çok önemli yatırımlar yaparak çok önemli projeler üstlendiklerini, bu çerçevede açılışı Bakan Taçi ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan Kosova'daki Priştine Uluslararası Havalimanı'nın bir Türk firması tarafından yapılmasının önemli olduğunu belirtti.

Çavuşoğlu, aynı şekilde Kosova elektrik dağıtımının da Türk firmaları tarafından üstlenilmesinin Kosova'nın geleceği açısında çok önemli olduğunun altını çizdi. Çavuşoğlu, bugüne kadar Türk firmaları tarafında yürütülen proje değerlerinin 1 milyar dolara yaklaştığını, bölgede 7 binden fazla kişiyi istihdam eden Türk firmaları tarafından yapılan yatırımların toplam değerinin ise 400 milyon dolara yaklaştığını kaydetti.

Türkiye-Kosova ilişkilerinin her anlamda gelişmeye devam edeceğini dile getiren Çavuşoğlu, "Aramızdaki ticaret hacmi 300 milyon dolara yaklaştı ama bunun yetersiz olduğunu görüyoruz. Türkiye şu an Kosova'nın dördüncü büyük ticaret ortağı ve biz birinci sırada yer almak istiyoruz" dedi.

Eğit-donat programı

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çavuşoğlu, Suriyeli muhaliflere yönelik "eğit-donat" süreciyle ilgili ABD ile yürütülen müzakere süreci hakkındaki bir soru üzerine, "eğit-donat" konusunda sona doğru yaklaşıldığını söyledi. Çavuşoğlu, imzalanma aşamasına henüz gelinmediğini, konuyla ilgili detayların görüşülmesinin sürdüğünü ancak kısa süre içerisinde anlaşmanın imzalanmasının beklendiğini dile getirdi.

Çavuşoğlu, "Eğitip de donattığımız güçlerin arazide Suriye'nin bütünlüğünü tehdit eden unsurlarla mücadele etmesi doğal. Bugün DEAŞ başta olmak üzere bazı terör örgütleri de rejim de aynı şekilde Suriye'nin güvenliği ve istikrarı için tehdittir. Her ikisi de masum insanları acımasızca öldürmeye devam etmektedir" şeklinde konuştu. Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"DEAŞ öldürdüğü insanları bütün dünyaya açıkça göstererek, gaddar bir şekilde acımasızca ve insanlığın bile kabul etmeyeceği bir şekilde öldürülmesi bütün dünyada gözü önünde olmaktadır ama diğer taraftan rejim de her gün yüzlerce insanı öldürmeye devam etmektedir. Rejim bugüne kadar 200 binden fazla insanı öldürmüştür. Dolayısıyla eğitip donattığımız unsurların tabii ki DEAŞ ile mücadele etmesi beklenmektedir ama aynı şekilde rejim unsurlarıyla da mücadele etmesi beklenmektedir. Bu konuda ABD ile aynı düşünüyoruz."

Bakan Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın gündeme getirdiği Suriye'de ateşkes planıyla ilgili "De Mistura daha önce buna benzer planlarla bize de geldi. Bu planlarında ya da önerilerinde bazı boşluklar olmasına rağmen, özellikle uygulanması konusunda bazı tereddütlerimiz olmasına rağmen, biz prensip olarak bu önerileri destekledik. Bir gün bile ateşkesin sağlanması aslında yüzlerce insanın ölmesinin önlenmesi demektir" diye konuştu.

Çavuşoğlu, rejimin her geçen gün hava saldırılarıyla Halep'teki gibi sivilleri öldürmeye devam ettiğini belirterek, "Altı haftalık da olsa tabii ki biz bunu memnuniyete karşılarız. Ama rejim tarafından buna saygı duyulacak mı, uygulanacak mı, bu başka bir soru" dedi. Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Bu altı hafta içinde neler yapılacak ki bu çatışmalar, akan kan devam etmesin. Bizim esas kaygımız bu. Suriye'de köklü çözümler gerekiyor. Yaraların pansuman edilmesiyle burada çözüme ulaşamayız. Siyasi bir dönüşümün sağlanması lazım. Esed rejimi meşruiyetini kaybetmiştir. Suriye'de istikrarın, güvenliğin, barışın sağlanabilmesi için Esed'in gitmesi ve her kesimi kapsayan bir ulusal birlik hükümetinin Esed'in yerine gelmesi gerekir."

Kosova'nın tanınması

Kosova'nın uluslararası alanda tanınması konusunda Türkiye'nin desteklerinin sorulması üzerine Çavuşoğlu, Türkiye'nin her platformda bunu gündeme getirdiğini ve yurt dışındaki diplomatik misyonlarda da bu konuda çalışmalar yürütüldüğünü kaydetti. Çavuşoğlu, ayrıca yabancı devlet başkanlarının Türkiye ziyaretlerinde dez Kosova'nın tanınması konusunda destek istediklerini söyledi.

Çavuşoğlu, "Özellikle Kosova'nın AB üyesi beş ülke tarafından tanınması da önemlidir" dedi ve İspanya ile Slovakya gibi ülkelerde de bu konuda çalışma yürüteceklerini bildirdi. 

Bu haber 663 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,737 µs