En Sıcak Konular

Kobani yaralarını sarıyor

19 Şubat 2015 12:19 tsi
Suriyeli Kürtler, Terör örgütü IŞİD ile yaklaşık 4 ay süren çatışmaların ardından harabeye dönen Kobani'yi yeniden ayağa kaldırmak için çalışmalara başladı.

Bazı Kürt gruplarla IŞİD arasındaki çatışmalar nedeniyle adeta harabeye dönen Kobani (Ayn el Arap), yaralarını sarmaya başladı. Terör örgütünün, yaklaşık 4 ay süren çatışmaların ardından bölgeden çekilmesiyle de kentte hayat yavaş yavaş normale dönmeye başladı. Şiddetli çatışmaların yaşandığı Kobani'den geriye ise adeta bir hayalet kent kaldı.
 
Bölgede hasar görmeyen cadde, mahalle veya sokak bulunmuyor. Yıkılan çarşı, hastane, kamu binaları ve iş yerlerinin yerle bir olduğu görülüyor. Harabeye dönen mahalleler, çöken altyapı ile hurdaya dönen araçlara kentin her bölgesinde rastlanıyor. Çatışmaların izlerini taşıyan caddelerde patlamamış askeri mühimmata rastlamak mümkün.
 
Kentin doğu kesiminde ise tuzak ihtimaline karşı sivillerin bölgeye girişine izin verilmiyor, diğer bölgelerdeki evler ise sahipleri tarafından kullanıma hazır hale getiriliyor.
 
Çatışmalar nedeniyle Türkiye'ye sığınan ve bir süredir evlerine dönmeye başlayan Suriyeli Kürtler ise kentin yeniden inşası için hummalı bir çalışma yürütüyor. El birliğiyle yaralarını sarmaya çalışan Suriyeliler, uluslararası yardım kuruluşlarından destek bekliyor. Kentin eski günlerine döneceğine inanan Kobanililer, zor zamanlarında kendilerine kapılarını açan Türkiye'yi ise dillerinden düşürmüyor.
 
Salin Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zor bir süreci geride bıraktırdıklarını söyledi.
 
Çok çalışıp kenti ayağa kaldırmayı amaçladıklarını aktaran Muhammed, "Evlerimize döndüğümüz için çok mutluyuz. El ele vererek kentimizi eskisinden daha güzel bir hale getireceğiz. İnşallah bundan sonra böyle bir sıkıntı yaşamayız" dedi.
 
Hafza Ahmet de Türkiye'de çok iyi ağırlandıklarını ifade etti.
 
Şanlıurfa Valisi İzzetin Küçük ve Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi'nin kendileriyle yakından ilgilendiğini aktaran Ahmet, misafirperverliklerinden dolayı Türk yetkililere teşekkür etti.
 
Bundan sonra yeni bir sayfa açtıklarını anlatan Ahmet, "Yaşadıklarımızı unutmak istiyoruz. Uzun bir kabus gördük ama artık bu kötü günler geride kaldı. Şimdi tek derdimiz evlerimizi yeniden eski haline döndürmek. Evlerimiz kullanılmaz halde tüm eşyalarımız yerle bir olmuş, umarım en kısa zamanda toparlanırız" diye konuştu.
 
Mustafa Hammud ise savaş nedeniyle okulundan uzak kaldığını, arkadaşlarına kavuşacağı günü sabırsızlıkla beklediğini kaydetti.
 
Cesetler toplanıyor
 
Bu arada çatışmalarda ölen IŞİD mensuplarının cesetleri, özel kıyafetli ve maskeli kişilerce toplanıyor. Battaniye, halı ya da bir beze sarılan cesetlerin traktör römorkuna konulduğu görüldü. Bölgedeki Kürt gruplar ise cesetleri toplu mezara bıraktıklarını belirtti.




 

Bu haber 561 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,504 µs