En Sıcak Konular

Dolar düşmeye devam ediyor

19 Şubat 2015 11:21 tsi
Fed üyelerinin faiz artırımında sabırlı olunması konusundaki görüşlerine ilişkin toplantı tutanaklarının açıklanmasının ardından dolar son 2 haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Dolar/TL, bankalararası piyasada ABD Merkez Bankası'nın (Fed) toplantı tutanaklarında üyelerin beklentilerden daha "güvercin" açıklamalarının etkisiyle son 2 haftanın en düşük seviyesi olan 2,4335'e kadar geriledi.
 
Dün güne 2,4549'dan başlayan ve gün içinde en yüksek 2,4680'i gören dolar/TL, akşam Fed'in 28 Ocak tarihli Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanaklarının açıklanmasının  ardından sert düştü ve günü 2,4435'ten tamamladı. Bugünkü düşüşüyle birlikte dolar/TL son bir haftada yüzde 3 gerilemiş oldu.
 
Fed üyelerinin görüşlerinin piyasa beklentilerinden daha "güvercin" olması ve tutanaklarda üyelerin sözlü yönlendirmede faiz artırım süreci için "sabırlı olunacağı" konusunda görüş birliğine varması faiz artırım tarihinin ötelenebileceği beklentisini beraberinde getirdi.
 
Bugün bankalararası piyasada güne 2,4420'den başlayan dolar/TL, Fed'den gelen açıklamalarının etkisiyle düşüşünü sürdürerek, 2,4335 ile son iki haftanın en düşük seviyesine geriledi. Dolar/TL şu dakikalarda 2,4360'tan alıcı bulurken, güne 2,7914 seviyesinden başlayan avro/TL ise 2,79 seviyelerinde dengelendi.
 
Analistler, Fed tutanaklarının yayımlanmasının ardından gelişmekte olan ülkelere dair risk iştahının canlandığını ve doların dünya genelinde sınırlı da olsa değer kaybettiğini belirtiyor. Ukrayna'da ateşkesin uygulanmaya başladığı haberlerinin de piyasalardaki pozitif havayı artırdığını ifade eden analistler, dolar/TL'de 2,4460 seviyesinin altında kalınması durumunda 2,4220 seviyesinin gündeme gelebileceğini kaydediyor.

aa


Bu haber 570 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    14,855 µs