En Sıcak Konular

Arap Milletvekili Zuabi aday olabilecek

18 Şubat 2015 18:08 tsi
İsrail Yüksek Mahkemesi, Arap Milletvekili Hanin Zuabi'nin seçimlerde aday olabilmesi yönünde karar aldı.

İsrail Merkezi Seçim Komitesi'nin 12 Şubat'ta genel seçimlerdeki adaylığının düşürülmesi yönündeki talebi onaylamasından sonra Yüksek Mahkeme bu kararı bozarak, Zuabi'nin seçimlerde aday olabileceğine hükmetti.
 
Zuabi, dün Yüksek Mahkeme'ye gelip savunmasını yapmıştı. Burada bir açıklama yapan Zuabi, "Yüksek Mahkeme'nin siyasi olan bu kararı iptal edeceğinden eminim. Adalet için mücadelem insani ve manevi bir amaç gütmektedir. Yaptığım ve söylediğim hiçbir şeyden dolayı pişmanlık duymuyorum" demişti.
 
Komitenin kararı
 
Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki Likud Partisi ile Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman'ın kurduğu Evimiz İsrail Partisi, martta yapılacak parlamento seçimlerinde Zuabi'nin adaylığının düşürülmesi yönünde talepte bulunmuştu. Partiler, Zuabi'nin "terörü desteklediğini" iddia ederek, böyle bir talepte bulunduklarını belirtmişti.
 
İsrail Merkezi Seçim Komitesi de 12 Şubat'ta talebi onaylamıştı. Komitenin aldığı "adaylığın düşürülmesi" kararı doğrudan İsrail Yüksek Mahkemesi'ne gidiyor.
 
Zuabi'nin mensubu olduğu "Birleşik Arap Listesi" komitenin kararı üzerine yaptığı açıklamada, kararın, İsrail vatandaşı Filistinlilerin iradesini hedef alan "ırkçı bir karar" olduğu değerlendirmesinde bulunmuştu.
 
İsrail'in 8,5 milyonluk nüfusunun yaklaşık 2 milyonunu 1948 işgalinden sonra yurtlarında kalan İsrail vatandaşı Filistinliler oluşturuyor. Filistinliler İsrail'i meşru bir devlet olarak değil "İşgal unsuru" olarak gördüklerinden bu bölgeyi de "1948 Toprakları" şeklinde tanımlıyor. İsrail'in 1967'de işgal ettiği Filistin'in Gazze ve Batı Şeria bölgelerinde ise yaklaşık 4 milyon Filistinli yaşıyor.

aa


Bu haber 561 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,177 µs