En Sıcak Konular

IŞİD'le savaşta bin Peşmerge öldü

18 Şubat 2015 11:43 tsi
IŞİD'le savaşta bin Peşmerge öldü Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, "Terör örgütü IŞİD ile savaşta şu ana kadar bin şehidimiz var" dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Kerkük'ü dün ziyaret ederek kentin siyasi ve askeri yetkilileriyle basına kapalı üç saat süren bir toplantı gerçekleştirdi. IKBY Başkanlığının resmi sitesinde yayımlanan açıklamada Barzani'nin toplantıdaki konuşmasına yer verildi.
 
Açıklamaya göre Barzani, eksiklikleri ve ihtiyaçları görmek için Kerkük'e geldiğini belirtti. Düşmanın Kerkük'te kendilerine iki kere darbe vurduğunu hatırlatan Barzani, "Bu saldırılar, düşmanın çok zeki ve başarılı olduğunu gösteriyor. Burada bir hata ve ihmalkarlık söz konusu. Bunları iyi tesbit etmemiz gerekiyor. Düşman ilk zamanlar silah olarak bizden üstündü. Bu doğru. Fakat bir süredir Peşmergenin eline de iyi silahlar geçti. Artık düşmanın taktiklerini de öğrendik. Şayet iyi bir hazırlık olursa düşman hiçbir şey yapamaz. Eski heybetleri ve imajları da kalmadı. Yenilmez denilen IŞİD, Peşmergenin eliyle hezimete uğradı" değerlendirmesinde bulundu.
 
Kerkük'teki Şii milis gruplar
 
Şii milislerden oluşan Heşdi Şabi grubunun Kerkük'teki varlığına da değinen Barzani, şunları kaydetti:
 
"Kürdistan bölgesi talep ederse Heşdi Şabi Kerkük'e gelebilir ve bize destek verebilir. Ancak ne Kürdistan bölgesi Heşdi Şabi'den gelmesini istedi ne de onların böyle bir talebi oldu. Fakat bu, onları düşman bir güç olarak gördüğümüz anlamına gelmemeli. Çünkü onlar da IŞİD teröristlerine karşı savaşıyor ve bedel ödüyor. Bu anlamda müttefiklerimizdir. Fakat onların ve bizim görev yerimiz ayrıdır. Bundan sonra da ne zaman ihtiyaç olursa gerek Şii, Sünni gerekse de Irak ordusundan güçlerin gelmesini talep ederiz. Ortak savunma yaparız. Ancak herkesin kendi yerini ve konumunu çok iyi bilmesi gerekiyor."
 
"12. Fırka bir daha Kerkük'e gelemez"
 
Kerkük'ü geçen Haziran'da terk ederek, terör örgütü IŞİD militanlarının saldırısına açık hale getiren Irak ordusuna bağlı 12. Fırka'nın, tekrar Kerkük'te kurulmasından bahsedildiğini belirten Barzani, şöyle devam etti:
 
"Açıkça söylüyorum 12. Fırka bir daha Kerkük'e gelemez. Artık Kerkük'te herhangi bir fırka kurulmayacak. Böyle bir yanlış tekrarlanmayacak. Şu anki durum sayısız şehitlerimizin kanıyla sağlanmıştır. Kan dökülerek belirlenen bu sınırlara bir daha müdahale edilmesine izin vermeyiz. Herkesin bu realiteyi iyi bilmesi ve göz önünde bulundurması gerekiyor. Kerkük halkı geleceğine karar verecek. Her şey karşılıklı anlayış ve diyalog yoluyla olacaktır. Verdiğimiz kurbanlara rağmen dediğimiz olacak iddiasında değiliz. Ancak Kerkük halkının verdiği karara herkes saygı gösterecek."
 
Düşmanın hiçbir şekilde Kerkük'e gelmesine izin vermeyeceklerini, gerekirse kentin güney sınırlarına daha fazla takviye güç göndereceklerini kaydeden Barzani, Peşmergenin sadece Kerkük'teki Kürtleri değil Arap, Türkmen ve Hristiyan tüm kesimleri koruyacağının altını çizdi. 
 
Kürtlerin Kerkük'teki varlığı
 
Kürtlerin, Kerkük'te işgalci olarak gösterilmek istendiğini anlatan Barzani, şunları ifade etti:
 
"Kürtler, Kerkük'ü işgal etti' sözüyle çok karşılaşıyorum. Kerkük, Kürt ve Kürdistani bir şehirdir. Kürtler başından beri buradaydı, bu şehrin halkıydı. Peşmerge buradaydı. Bu konuda tartışma olmaz. Kerkük'ü koruduk, işgal etmedik. Biz Kerkük'ü korumasaydık Tikrit ve Musul gibi IŞİD'in elinde olacaktı. Bu anlamda Kürtlere ve Peşmerge güçlerine çok haksızlık yapılıyor. Maalesef biz de gerektiği gibi tavrımızı belirleyemedik ve insanları bu konuda yeterince bilgilendiremedik. Meseleyi hakkıyla idrak etmelerini sağlayamadık."
 
IŞİD ile mücadelede Araplarla birlikte çalışmaya hazır olduklarını dile getiren Mesut Barzani, millet olarak Araplarla bir kavganın içine düşmek istemediklerini vurguladı. IŞİD'e karşı duracak Arapların kimler olacağının netleştirilmesi gerektiğine işaret eden Barzani, bazı Arap aşiretlerinin, IŞİD'e destek vermeye devam etmesi durumunda buna daha fazla tahammül edemeyeceklerini ifade etti. 
 
Irak'ta 10 Haziran'dan beri IŞİD'in elinde olan Musul'daki durumu da değerlendiren Barzani, Musul konusunda şehir halkının belirleyici faktör olması gerektiğini bildirdi. Musul'daki işgalin, Kürtler içinde büyük bir tehdit oluşturduğuna dikkati çeken Barzani, bu nedenle üzerlerine düşeni yapacaklarını dile getirdi.
 
Bağdat-Erbil anlaşması
 
Barzani, Bağdat ile Erbil arasında yapılan petrol anlaşması kapsamında yüzde 17 bütçe paylarının kasıtlı olarak gönderilmemesi durumunda tavırlarının farklı olacağını belirterek, şöyle devam etti:
 
"Yok eğer paraları kalmadıysa kendi ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacak durumdalarsa ve kasaları boşsa buna bir diyeceğimiz yoktur. Dostlarımız da fiili olarak para kalmadığını söylüyor. Daha önce 18 milyar dolar tedbir için bırakılan bir para varmış. Ancak Nuri el-Maliki gitmeden onun tamamını harcamış. Merkezi hükümetin, Kürdistan bölgesine borcu 16 milyar dolardır. Yani Maliki, ülkeye 34 milyar dolar borç bıraktı. Yeni hükümet, Zaho üzerinden binbir güçlükle ihraç ettiğimiz petrolle durumunu düzeltmeye çalışıyor."
 
IŞİD'in elindeki rehine Peşmergeler
 
Mesut Barzani, IŞİD'in elindeki rehine Peşmergelerin durumuna ilişkin ise şu değerlendirmede bulundu:
 
"Esir Peşmergelerin kurtarılması için elimizden geleni yapacağımız konusunda ailelere söz veriyorum. Şüphesiz ki bu bir savaştır. Savaşta öldürürsünüz ve öldürülürsünüz. Fakat herhangi bir şekilde esir Peşmergelerin şehit edilmesi teröristlere çok pahalıya mal olacaktır. Hem suç işleyenler hem de alkış tutanlar için bu sürecin bedeli ağır olur. Bu kolayca üzerinden atlayıp geçebileceğimiz bir mesele değildir. Şu ana kadar bin şehidimiz var. Eğer esir Peşmergeler de şehit edilirse kaybımız bin 50 olur. Fakat bunun cezası düşman için çok ağır olacaktır."

aa

 

Bu haber 802 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,356 µs