En Sıcak Konular

''Yaptırım gücü yüksek'' eylem planı

18 Şubat 2015 11:36 tsi
''Yaptırım gücü yüksek'' eylem planı Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Eylem Planının süresinin bu yıl sona ermesi nedeniyle yaptırım gücü daha yüksek ulusal eylem planı için hazırlıklar başladı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, ''Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Eylem Planı''nın süresinin bu yıl sona ermesi nedeniyle yaptırım gücü daha yüksek ulusal eylem planı için masaya oturdu.
 
Bakanlık, şiddet mağduru kadınlara yönelik hizmet veren kadın konukevi, ilk kabul birimi ve Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) ile ilgili 2015 için çeşitli çalışmalar hazırlıyor.
 
Bu kuruluşların sayısının artırmayı hedefleyen bakanlık, hizmet kalitesinin geliştirilmesi amacıyla kuruluşların onarım işlerini de gerçekleştirecek. 2015'te 8 kuruluşun daha açılması planlanıyor.
 
Yeni kurumların yanı sıra kurum çalışanlarına eğitimler verilmesi de planlar arasında yer alıyor. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ve Kadın Konukevleri Uygulama Yönetmeliğinde yaşanan soru ve sorunların giderilmesi, ortak görüş oluşturulması amacıyla 125 kadın konukevi çalışanına yönelik toplantılar yapılacak.
 
Türkiye için bir ilk olma özelliği taşıyan ve 2012'de yürürlüğe giren 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun uygulanmasına yönelik de etki analizleri yapılacak.
 
Bakanlık, 2015 yılı içinde ''Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Alternatif Hizmet Modelleri Çalıştayı'' da düzenlemeyi planlıyor.
 
Çalıştayla kadına yönelik şiddetle mücadelede yer alan tarafların katkı ve katılımıyla bu konuda sunulan hizmet model ve standartlarının geliştirilmesine katkı sağlanması, deneyim paylaşımı ve iyi uygulama örneklerinin ortaya konulması amaçlanıyor.
 
Elektronik destek sisteminde yeni dönem
 
Bakanlık,  kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında 2012'de Bursa ve Adana'da pilot uygulanan ''panik butonu'' projesinin etki analizi çalışmaları neticesinde iyi sonuç alınamadığını belirledi.
 
Şu ana kadar 204 şiddet mağduruna verilmiş durumda olan ''panik butonu''ndan 15'i Adana'da, 43'ü de Bursa'da aktif olarak kullanılıyor. Panik butonunu, daha önce birkaç erkeğe verilmiş olmakla birlikte şu anda aktif olarak kullanan erkek ise bulunmuyor.
 
''Panik butonu'' uygulamasında değişiklik kararı alan bakanlık, elektronik destek sisteminde yeni proje başlatacak. ''Elektronik bileklik'' uygulamasının şiddet vakalarında uygulanabilmesi için İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı ile işbirliği yapıldı. Bu uygulamanın marttan itibaren Ankara ve İzmir'de hayata geçirilmesi planlanıyor.
 
Adalet Bakanlığınca da başarılı bir şekilde uygulanan ''elektronik bileklik'' uygulaması,  şiddet mağduru veşiddet uygulayanın birlikte izlenmesi ve mağdurların korunmasında en etkin elektronik destek sistemi olması açısından önem taşıyor.
 
Üç yıllık yeni eylem planı için hazırlıklar başladı
 
Bakanlık, 2012-2015 yıllarını kapsayan ''Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Eylem Planı''nın süresinin bu yıl sona ermesi nedeniyle yeniden güncellemek için de masaya oturdu.
 
Kadına yönelik şiddetle mücadelede ilgili tüm taraflara önemli sorumluluklar yükleyen mevcut plan ile ilgili izleme ve değerlendirme toplantıları yapılacak.
 
2016-2019 yıllarını kapsayacak yeni ulusal eylem planı, kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli yeri olan ve geçen sene yürürlüğe giren İstanbul Sözleşmesi, 6284 sayılı kanun, sivil toplum kuruluşlarının önerilerini de içeren raporlar, TBMM'de konuyla ilgili oluşturulan komisyonların da çalışmaları gözönünde bulundurularak daha bağlayıcı, yaptırım gücü daha yüksek olarak hazırlanacak.
 
Yeni ulusal eylem planı için ilgili kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve üniversitelerin kadın araştırmaları merkezlerinin katkı ve katılımı ile bakanlığın koordinasyonunda toplantılar yapılacak.
 
Mevcut plan, yasal düzenlemelerin yanı sıra kadına yönelik şiddet ve toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili farkındalık yaratma ve zihinsel dönüşüm, kadının güçlendirilmesi, sağlık ve koruyucu hizmetlerin sunumu, kurumlar arası işbirliğinin iyileştirilmesi hedeflerini içeriyor.

aa



 

Bu haber 572 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,948 µs