En Sıcak Konular

İtalya'da IŞİD korkusu

18 Şubat 2015 10:13 tsi
İtalya'da IŞİD korkusu İtalya Başbakanı Matteo Renzi, ülkesini savaşın eşiğindeymiş gibi yansıtan açıklamalar yapan dışişleri, içişleri ve savunma bakanlarının aksine, Libya’da askeri bir çözümün zamanı olmadığını söyledi. Renzi, “Şu anki durum çok ciddi, ancak askeri müdahalen

İtalya’da hükümet üyeleri, 200 deniz mili mesafedeki güney komşusu Libya’da IŞİD’in ilerlemesinden duydukları endişeyi birkaç gündür verdikleri röportajlarla ortaya koyuyor.

Öncelikle Cuma günü konuşan Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Birleşmiş Milletler’in (BM) arabuluculuk faaliyetlerinin sonuç vermemesi halinde, uluslararası meşruiyet bağlamında IŞİD’in güç kazandığı Libya’da savaşmaya hazır olduklarını açıkladı.

Bunun ardından Savunma Bakanı Roberta Pinotti daha da ileriye giderek, Libya’ya 5 bin asker göndermeye hazır olduklarını söyledi.

Son olarak La Repubblica gazetesine konuşan İçişleri Bakanı Angelino Alfano ise, IŞİD tehlikesinin sınırlarına kadar dayandığını, zaman kaybetmeden BM çatısı altında Libya’ya müdahalede bulunulması gerektiğini savunarak, “Uluslararası toplum, Batı’nın geleceği için Libya’nın çok önemli olduğunu anlamak zorunda” dedi.

Bundan, İtalya’nın savaşa gireceği anlamının çıkartılabileceği yönündeki bir soruya Alfano, “Detaylara girmek istemiyorum, ancak Perşembe günü terörle mücadele zirvesi için gideceğim Washington’da, terörle mücadele bağlamında, Akdeniz’in diğer tarafını alevler içinde bırakan ateşin söndürülmesi gerektiğini söyleyeceğim: bir dakika dahi zaman kaybedemeyiz” diye konuştu.

BAŞBAKAN SON NOKTAYI KOYDU

Ülkesinde tepkilere yol açan savaş çığırtkanlığı açıklamalarına son noktayı ise, İtalyan basınının, “Renzi, tehlikeli açıklamalar yapan hükümet üyelerini düzene soktu” yorumu yaptığı Başbakan Matteo Renzi koydu.

Libya’daki durumun önünü, dikkatlice izlenen diplomatik bir yol ile kesmek gerektiğinin altını çizen Renzi, “Libya’daki durum 3 yıldır kontrolden çıkmış durumda. Biz bunu tüm kuruluşlara anlattık ve bunu yapmaya da devam edeceğiz. Eğer uluslararası toplum o ülkeye müdahale etmek isterse bunun için tüm araçlara zaten sahiptir. Bizim önerimiz, BM Güvenlik Konseyi’nde herkesin ikna olduğu bir kararın beklenmesidir. BM’nin gücü, kesinlikle radikal milislerden daha üstündür” diye konuştu.

Renzi, histerik ya da mantıksız reaksiyonlardan kaçınmak gerektiğini de ekledi.

Libya’da bir IŞİD işgalinin söz konusu olmadığını da öne süren Renzi, zaten orada uzun süredir savaşan bazı milislerin IŞİD kanadına geçmiş olduğunu söyledi.  

İtalya’da bazı muhalif milletvekilleri ise, Libya ve Suriye’den yaşanan göç akınına maruz kalan ülkelerinin, terör tehlikesinden dolayı artık göçmenlere kapıları kapatması gerektiği fikrini ortaya attı.

Hürriyet



Bu haber 625 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,257 µs