En Sıcak Konular

IFAD'a Türkiye salonu

17 Şubat 2015 22:09 tsi
Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) bünyesinde Türkiye’ye özel lobi salonu açıldı.

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) bünyesinde Türkiye’ye özel lobi salonu açıldı. Salonun açılışını Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker yaptı.

IFAD’ın 38. Yönetim Konseyi toplantısı kapsamında Türkiye’nin G20 Dönem Başkanlığı hakkında brifing vermek üzere bugün Roma’ya gelen Bakan Eker, IFAD Genel Merkezi’nde sanatçı Serap Akarcalı’nın Türkiye haritasını andıran ve Anadolu’nun tarihi, kültürel ve tarımsal özelliklerini yansıtan 700 parçalık seramik eseriyle bir duvarı dekore edilen "Türkiye salonunun" açılışını yaptı.

Türkiye adına özel salonunun açılışına çok sayıda davetli katıldı. Bakan Eker açılışta yaptığı konuşmada, "Türkiye ile IFAD arasındaki ilişki 40 yıllık bir geçmişe dayanmakta. Bu süre zarfında Türkiye ile IFAD çok başarılı, çok güzel müşterek projeler uyguladılar. Halen de uygulamaya devam ediyorlar" dedi.

IFAD’ın misyonu itibariyle yeryüzünde insanların gıdaya ulaşması, kırsal alanda yaşayan insanların ekonomik olarak hayatlarını devam ettirebilmeleri için gerekli projeleri hazırlamakla görevli olduğunu ve bu nedenle çabaları kutlu ve saygıdeğer olduğunu ifade eden Eker, "Biz de IFAD’ın bu kutlu çabasına katkıda bulunmayı kendimize gaye edindik" diye konuştu.

"Ben size Anadolu’nun, yeryüzünde tarımın ilk yapıldığı toprakların, bir esintisini getirmek istedim" diyen Eker, "Birazdan, sadece 26 metrekareye sığdırılmış Türkiye’nin tarihinin ve coğrafyasının ve tarımsal değerinin sembolünün açılışını yapacağız. Bu eser Türkiye’nin tamamını değil bir kısım eserlerini temsil etmektedir. 700 parça seramikten oluşmaktadır. Huzurlarınızda sanatçımıza çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Sanatçı Serap Akarcalı’nın eserinin Türkiye tarihinin, kültürünün, mimarisinin önemli sembollerini barındırdığını ifade eden Bakan Eker, şunları kaydetti:

"IFAD gibi dünyada açlıkla mücadeleyi kendisine misyon edinmiş, kırsalda yaşayan insanların refahını arttırmayı gaye edinmiş bir kuruluşun toplantı salonunun hemen yakınında bu şekilde bir sanat eseriyle bizim de gönlümüzle, tarihimizle, varlığımızla IFAD ile birlikte olduğumuzu sembolize eden bu eserini açılışını yapmaktan onur duyuyorum."

Bakan Mehdi Eker, Türkiye’nin 2015 yılındaki G20 Dönem Başkanlığı sırasında tarım ve gıda, insanlığın gıdaya ulaşması, gıda kayıplarının ve israfının azaltılması, temel öncelikli konuları arasında olacağını belirterek, 6-7-8 Mayıs’ta İstanbul’da evsahipliği yapacakları tarım bakanları zirvesine, IFAD Başkanı Kanoyo F. Nwanze’yi de davet etti.

Salonun açılışında konuşan IFAD Başkanı Nwanze de hem küresel hem bölgesel bakımdan başarılı bir ekonomik büyüme ile liderlik üstlendiğini belirttiği Türkiye’ye, 10 bin yıllık zengin tarihini temsil eden bu eseri IFAD’a kazandırdığı için teşekkür etti.

Sanatçı Akarcalı

Sanatçı Serap Akarcalı da açılışta AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de anlatılması gereken çok şey olduğunu bunları seçmenin ve kompozisyona dengeli biçimde yerleştirmenin zaman aldığını söyledi.

Akarcalı, yapımı 4 ayı bulan eserini tarif ederken, "Bu benim için önemliydi. Bir ağacın dallarından çıkar gibi her birinin üzerine bir eleman yerleştirdim. Doğudan batıya, İzmir’den hatta Truva’dan başlıyoruz, Diyarbakır, Diyarbakır’da ilk buğdaylar bulunduğu için başakları örneğin oraya yerleştirdim. En sonda da Mardin evleriyle bitiyor" diye konuştu.

Eserinin böyle bir uluslararası kuruluşta yer almasına ilişkin düşünceleri de sorulan sanatçı, "Çok iş yaptım. Çok fazla heykel, seramik yaptım. Beni çok mutlu eden işlerim var. Hiç vazgeçemeyeceğim, hep arada gidip görmeyi arzu ettiğim işler var. Bu da onlardan biri oldu. Tabii Roma’da olması benim için çok önemli. Çünkü Roma’da olağanüstü eserler varken, benim buraya bir çalışmayı bırakmış olmam beni mutlu ediyor" yanıtını verdi.

Bakan Eker, IFAD Başkanı Nwanze, IFAD Genel Sekreteri Raşid Pertev, Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Aydın Sezgin ile birlikte sanatçı Akarcalı’nın hazırladığı duvar seramiğinin açılış kurdelesını keserken, konuklarına eser üstündeki kabartmaları tek tek anlattı.

IFAD’daki Türkiye salonun açılışına yoğun katılım gözlenirken, konuklara Türk mutfağının öne çıkan lezzetlerinden ikram edildiği bir de kokteyl verildi. Bakan Eker, IFAD Başkanı Nwanze’ye yediği yemeklerin özelliklerini açıkladı.

AA

Bu haber 568 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,421 µs