En Sıcak Konular

Uludere'de 'Fehman' istihbaratı askerden

17 Şubat 2015 15:40 tsi
Uludere olayı sırasında bölgenin Jandarma İstihbarat sorumlusu Aygün Eker'in geçtiği raporda, Fehman Hüseyin ve adamlarının telsizlerinin çevrime çıktığı, kaçakçı da olabileceği değerlendirilen grubun içinde kesinlikle örgüte ait malzemelerin bulunduğu vu

Şırnak Uludere’de 34 kişinin bombardımanıyla öldürülmesiyle ilgili olayda 2. Ordu Komutanlığı İstihbarat Başkanı Aygün Eker’in askeri savcılık ifadesinde “kaçakçı olabilecekleri konusunda uyardığı” yönündeki ifadelerle ilgili resmi belgeler de ortaya çıktı. Belgelerde, Aygün Eker, Fehman Hüseyin ve adamlarının telsizlerinin çevrime çıktığını, gelen grubun kaçakçı olabileceği gibi kesinlikle teröristlere ait malzemenin de bulunduğunu belirtiyor.

Milliyet’te yer alan habere göre 2. Ordu Komutanlığı Görüntü İzleme Merkezi (GİM) ceridesinde (Günlük KH. Ceridesi ve Nöbetçi Subay Vukuat Defteri) 28 Aralık 2011’de yaşananlar dakika dakika kaydedildi.

"FEHMAN HÜSEYİN'İN TELSİZİ ÇEVRİME ÇIKTI"

Olay günü saat 16.15’de başlayan, ertesi Sabah 09.00’da kapatılan ve 13 subay ile astsubayın imzaladığı cerideye göre 19.10’da Genelkurmay GİM’den Tuğgeneral Ali Rıza Kuğu ile 2. Ordu İstihbarat Başkanı Albay Aygün Eker telefonla konuştu. Ceridede görüşme şöyle anlatıldı:
Genelkurmay GİM’den Tuğgeneral Kuğu aradı ve görüntünün ne olduğuna ilişkin değerlendirme yapılmasını istedi. İsth. Bşk.mız (Aygün Eker) bölgede Fehman Hüseyin + Düzgün ve Delil (kod) adlı teröristlerin telsizlerin çevrime çıktıkları, görüşmelerinden EYP ve elektronik malzeme (patlayıcı düzenek) temin etmeye çalıştıkları, şifreli görüşmeler yaptıkları, bu nedenle kaçakçılar olabileceği gibi grup içerisinde kesinlikle terörist ve bölücü terör örgütüne ait malzeme bulunduğunun değerlendirildiğini, durumu daha fazla aydınlatabilmek için birliklerin de Ordu Kt. ve Gen Kur GİM’den İHA görüntülerini izlediği ifade edildi.

"BAZI İFADELER SONRADAN EKLENDİ"

Albay Eker askeri savcılık sorgusunda ceridedeki ifadeler ve eklemelere yönelik soruya “Telefon görüşmesi doğru. Adem Yazar görüşmeyi kayda geçirdi. Kontrol için okuduğumda farklı kalem ve yazıyla yazılan ‘kaçakçı ve terörist kesin ayrım ve değerlendirmesi yapamadığını, Gnkur. ile aynı bilgiye sahip olduklarını söyledi’ şeklindeki ibareyi ben ekledim. Bu ibareyi aynı gün ekledim. Ancak saatini hatırlayamıyorum” cevabını verdi.

Ceridede 17.55’teki kayıtta şu ifadeler yer alıyor: 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı (İlhan Bölük) Harekât Kurmay Yarbaşkanı (Halil Erkek) ile görüştü. ‘Görüntünün terörist olarak değerlendirildiğini ve topçu atışı yapmak istediklerini, Jandarma Asayiş K.’nın da hedefe topçu atışı yapılması emrini verdiği’ hususlarını bildirdi. Hrk. Kur. Ybşk. tarafından, ‘Bölgenin kaçakçılık faaliyeti kapsamında da kullanıldığının bilindiğini, kararların tekrar değerlendirilmesine ve KKK’lığından atış için müsade alınmasına ihtiyaç olduğu’ ifade edildi. Ayrıca, ‘Konunun komuta katına arz (Sn. Ordu K.) edileceği ve hedef bölgenin koordinatını vermelerini istedi.”

"KAÇAKÇILARLA BİRLİKTE TERÖRİSTLER DE OLABİLİR"

18.29’da Eker’in 2. Birleştirilmiş Hava Harekât Merkezi ile yaptığı görüşmede, “görüntülerde kaçakçılar ile birlikte teröristler olabileceği”ni söylediği yer aldı. 19.25’de Kara Kuvvetleri Harekât Merkezi’nden aranarak topçu atışı için onay verildiği belirtilirken 7 dakika sonra aynı yerden Genelkurmay’ın, “atış bekletilsin” emrinin verildiği belirtildi.

Cerideye göre 2. Ordu’ya hava harekâtı yapılacağına ilişkin bilgiyi 20.35’de Genelkurmay’dan Albay Halil Soysal bildirildi ve 21.40’da hava harekâtının başladığı kaydı düşüldü.

Ceridede 22.50’de yani bombardıman sona erdikten sonra yurtiçi sınır hattına doğru yürüyen 6 kişi görüldüğü ve bunların “köylü veya terörist olabileceğinin değerlendirildiği” yazıldı. 23.04’te de ilk merminin düştüğü yere yurtiçinden 13-15 şahsın geldiği belirtilerek, “Bu şahısların köylü veya bölücü örgüt mensubu oldukları/olabilecekleri düşünülmektedir” yazıldı.

00.35’te ise Ordu Komutanı’nın (Servet Yörük), “Gruba güneyden başka bir grubun katır ile katıldığını, bu grubun bölücü örgüt mensubu olabileceğini ve yardım veya yurtiçindeki üs bölgelerine saldırı maksatlı eylem yapabilecekleri düşüncesiyle birliklerin ikaz edilmesi emrini verdi” denildi.



Bu haber 782 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,760 µs