En Sıcak Konular

BM Ukrayna'daki çatışmalar nedeniyle alarmda

17 Şubat 2015 15:01 tsi
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Colville: "Debaltseve'de devam eden çatışmalar nedeniyle alarm durumundayız"

Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri, Ukrayna'daki ateşkes anlaşmasına rağmen ülkenin doğusundaki stratejik Debaltseve kasabasında devam eden çatışmalar nedeniyle alarm durumunda olduklarını ve bölgede binlerce kişinin yardıma muhtaç olduğunu açıkladı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Rupert Colville, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, ayrılıkçıların hakim olduğu Donetsk ve Luhansk arasında bulunan ve ordu birliklerinin kontrolündeki Debaltseve'de devam eden çatışmalar nedeniyle alarm durumunda olduklarını söyledi. Colville, "Bölgede rehin alınan siviller nedeniyle endişe duyuyoruz" dedi.

Colville, "Debaltseve'de yerin altında, bodrum katlarında saklanan binlerce kişi olduğunu ve bunların gıda, su ve basit ihtiyaçlarını karşılamakta sıkıntı çektiklerini biliyoruz. Bölgede ne kadar sivilin bulunduğu bilinmiyor" diye konuştu.

Ateşkesin sağlandığı ilk iki günde rapor edilen yaralı ve ölü sayısında ateşkes öncesine göre düşüş yaşandığını belirten Colville, ateşkes sonrasında pazar günü Luhansk'ın Popasna kasabasında iki sivilin öldürüldüğünü ve Donetsk'in Avdiivka bölgesinde de pazartesi günü birkaç sivilin yaralandığını bildirdi.

Colville, "Ukrayna'da çatışmaların başladığı nisan ayından bugüne kadar ülkenin doğusunda 5 bin 665 kişi öldürüldü, bin 961 kişi ise yaralandı" ifadesini kullandı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Tarık Jasareviç ise basın toplantısında, "Ukrayna'da çatışmalarda son iki haftada altı hastaneyle birlikte şu ana kadar 78 sağlık merkezi bombaların hedefi oldu ve zarar gördü. Bu altı hastaneye düzenlenen saldırılarda dört kişi öldü, 19 kişi yaralandı" dedi.

Ukrayna'nın doğusunda ordu birlikleri ve Rusya'nın desteklediği ayrılıkçılar arasındaki çatışmalar Ukrayna, Rusya, Almanya ve Fransa liderlerinin katılımıyla Minsk'te ulaşılan mutabakatı gereği 15 Şubat'ta gece yarısı büyük ölçüde durmuştu ancak stratejik öneme  sahip bir hat üzerindeki Debaltseve kasabasında çatışmalar sürüyor.

AA



Bu haber 595 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,098 µs