En Sıcak Konular

Sarkisyan Türkiye protokollerini geri çektİ

16 Şubat 2015 18:42 tsi
Sarkisyan Türkiye protokollerini geri çektİ Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, 2009'da imzalanan Ermenistan-Türkiye protokollerinin parlamentodan geri çekilmesine karar verdi.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, 2009'da imzalanan Ermenistan-Türkiye protokollerinin parlamentodan geri çekilmesine karar verdi.

Sarkisyan, Ermenistan Meclis Başkanı Galust Sahakyan'a gönderdiği mektupta, protokollerin Ermenistan-Türkiye arasında 6 yıl önce imzalandığını anımsatarak bu süre zarfında Ermenistan'ın protokollerin gerçekleştirilmesi için istikrarlı bir bakış açısı sergilediğini savundu. Buna karşılık Türk yetkililerin siyasi irade eksikliğinin, protokollerin lafzı ve ruhunu bozduğunu ve sürekli yeni ön koşulların ileri sürüldüğünü iddia eden Sarkisyan, Eylül 2014'te BM Genel Kurulu'nda Türkiye'ye yaptığı çağrının karşılıksız kaldığını belirtti.

Sarkisyan, bu nedenlerden dolayı "Ermenistan ve Türkiye Arasında Diplomatik İlişkilerin Kurulması Protokolü" ve "Ermenistan ve Türkiye Arasındaki İlişkilerin Geliştirilmesi Protokolü"nü meclisten geri çektiğini kaydetti.

İsviçre’nin arabuluculuğunda 2007'de başlatılan süreç, 10 Ekim 2009'da “Diplomatik İlişkilerin Tesisi Protokolü” ile “İkili İlişkilerin Geliştirilmesi Protokolü”nün imzalanmasıyla yeni bir aşamaya girmişti.

İkili ilişkilerin normalleştirilmesi için çerçeve sunan bu protokoller, iki ülkede de onaylanmaları için ilgili mercilere iletilmişti. Bu çerçevede, Türkiye, protokolleri TBMM’ye göndermişti. Ermenistan hükümeti de ilgili mevzuat uyarınca protokolleri önce anayasaya uygunluğunun denetimi için Anayasa Mahkemesi’ne iletmiş, protokoller daha sonra onaylanmaları için Ulusal Meclis’e sunulmuştu. Cumhurbaşkanı Sarkisyan, 22 Nisan 2010 tarihinde yaptığı açıklamada, protokollerin onay sürecinin dondurulduğunu açıklamıştı.

"Ermenistan ve Türkiye Arasındaki İlişkilerin Geliştirilmesi Protokolü"nde, iki ülke arasında "ortak sınırların açılması", "iki ülkenin dışişleri bakanları başkanlığında, hükümetler arası komisyon ve alt komisyonlarının çalışma kurallarını hazırlamak üzere bir çalışma grubunun oluşturulması", "hükümetler arası komisyon ve alt komisyonlarının çalışma kurallarının bakanlar düzeyinde onaylanması" ve "hükümetler arası komisyonun ilk toplantılarının düzenlenmesi" kararlaştırılmıştı

AA 



Bu haber 891 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,579 µs