En Sıcak Konular

SMDK İstanbul'da toplandı

16 Şubat 2015 14:19 tsi
İstanbul'da cuma günü başlayan SMDK genel kurulunda krizin çözümü için yol haritası oluşturuldu

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun (SMDK) İstanbul'da düzenlediği 19. Genel Kurulunda "ülkedeki krizin çözümü" için yol haritasını oluşturdu.

Cuma günü başlayıp 3 gün süren toplantıda, siyasi çözüm için 13 maddeden oluşan "taslak metinin" kabul edildiği belirtildi.

SMDK'nın basın ofisinin yayımladığı taslak metinde, Cenevre-2 Konferansı ve BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2012 yılında aldığı ve Suriye'ye askeri gözlemcilerin gönderilmesini öngören 2042, 2043 ve 2059 nolu kararlarına istinaden, BM gözetiminde yeniden müzakerelere başlanmasının gerekliliği vurgulandı.

Müzakerelerin temel amacının, yürütme yetkilerine sahip "Geçiş yönetimi" oluşturulması başta olmak üzere Cenevre-1 Konferansı'nın tüm maddelerinin uygulanması olduğu ifade edilen metinde, siyasi çözüm sürecinin, Esad rejiminin değişmesi ve yerine demokratik bir sistemin getirilmesini amaçladığı kaydedildi.

Bu süreçte, Suriye'de tek meşruiyet sahibi kurum olarak değerlendirilecek "Geçiş yönetiminin" görevleri sıralandı.

Buna göre söz konusu yönetim, ulusal uzlaşı konferansının düzenlenmesi için gerekli mekanizmayı oluşturmak, BM ile sivil toplum kuruluşlarının gözetiminde seçimlerin ve yeni anayasa referandumunun yapılmasını sağlamak, halkın geçiş sürecine katılımını sağlayacak adımları atmak, terör ve şiddetin son bulması için strateji belirlemek, kararlarına uyum sağlanabilmesi için BMGK'yla işbirliği yapmak gibi görevleri üstleniyor.

Metinde ayrıca seçimle belirlenecek "yürütme kurullarının" işe başlamasıyla "Geçiş yönetiminin" feshedileceği kaydedildi.

Cenevre'de 2012'de düzenlenen ilk konferansın bildirisinde, Suriye'de ateşkesin sağlanması, tutukluların serbest bırakılması, abluka altındaki bölgelere insani yardımların girişine izin verilmesi, gazetecilerin ülkede serbestçe dolaşma ve halkın barışçıl gösteri düzenleme hakkının garanti altına alınması ile tüm yetkileri haiz "geçici hükümet" kurulmasını öngörüyordu.



Bu haber 537 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,251 µs