En Sıcak Konular

Son ders gördüğü sınıfta karanfillerle anıldı

16 Şubat 2015 13:28 tsi
Çağ Üniversitesi öğrencileri ve öğretim üyeleri, Tarsus ilçesinde öldürülen Özgecan Aslan'ın en son ders gördüğü sınıftaki sıraya fotoğrafını koyup karanfil bıraktı.

Çağ Üniversitesi psikoloji bölümü ve farklı fakültelerdeki arkadaşları, Özgecan Aslan'ın en son ders gördüğü sınıfta toplandı.
 
Arkadaşları, son olarak İngilizce dersi aldıkları sınıftaki sıraya Aslan'ın fotoğrafını koydu, öğrenciler ve bazı öğretim üyeleri karanfil bıraktı. Arkadaşları, Aslan için sınıfa bırakılan taziye defterine duygularını yazdı. Sınıfta, zaman zaman "Yasta değiliz, isyandayız", "Özge için adalet için" şeklinde slogan atıldı.
 
Aslan'a üniversitede en son gördüğü İngilizce dersine giren öğretim görevlisi İrina Mart, AA muhabirine, olaydan üzüntü duyduğunu söyledi.
 
Kadına şiddetin her ülkede görülebildiğini ifade eden Mart, şöyle konuştu.
 
"Bu sadece Türkiye'de olmuyor, her yerde yaşanabiliyor. ABD'de, Ukrayna'da... Kadına karşı şiddet her yerde var. Bununla ilgili bir şeyler yapmak lazım. Burada 20 kişilik çok güzel bir öğrenci gurubu vardı. 18'i kız, 2'si erkekti. Kızlar birbiriyle çok güzel anlaşıyordu. Ders, neşeli ve güzel olsun diye ben sürekli şaka yapmaya çalışıyordum. Özgecan, sakin şekilde oturup, dersi dinlerdi. Çok saygılı ve güzel biriydi."
 
Suçluların en ağır cezaları almasını istiyoruz
 
Aslan'ın arkadaşlarından İlkim Esendemir de Özgecan'ı "melek gibi" diye tanımladı. Aslan'ın hiç kimseyle polemiği olmadığını vurgulayan Esendemir, "Kimseye zararı yoktu. Sınıf olarak da ülke olarak da tek isteğimiz, suçluların hapse kapatılmaması, en ağır cezayı almaları. Kimse bu acıyı bir daha yaşamasın, sadece yakınları değil, herkes korkuyor" diye konuştu.
 
Ayçin Göze de herkesin buraya bir amacı olduğu için geldiğini belirterek, "Bir hayalimiz ve idealimiz vardı. Tabi ki onun da vardı. Özgecan'ın hayallerini elinden alanların en ağır şekilde cezalandırılmalarını istiyoruz" ifadelerini kullandı.
 
Beyza Çaylı da arkadaşının psikolog olmak istediğini dile getirerek, "Adını duyuracağını söylerdi, duyurdu ama kötü duyuldu. Adı duyulmasaydı keşke. Suçluların en ağır cezayı almasını istiyoruz. Bizim canımız yandı, başkalarının yanmasın" şeklinde konuştu.
 
Suay Özeroğlu da Aslan'ın sessiz, sakin biri olduğunu aktararak, "Kimseye zararı olmazdı. Hep gülerdi, onun üzgün olduğunu hiç görmedik. Üzgün olsa da dışarı yansıtmazdı. Bu işin arkasını bırakmayacağız" dedi.
 
İçişleri Bakanı Ala'dan başsağlığı telefonu
 
Bu arada, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Mersin'de öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın ailesine başsağlığı diledi.
 
Bakan Ala, Özgecan Aslan'ın babası Mehmet Aslan'ı telefonla arayarak, acılı aileye başsağlığı dileklerini iletti.
 
Kadın avukatlardan tepki
 
Özgecan Aslan'ın öldürülmesi, Bursa'da çoğunluğu kadın avukatlardan oluşan grup tarafından protesto edildi.
 
Bursa Adliyesi önünde toplanan grup adına basın açıklaması yapan Bursa Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Nevin Canbaz, Mersin'de hunharca katledilen Özgecan'ın tek suçunun kadın olmak olduğunu söyledi.
 
Kadına yönelik şiddetin, kadın cinayetlerinin sebep ve sonuçlarını yıllardır defalarca dile getirdiklerini belirten Canbaz, "Devletimiz çağdaş bir sosyal devlet olmanın gereğini yerine getirmeli, bu konuda gerekli olan hassasiyeti göstererek eğitim çalışmaları ve yasal düzenlemeleri yapmalıdır" diye konuştu.
 
Baro Başkanı Ekrem Demiröz de cinayeti lanetlediklerini belirterek "Kadını yok sayan, onu yok etmeyi kendine hak sayan bir zihniyetin ürünü bu olay.  Buna karşı toplumsal olarak mücadele öngörüyoruz. Sadece polisiye tedbirlerle, cezalarla  çözülebilecek bir şey değil. Öncelikle ailelere büyük görevler düşüyor. Çocuklarına insanlaşmayı, kadına insan olarak bakmayı ve bu tür eylemlerin nasıl bir insanlık dışı bir eylem olduğu anlatılmalıdır" ifadesini kullandı.
 
Davaya müdahil olacaklar
 

Eskişehir Barosu Kadın Hukuku Komisyonu üyeleri de Özgecan Aslan'ın öldürülmesini protesto etti.
 
Komisyon Başkanı avukat Pınar Çelik Arpacı, Eskişehir Adalet Sarayı binası önünde yaptığı açıklamada, kendilerinin artık ölen kız kardeşlerinin arkasından ağlamak istemediklerini belirterek, kadını erkeğe eşit tutmayanların, kadınları erkeklere tabi tutanların bu cinayetin azmettiricileri olduğunu söyledi.
 
Öldürülen, şiddete uğrayan kadınların giydiği elbise rengini, yaptığı makyajı, geç saatte dışarıda olmasını ölçü alan tahrik indirimi uygulamasına son verilmesi gerektiğini ifade eden Arpacı, Özgecan Aslan'ın tüm dava süreçlerinde davaya müdahil olarak sanıkların en ağır şekilde cezalandırılması için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını kaydetti.
 
Eskişehir Barosu Kadın Hukuku Komisyonu üyeleri açıklamanın ardından, sosyal paylaşım sitesinde paylaştığı mesaj nedeniyle şarkıcı Nihat Doğan hakkında, Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu.
 
Siyah kıyafetlerle protesto
 
Çanakkale Belediyesi personeli, Özgecan Aslan'ın öldürülmesini protesto etti.
 
Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, siyah kıyafetler giyip belediye binası önünde toplanan çalışanlar adına yaptığı açıklamada, "1 kadın müsteşarı olan, 81 ilin sadece 1 kadın valisinin bulunduğu, 81 ilin sadece 2 milli eğitim müdürünün kadın olduğu bir ülkede, kadına, insana saygılı Çanakkale Belediyesinde çalışmanın buruk gururuyla çığlıklarının duyulmasını istediklerini" söyledi.
 
"İdam, hadım gibi ilkel, çağ dışı hamaset söylemleri değil, adalet istediklerini" aktaran Ünüvar, "Bilinmelidir ki hiçbir ceza öfke ve acımızı dindiremez. Biz ancak bir daha Özgecanların olmayacağını garanti altına aldığımızda rahat nefes alacağız. Bununla beraber, elbette gideni geri getirmese de geri kalanların bir nebze rahatlaması için, annelerin çocuklarını korkusuzca okula gönderebilmesi için adaleti, evrensel adaleti istiyoruz" dedi.
 
Ünüvar, adaletin olan olduktan sonra değil, olmadan önce sağlanması gerektiğini belirtti.
 
Protestoya, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da katıldı.
 
Ordu
 
Ordu'da da adliye binası bahçesinde toplanan Ordu Barosu avukatları burada basın açıklaması yaparak Özgecan Aslan'ın öldürülmesine tepki gösterdi.
 
Grup adına açıklama yapan Avukat Ezgi Yücesoy, Özgecan Aslan'ın tek suçunun kadın ve insanca yaşamak olduğunu söyledi.
 
Kadına şiddete karşı, kararlı bir devlet politikasına ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Yücesoy, yaşanan olayların kabul edilemez olduğuna işaret etti.

aa


Bu haber 580 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,552 µs