En Sıcak Konular

''Erkeklik gücünü yok etme cezası yeniden tartışılmalı''

16 Şubat 2015 11:45 tsi
Adalet Komisyonu Başkanı İyimaya, Kadına karşı ölümle sonuçlanmayan cinsel şiddette niteliğe göre süreli veya sürekli olarak erkeklik gücünü yok etme cezası seçenekleri yeniden tartışılması gerektiği görüşünü dile getirdi.

Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, kadına karşı şiddete ve vahşete dayalı öldürmelerde idam cezası ile ölümle sonuçlanmayan cinsel şiddette niteliğe göre süreli veya sürekli olarak erkeklik gücünü yok etme cezası seçeneklerinin yeniden tartışılması gerektiği görüşünü dile getirdi.
 
İyimaya, yaptığı yazılı açıklamada, Özgecan Aslan'ın muhatap olduğu cinsel şiddet ve vahşice öldürülmenin, insanlığa düşülmüş ağır bir leke olduğunu belirterek, "Hukukun mümkün kıldığı en katı cezayı katile tatbik etmek; bizleri sorumluluktan kurtarmaz. Ağır travmalardan ders çıkarmak ve sistemi buna göre düzeltmek; vicdanın, aklın ve bilimin gereğidir" dedi.
 
Büyük Meclis’in tabii misyonunun en başta yaşama hakkını korumak ve ona yönelik tehditleri caydırıcı-hukuk ile bertaraf etmek olduğunu kaydeden İyimaya, şunları kaydetti:
 
"Bu anlayış içinde; kadına karşı şiddete ve vahşete dayalı öldürmelerde idam cezası, ölümle sonuçlanmayan cinsel şiddette niteliğe göre süreli veya sürekli olarak erkeklik gücünü yok etme cezası seçenekleri yeniden tartışılmalıdır. Bu tür cezalara, yasama organının af veya benzeri azaltıcı yasalarla müdahalesini önleyecek çekirdek Anayasa normlarını üretmeliyiz. (Aksi takdirde cezalar, çoğu kez ödüle dönüşmektedir).
 
En başta yaşama hakkı olmak üzere, temel hakları koruma misyonu uhdesinde bulunan Büyük Meclisin değerli Başkanına, iş bu misyondan kaynaklanan görev düşmektedir: Partiler, Başkanımız tarafından bu gündemle ziyaret edilerek, toplumun güvenini tazeleyecek ve caydırıcı hukuku yürürlüğe koyacak kısa süreli ve sınırlı bir norm çalışmasının sağlanmasının uygun olacağını düşünmekteyim. Yasama iktidarı, daha çok bu günler için vardır. Türkiye’mizin, Özgecan’ın ailesinin, dostlarının, hepimizin başı sağolsun. Özgecan’a Allah’tan rahmet diliyorum."

aa


 

Bu haber 458 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,905 µs