En Sıcak Konular

Aleksis Çipras'tan Yunanistan halkına yeni söz

16 Şubat 2015 10:37 tsi
Yunanistan, euro bölgesi ortaklarıyla bugün yapacağı görüşmede bir anlaşmaya varılacağından emin olduğunu; ancak yeni bir anlaşmada borçlar konusunda katı koşullar kabul etmeyeceğini açıkladı.

Başbakan Alexis Çipras, Alman Stern dergisine yaptığı açıklamada, ülkesinin reformları gerçekleştirmek ve geçmişin kötü yönetiminin etkilerinden kurtulmak için zamana ihtiyacı olduğunu söyledi. Çipras, "Zorlu müzakereler bekliyorum, yine de güvenim tam. Söz veriyorum; Yunanistan altı ayda tamamen farklı bir ülke olacak" dedi. Çipras'ın bu açıklamasını AB çevreleri pek de inandırıcı bulmadı.

Euro bölgesi maliye bakanlarının oluşturduğu Eurogroup, bugün Brüksel'de bir araya gelecek ve borç yönetimi, finansman, özelleştirme ve çalışma reformu gibi kısıtlamaları reddetme vaadiyle iktidara gelen Alexis Çipras hükümetiyle ortak bir zemin arayacak. Adının açıklanmasını istemeyen bir Eurogroup yetkilisi, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in, dün Tsipras'ın isteği üzerine kendisiyle bir telefon görüşmesi yaptığını söyledi.Yetkilinin, "Başkan Juncker son derece zor bir durumda son bir çaba gösteriyor" demesi, bugünkü toplantıdan fazla bir umut beklenmediği görüşünü yansıtıyor.

Görüşmelerden olumlu sonuç çıkmazsa, Yunanistan'ın eurodan çıkmasını zorunlu hale getirecek bir sıkıntı içine gireceği kaygısı yaygın. Avrupa merkez bankası Başkanı Mario Draghi, Yunanistan'ın kreditörleri AB ve Uluslararası Para Fonu ile anlaşmazlığını gideremezse, eurodan çıkması ihtimali üzerinde konuşmayı reddetti. Draghi sadece, euro bölgesinin kuruluş ilkesinin "üyelik değişmezdir" kuralı olduğunu hatırlattı.

Tsipras, yeni bir anlaşmaya varılana kadar birkaç ay süreli bir köprü anlaşma istiyor. Başta Almanya olmak üzere diğer euro bölgesi üyeleri ise, Yunanistan'ın daha önce aldığı 240 milyar euroluk kurtarma yardımı karşılığından üstlendiği taahhütleri yerine getirmesinde ısrar ediyor. 

Bu haber 500 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,796 µs