En Sıcak Konular

Ceza çığlığı

16 Şubat 2015 09:22 tsi
Ceza çığlığı Üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın Tarsus’ta vahşice katledilişi 7’den 70’e infiale yolaçtı. Yürek dağlayan cinayetin ardından ‘idam’ sesleri yeniden yükseldi.

Milyonlarca kişi, “Katil Suphi Altındöken idam edilsin” kampanyasına başladı; zira mevcut ceza yasası, caniyi en fazla müebbet hapse mahkum ediyor.

Mersin’in Tarsus ilçesinde 11 Şubat’ta ortadan kaybolan, cesedi ise 2 gün sonra yakılmış halde Cin Deresi’nde bulunan 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Özgecan Aslan, herkesin yüreğini dağladı. Evine gitmek amacıyla bindiği minibüsün şoförü tarafından önce saldırıya uğrayan, tecavüze direnince hem bıçakla hem de levyeyle darp edilip öldürülen Özgecan’ın, ‘delilleri yok etmek’ amacıyla yakılarak katledilmesi Türkiye’yi yasa boğdu. Hayatının baharındaki Özgecan’ı öldüren katile ve ona yardım edenlere yönelik yükselen öfke, ‘idam’ seslerini yeniden yükseltti. Sosyal medyada milyonlarca kişi “Özgecan’ın katili asılsın”, “Katil Suphi Altındöken idam edilsin” şeklinde mesajlar paylaştı; hunharca cinayet ülkenin dörtbir yanında lanetlendi. Dün oynanan Beşiktaş-Bursa maçında taraftarlar, “Katil idam edilsin” diye tezahürat yaptı. Mersin’deki protestolarda ise binlerce kişi “İdam, idam, idam” sloganları attı. İdam cezası için birçok şehirde imza kampanyaları açıldı. Özgecan için yurdun dörtbir yanında gıyabi cenaze namazları kılındı.

PARTİLER BUNU TARTIŞSIN
 
Acılı ailenin evine taziye ziyaretine giden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, “Bir bakan olarak değil ama bir anne ve kadın olarak şahsa karşı işlenen suçların cezasının idam olabileceğini düşünüyorum. Bu tartışılabilir” dedi. İslam, şu anki mevzuatta cana kıymanın ve tecavüzün cezasının ‘ağırlaştırılmış müebbet’ olduğuna işaret etti. Önceki gün “Bu tür suçlar için idam cezası yeniden getirilmeli” diyen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise dün de aynı yönde açıklama yaptı. Zeybekçi, “Türkiye, kamu vicdanını rahatlatıcı bir şekilde bu tür infial, yani insanlık suçu, millete karşı, insanlığa karşı işlenmiş olan böyle suçlara bence gerekli cezayı verebilmeli diye düşünüyorum” dedi. Zeybekçi, “Türkiye’de siyaset, Meclis, partiler bunu tartışmalı. Bütün bazı popülist mülahazaların dışında, bu konu akılla tartışılmalı” açıklaması yaptı.

HANGİ CEZA YETER Kİ?
 
AK Parti İstanbul Milletvekili Alev Dedegil de Özgecan Aslan cinayetinin ardından bazı suçlara yönelik idam cezasının tartışılması gerektiğini bildirdi. Olayın salt şiddet değil, aynı zamanda vahşet olduğuna işaret eden Dedegil, “Hangi ceza yeterli olabilir? Ne ceza verilirse kamuoyu vicdanı rahatlar? Böyle bir acısı hafifletecek bir ceza var mı, olabilir mi?” diyerek tepkisini dile getirdi. Özgecan’ın öğrenim gördüğü Çağ Üniversitesi’nin Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yücel Ertekin ise “Çok müessif bir olay, toplumsal travmaya yol açan bir olay. İnsani olarak baktığımızda sözün bittiği yerdeyiz” diye konuştu.

BİR KİŞİ İÇİN CAMİAYI YAKMAYIN
 

Öte yandan Tarsus Otobüsçüler Kooperatifi’nin (TOK) Başkanı Nafiz Kızılyaka, “Üyemiz dahi olmayan birinin, bir arkadaşımızın işi icabı arabasını 2-3 günlüğüne verdiği bir kişi tarafından böyle bir olayın yaşanması bize çok büyük acı veriyor. İnsanlık dışı olayı kınıyoruz. Ancak bütün camiamızı bir kişi uğruna yakmasınlar. Şoförlere linç kampanyası yapılmasın” şeklinde açıklama yaptı.

Canımızdan kopan parça

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu, Özgecan’ın öldürülmesiyle ilgili, “İki gündür yaşadıklarımız ve okuduklarımız, içimize bir ateş gibi düştü ve yüreğimizi yakıyor. Özgecanımız, canımızdan kopan bir parça oldu” dedi. Konya’da konuşan Davutoğlu, bu insanlık dışı cinayetlere ‘dur’ diyebilmek için seferberlik vaktinin geldiğini kaydetti, “Hepimiz el ele vermeliyiz” diye konuştu.

Hadım edilsin

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Özgecan’ın katilinin hadım edilmesi gerektiğini belirtti. Şahin, “Bakanlık dönemimizde cinsel istismar olaylarıyla ilgili bir dizi çalışma hayata getirmiştik. Hadım konusu da gündeme gelmişti. Hatta o zamanlar bazı kesimler, çalışmalarımıza ‘Hangi çağda yaşıyoruz’ diye tepki göstermişti. Özgecan Aslan olayı bunun gerekliliğini bir kez daha gösterdi. Hadım etme cezası bu olayda uygulanmalı. Çünkü halkın vicdanını rahatlatacak, suça meyilli olacak kişileri caydırıcı bir çalışmanın hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak
 



Bu haber 646 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,487 µs