En Sıcak Konular

Türkiye ABD‘nin vazgeçilmezi

16 Şubat 2015 08:38 tsi
Türkiye ABD‘nin vazgeçilmezi
ABD Kongre Kütüphanesi’nde bulunan ABD Başkanlarının güvenlik strateji belgelerine ulaşıldı.

Obama, küresel güç olma yolunda hızla büyüyen Türkiye hakkında ulusal güvenlik stratejisi belgesine, 'ilişkileri dönüştürmeye devam ettireceğiz' yazdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Latin Amerika seyahati dönüşünde gazetecilere yaptığı açıklamada ABD Başkanı Barack Obama ile ilişkilerinin eskiden daha iyi olduğunu ancak bunun sonradan değiştiğini belirtti. ABD Başkanı Barack Obama ise geçtiğimiz günlerde 5 yıl sonra ulusal güvenlik stratejisini güncelledi. Güvenlik tehditleri arasında IŞİD, Rusya ve siber saldırılara dikkat çekilirken Türkiye ile ilişkiler için de ‘Türkiye ile olan ilişkilerimizi dönüştürmeye devam edeceğiz’ denildi. ABD’de Başkanların ilk güvenlik stratejisi belgesinin yazıldığı tarih olan 1987 Ocak ayından bu yana Türkiye’nin yeri ve önemi bu belgelerde altı çizilerek belirtildi.

Akşam, ABD Kongre Kütüphanesi’nde bulunan ABD Başkanlarının güvenlik strateji belgelerine ulaştı. Türkiye 1980’lerin ortasında askeri ve mali yardım yapılan bir müttefik olarak görülürken ülkenin kalkınmasıyla birlikte ABD’nin gözünde de giderek daha büyük önem kazanmaya başladı. Belgelere bakıldığında ABD’nin Türkiye’ye bakış açısı AK Parti hükümeti döneminde o kadar hızlı değişiyor ki sonunda Obama yönetiminde Türkiye ile ilişkilerin yenilenmesi ve dönüştürülerek iyileştirilmesi gerekliliğinin altı çiziliyor. İşte 1987’deki ilk belgeden bu yana ABD’nin Türkiye’ye güvenlik açısından bakış açısını ortaya koyan o belgelerde Türkiye’ye bakış açısı:

YARDIMLARDAN PAY VERİLECEK

Ocak 1987 tarihinde dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından hazırlanan ilk güvenlik stratejisi belgesinde Türkiye’ye askeri ve ekonomik yardım yapılacağı ifade edileceği şu şekilde ifade ediliyor: “Kongre tarafından çıkarılacak ve ABD’nin ulusal çıkarları doğrultusunda verilecek olan 16.2 milyar dolarlık askeri ve ekonomik yardımın yüzde 26’lık bölümü ABD birliklerinin geçiş yapabildiği ve ABD birliklerine ev sahipliği yapan Kore Cumhuriyeti, Filipinler, Yunanistan ve Türkiye’ye verilecek.”

Hedefler için özel çalışacağız

27 Mayıs 2010 tarihinde ABD Başkanı Barack Obama tarafından hazırlanan yeni Güvenlik Stratejisi Belgesi’nde ise ABD’nin Türkiye ile çok geniş ölçekli çalışmalar içinde olacağı şu ifadelerle anlatılıyor: “ABD, Balkanlarda, Kıbrıs’ta ve Kafkaslarda daha gelişmiş istikrar ve demokrasinin gelişmesine kendini adayacaktır. Türkiye ile çok geniş ölçekli karşılıklı ortak hedeflerimiz için özel olarak çalışmaya devam edeceğiz. Bu çalışma özellikle Türkiye’nin bulunduğu bölgede istikrarın sağlanması yönünde olacaktır.”



Bu haber 1,109 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,226 µs