En Sıcak Konular

13 Şubat 2015 13:11 tsi
Batı kimin yanında: ABD'nin mi Rusya'nın mı?

iyibilgi Ankara

Aylardır çekilen acıların ve dökülen kanların ardından Ukrayna’da daha doğrusu Avrupa ile Rusya’nın, Doğu ile Batı’nın sınırında Pazar günü ateşkes olacak. Ancak buraya kadar gelinen noktada bu savaşın neden çıktığı, kayıplar ve sonuç düşünüldüğünde, hele bir de bu “muharebenin” kazanını olarak Rusya ortaya çıktığında, kırılgan bir barışa yüründüğü anlaşılıyor.

Fakat önce Kremlin’in başarısını anlamak gerekiyor. Bugün tüm gazeteler ve konu hakkında yazan köşe yazarları en çok “Rusya karlı çıktı” yazabiliyorlar ama uzun süredir hepsi, Rusya’nın haksızlığı ve ABD’nin ve Batı değerlerinin kazanacağına “yatan” haber ve yorumlar ürettiler. Son ana kadar. Ateşkes’te anlaşıldığı gün bile atılan başlıklar, “Putin sinirden kalemini kırdı” ağırlığındaydı.

Süreçte ilginç noktalardan biri, Avrupa’nın daha doğrusu bir zamanlar ABD’nin zikrettiği haliyle “eski Avrupa”nın, yani Almanya ve Fransa’nın bu denklemde ana rolü oynamaları denli, ABD’yi “ikna” eden güçler de olması. Önce Rusya’da üç lider, Putin-Merkel-Hollande bir araya geldi, ardından da Merkel, Beyaz Saray’a gidip Obama’ya “durumu” anlattı. Sonra da Obama ile Putin telefonda görüştüler.

İşte bu noktada ABD’nin çok önem verdiği, stratejik saydığı Ukrayna konusunda, nasıl geri adım attığı merak edilebilir. Çünkü Almanya ve Fransa, çatışma devam ederse kendi pozisyonları üzerinde düşünmeleri gerektiğini Obama’ya aktardılar. Nihayet Putin de Obama’ya gönderdiği mesajda “alış-veriş” üzerineydi ve yine bugün gazetelerin “16 saatlik görüşmelerden ateşkes çıktı” başlıklarıyla donandı ama aslında el telefonda sıkışılmıştı.

Böylece zirveden en kârlı ülke olarak Rusya çıkmış oldu. Ukrayna’ya müdahil olmaktan ve ABD’nin silah yardımı operasyonundan kurtuldu. Avrupa’ya AB zirvesi öncesinde ‘Biz barış için uğraşıyoruz’ mesajı verdi. Tabii yaptırımların kalkacağına ilişkin beklenti de cabası. Diplomaside kaybeden yoktur daha az kazanan vardır ama en çok kazanan Kremlin oldu.

Kuşkusuz bu ateşkes de bozulabilir ve buna uğraşan çok olacak ama süper güçlerin kavgasında zaten hep kazanan olmak zor. Fakat uzun süredir daha çok kazanan Rusya, şimdi önemli bir muharebeyi de hanesine yazmış görünüyor. Peki bundan sonra yeni muharebe nerede olacak? "Büyük Ortadoğu'da bir yerde" gibi duruyor. Bunu, Rusya'nın Ukrayna pazarlığı sırasında "ne verdiği" ortaya çıkınca anlayacağız.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,454 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,936 µs