En Sıcak Konular

Bağışıklığı güçlendiren 5 çay

13 Şubat 2015 10:38 tsi
Bağışıklığı güçlendiren 5 çay Acıbadem Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Neşe Ceylan, sebze, meyve ve kuru baklagillerin yanı sıra, gün içerisinde tüketeceğimiz bazı bitki çayları ile de bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirebileceğimizi belirtiyor.

Havaların buz kestiği bu günlerde hastalıklar da sık sık kapıyı çalıyor. Vücut direnci azalmaya görsün soğuk algınlığı ve grip hemen içeri giriveriyor. Dünyanın en önemli sağlık sorunlarından kabul edilen enfeksiyon hastalıklarına karşı yeterli ve dengeli beslenerek bağışıklığı kuvvetlendirmek, böylece davetsiz misafirlere meydan okumak mümkün. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Neşe Ceylan, sebze, meyve ve kuru baklagillerin yanı sıra, gün içerisinde tüketeceğimiz bazı bitki çayları ile de bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirebileceğimizi belirtiyor. Bu dondurucu kış günlerinde gerek evde gerekse ofiste 5 çayını beklemeden kolaylıkla hazırlayıp gün içerisinde tüketeceğiniz iki-üç fincan bitki çayı ile vücut direncini artırmanız mümkün. Diyetisyen Ceylan, etkisi büyük 5 bitki çayını milliyet.com.tr'ye anlattı.

1. Yeşil çay

Antioksidan deposu yeşil çay, içeriğindeki polifenol bileşiklersayesinde vücut direncini artırıyor ve kanserden koruyor. En yüksek faydayı sağlayabilmek için yeşil çayı 2-3 dakikadan fazla demlemeyin. Kafein içeriği fazla olduğundan dolayı günlük 2 fincandan fazla tüketmeyin.

2.  Zencefil çayı

Zencefileski çağlardan günümüze çok sık tüketilen bir besin. Vücudu sıcak tutuyor ve organlarda özellikle akciğer ve sinüslerde toksin birikimine engel oluyor. Lenf sisteminin temizlenmesine de yardımcı olarak enfeksiyon riskinin artmasını engelliyor.  Öksürüğe, boğaz yanması, mide bulantısı ve gribal enfeksiyona faydalı olan zencefil çayı kış aylarında iyi bir alternatif.

3. Ihlamur çayı

Kışın sıksık rastlanan viral üst solunum yolu enfeksiyonlarında gelişigüzel antibiyotik kullanmak son derece sakıncalı. Onun yerine bol bol ıhlamur için, ıhlamurun çiçek kısmını kullanın. Ancak aynı ıhlamuru gün boyu birkaç kez ısıtıp, üzerine su çekip kullanmak yerine her defasında yeni baştan demlemeye ve uzun süre kaynatmamaya dikkat edin.

4.  Ada çayı

Kuru öksürüğü hafifleten ve soğuk algınlığından koruyan ada çayı, zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayarak enfeksiyon riskini azaltıyor, karaciğeri temizliyor. Üstelik ada çayı gargarası boğaz iltihaplanmasına da iyi geliyor. Fakat hamile ve emziren kadınların yan etkilerinden dolayı tüketmemesi gerekiyor. Ada çayının normalde de sürekli olarak 2 haftadan fazla tüketiminden kaçınılmalı.

5. Kuşburnu çayı

İçerisindeki yüksek C vitamini nedeniyle doğal bir antioksidan olan kuşburnu çayı bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Neşe Ceylan, günde iki fincan tüketilecek kuşburnu çayının gribal enfeksiyonlardan korumak için iyi bir alternatif olduğunu belirtiyor. Ceylan "Bitki çayları, içerisine bal ve tarçın eklenerek hem daha lezzetli hale getirilebilir hem de boğazı yumuşatmak ve öksürüğü azaltmak için fayda sağlanabilir" diyor. 

Bu haber 1,144 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,877 µs