En Sıcak Konular

Paralel tahliye planı bakanlığa takıldı

13 Şubat 2015 08:35 tsi
Paralel tahliye planı bakanlığa takıldı Adalet Bakanlığı, casusluk şüphelisi polislerin tahliyesi için asliye ceza mahkemelerini devreye sokma planına noktayı koydu.

Paralel Yapı'nın tutuklu polisleri tahliye etmek üzere devreye soktuğu plan Adalet Bakanlığı'ndan döndü. Bakanlık, asliye ceza mahkemelerinin sulh ceza hâkimlikleri kararlarına ilişkin itirazlara bakamayacağına karar verdi. Paralel Yapı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın şikâyetleri üzerine başlayan Tevhid-Selam'da kumpas soruşturmasında tutuklanan Paralel polislerin tahliyesi için bir plan devreye koymuştu. Polislerin tahliyesi için İstanbul Adliyesi'nde görevli 6 ayrı sulh ceza hâkimliğine hem tahliye hem de reddi hâkim talebiyle başvuruda bulunan avukatlar, talepleri reddedilince bu kez gayrihukuki biçimde asliye ceza mahkemelerini devreye sokmaya çalıştı.
 
HUKUKİ KRİZE YOL AÇTI

7 ayrı asliye ceza mahkemesine, tutuklu polislerin tahliyesi ve reddi hâkim talebiyle başvuran Paralel Yapı'ya yakın avukatlar, asliye ceza mahkemelerinin sulh ceza hâkimliğinin üst mahkemesi olduğu iddiasından hareket ederek tahliye kararı aldırmaya çalıştı. Ancak başvurudan hareketle 26 ve 32. asliye ceza mahkemelerinin soruşturma savcısının elindeki dosyayı istemesi hukuki krize neden oldu. Soruşturma Savcısı İrfan Fidan, dosyanın yetkisiz bir mahkeme tarafından istenmesine karşı çıktı ve İstanbul Adalet Komisyonu'na başvurdu. Komisyon da HSYK Genel Sekterliği'ne başvurup görüş istedi. HSYK da konuyu Adalet Bakanlığı'na iletti. Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü de, asliye ceza mahkemelerinin sulh ceza mahkemeleri kararlarına bakamayacağını vurguladığı 6 sayfalık yazıda, sulh ceza hâkimlikleri tarafından alınan kararlara ilişkin itirazları değerlendirme makamının yine sulh ceza hâkimlikleri olduğu belirtildi. Tutuklamaya ilişkin karar hakkında sulh ceza hâkiminden başka birinin karar vermesinin yasal olmayacağı da kararda vurgulandı.

7 BAŞVURUDAN 4'ÜNE RET
 
7 asliye ceza mahkemesine Paralel Yapı avukatlarınca yapılan başvurulardan 4'ü hakkında herhangi bir işlem yapılmadı. Başvurulardan sadece 3'ü değerlendirmeye alındı ve İstanbul 26. Asliye Ceza Mahkemesi ile İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi dosyayı, kumpas soruşturmasına bakan Savcı İrfan Fidan'dan istedi. İstanbul 65. Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi Atilla Öztürk ise avukatların yaptığı tahliye ve reddi hâkim başvurularını reddetti.

Sabah

 

Bu haber 575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,491 µs