En Sıcak Konular

Diğer bankalar da yenilgiyi kabul etmeli

12 Şubat 2015 13:50 tsi
TÜSODER Genel Başkanı Ağaoğlu, Ziraat Bankası'nın kredilerden alınan masrafın başvuru halinde geri iade etmesine ilişkin, "Artık diğer bankalar da yenilgiyi kabul etmeli" dedi.

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, Ziraat Bankası'nın kredilerden alınan masraf ve komisyonların başvuru halinde tüketiciye iade edilmesi uygulamasına ilişkin, "Bu durum tüketicilerin bankalara karşı yürüttüğü başarılı mücadelenin göstergesi. Artık diğer bankalar da yenilgiyi kabul etmeli" dedi.
 
Ağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın'ın "Hemen hemen aldığımız komisyonların tamamını geri veriyoruz. Hatta şöyle bir karar aldık, artık mahkemeye gitmesine gerek yok. Talep etsin. Zaten kaybediyoruz, bürokrasiyi de kaldıralım aradan bunu ödeyelim dedik. Bunu talep edilince bir daha mahkeme kararı olmaksızın geri veriyoruz" şeklindeki açıklamasını hatırlattı.
 
Aydın'ın aynı zamanda Türkiye Bankalar Birliği (TBB) başkanlığını da yürüttüğünü dile getiren Ağaoğlu, bu nedenle ilk resmi açıklamanın bu ağızdan yapılmasının ayrı bir önem arz ettiğini anlattı. Ağaoğlu, "Bu konuda açıklamayı yapan Ziraat Bankası Genel Müdürü Aydın'ın aynı zamanda başında bulunduğu TBB'nin de benzer bir karar alarak diğer bankalara da tavsiyede bulunmasını bekliyoruz" ifadesini kullandı.
 
Ağaoğlu, Yargıtay'ın içtihat haline gelen birçok kararındaki "Bankanın ancak davaya konu kredinin verilmesi için zorunlu, makul ve belgeli masrafları tüketiciden isteyebileceğinin kabulü gerekir" şeklindeki yaklaşımının tüm hakem heyetleri ve tüketici mahkemelerinin tamamına yakın bölümü tarafından rehber edinildiğini ve bankaların davayı kazanma şansının neredeyse kalmadığını söyledi.
 
"Karar, tüketiciyi de hakem heyetlerini de rahatlatacak"
 
Geçen yıl yürürlüğe giren yeni Tüketici Kanunu'nun 70. maddesinin bu noktaya gelinmesinde önemli rol oynadığını dile getiren Ağaoğlu, çünkü bu maddede hakem heyetince yapılan posta, bilirkişi ve benzeri ücretlerin haksız bulunduğu takdirde satıcıdan alınmasının öngörüldüğüne işaret etti.
 
Ağaoğlu, bankaların tüketiciye iade ettikleri dosya masrafının yanında diğer giderlere de katlanmak zorunda kaldığını belirterek, şöyle devam etti:
 
"Biz dernek olarak, uzun süredir dosya masrafı taleplerinin Tüketici Hakem Heyetlerini tıkadığını, çözümün bankaların başvuran vatandaşlara dosya masrafını kendiliğinden iade etmesi olduğunu ve tüketicilerin Hakem Heyetlerine yığılmalarının bu şekilde önüne geçileceğini iddia ve talep ediyorduk. Yeni Tüketici Kanunu'nun 70. maddesinin de desteğiyle TÜSODER'in dediğine nihayet gelindi. Bu kararın diğer bankalarca da uygulanması, hem tüketicileri rahatlatacak hem de hakem heyetleri asıl işlevi olan ayıplı mal ve hizmet konularında şikayetleri daha çabuk neticelendirebilecek. Başka tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilecek ve banka dosya masrafları için harcanan emek ve masraflar ortadan kalkacak."
 
"Tüketici tarihinde bir milat"
 
Ağaoğlu, masrafların iadesi için başvuran yüzbinlerce tüketicinin kaymakamlıklarındaki hakem heyetleri önünde uzun kuyruklar oluşturduğunu, dosya fazlalığı nedeniyle bir yıl sonrasına gün verilebildiğini anlatarak, "Bu durum tüketicilerin bankalara karşı yürüttüğü başarılı mücadelenin göstergesi. Artık diğer bankalar da yenilgiyi kabul etmeli. Aydın'ın açıklamasının Türkiye'nin tüketici hareketi ve tarihinde bir milat olduğuna inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
 
Aydın Ağaoğlu, iadenin Ziraat Bankası ile sınırlı kalmaması gerektiğini kaydederek, "Bu adım daha ileri taşınarak TBB vasıtasıyla gerekli düzenlemeler yapılmalı ve diğer bankaların da bu sürece girmesi ve tüketicilerden özür dilemesi sağlanmalı" ifadesini kullandı.
 
"Artık mahkemeye gitmesine gerek yok"
 
Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, dün gerçekleştirilen TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu’nda şöyle konuşmuştu:
 
"Komisyonlarla ilgili duruşumuz çok net. Bürokrasinden alamadığımız parayı vatandaştan almayacağız. Yeni düzenlemeyi makineye yükleyeceğiz şube müdürlerimizin, müdürlerimizin, yöneticilerimizin, çalışanlarımızın komisyonu indirme yetkisi olacak ama artırma yetkisi olmayacak. Ben aynı zamanda Bankalar Birlği Başkanıyım. Bu konuda çok da eleştiri alıyoruz bunu adam gibi uygulayacağız. Hemen hemen aldığımız komisyonların tamamını geri veriyoruz. Hatta şöyle bir karar aldık, artık mahkemeye gitmesine gerek yok. Talep etsin. Zaten kaybediyoruz, bürokrasiyi de kaldıralım aradan bunu ödeyelim dedik. Bunu talep edilince bir daha mahkeme kararı olmaksızın geri veriyoruz."

 

Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,763 µs