En Sıcak Konular

Güneş üzerindeki en büyük patlama kaydedildi

12 Şubat 2015 13:22 tsi
Şu ana kadar Güneş yüzeyi üzerinde meydana gelen patlamaların en büyüğü NASA tarafından kayda alındı. NASA, Güneş üzerindeki patlamaları bir klip haline getirdi. Bu arada Güneş'i gözlemek için yeni bir uydu daha uzaya fırlatıldı

NASA uzmanları, 5 yıl boyunca Güneş yüzeyindeki nefes kesen patlamaların ve diğer faaliyetlerin yer aldığı bir video klip hazırladı.

Güneş Dinamikleri Gözlemevi (SDO) uzay aracı, 11 Şubat 2010'da uzaya fırlatıldı ve aynı yılın Haziran ayından beri Güneş'in faaliyetlerini görüntülemeye devam ediyor.

Yıldızın, günümüzdeki en gelişmiş yüksek çözünürlüklü televizyonlardan 10 kat daha net görüntülerini elde edebilen SDO, milyonlarca derece sıcaklıktaki plazma atmosferi (korona)'da gerçekleşen patlamaları, Güneş lekeleri ve önünden geçen gezegenleri kaydetti. Korona, Güneş'in yüzeyinden yüzlerce kilometre yukarıdaki atmosfer tabakası olarak biliniyor.

GÖZ KAMAŞTIRAN YÜZEY HAREKETLERİ KAMERADA

5 yıl boyunca SDO'nun kameralarına, adeta ateşten bir yağmura benzeyen ve 'koronal yağmur' fenomeni olarak bilinen göz kamaştırıcı manyetik görüntüler de yansıdı. Güneş'in ortalama 6 bin derece sıcaklıktaki yüzeyinde Dünya'dan en az 30 kat büyük bir alanı kaplayan koronal hareketler, berrak ve keskin bir şekilde görüntülendi.

YENİ BİR UYDU DAHA FIRLATILIYOR

Güneş'teki fırtınaları izlemek üzere uzaya gözlem aracı gönderildi. Dünya'dan 1,5 milyon kilometre irtifada görev yapacak uydunun iklim değişikliğiyle mücadelede veri sağlaması bekleniyor.

Kısaca DSCOVR olarak anılan "The Deep Space Climate Observatory" (Derin Uzay İklim Gözlemi) uydusunu taşıyan Falcon roketi, Florida'daki Cape Canaveral Üssü'nden fırlatıldı.

Fırlatılması daha önce iki kez kötü hava koşullarından ötürü ertelenen DSCOVR, Güneş'teki jeomanyetik fırtınalar ve bunların iklim üzerindeki muhtemel etkilerine ilişkin veri toplayacak. Uydu yeryüzünden 1,5 milyon kilometre irtifada görev yapacak.

Taşıyıcı Falcon roketini Dünya'ya dönüşünde bir yüzer platforma indirme girişimi ise kötü hava koşulları nedeniyle başarısız oldu. Geçen ay yapılan bir deneme de başarısızlıkla sonuçlanmıştı. SpaceX kurucusu Elon Musk, Twitter hesabından yaptığı değerlendirmede "Deniz fırtınalı olmasaydı başaracaktık" ifadesine yer verdi. Bir sonraki deneme için yüzer platformun takviye edileceği belirtildi.

Yüzer platform 100 metre uzunluğa, 60 metre genişliğe sahip. SpaceX, tayışıcı roketlerin yeniden kullanımını sağlayarak uzay yolculuğu uçuşlarının maliyetini önemli ölçüde düşürmeyi hedefliyor.



Bu haber 562 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,629 µs