En Sıcak Konular

Milletvekillerinin statüleri ile ilgili teklif gündemde

12 Şubat 2015 11:11 tsi
Türk Parlamenterler Birliği Başkanı Pakdil, "Teklifle mevcut ve eski milletvekillerinin maaşlarında bir değişiklik olmayacak" dedi.

Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, milletvekillerinin statülerini düzenleyen teklifle, mevcut ve eski milletvekillerinin maaşlarında bir değişiklik olmayacağını belirterek, "Herkesin bir kanunu var; hakimler ve savcıların, TSK'nın, polislerin, mali müşavirlerin ya da diğer kamu görevlilerinin kanunu var. Teklifle milletvekillerinin de bir kanunu olacak" dedi.
 
Pakdil, AA muhabirinin, "milletvekillerinin statüleri ile ilgili teklif" hakkındaki sorularını yanıtladı.
 
Milletvekillerinin statüleri konusunda AK Parti, CHP, MHP ve dönemin BDP grup başkanvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı'na teklif sunulduğunu anımsatan Pakdil, şöyle konuştu:
 
"Daha sonra muhalefet grup başkanvekilleri bu tekliften imzalarını çekti ama teklif TBMM Genel Kurul gündeminde yer alıyor. Biz AK Parti olarak bu teklifin arkasında durduk. Çünkü burada, milletvekillerinin statüsünü, durumunu, protokoldeki yerlerini belirleyen hususlar var. Mesela bir milletvekili bir ile gitti ve orada Cumhuriyet Bayramı törenlerine katılacak. Teklifle, protokoldeki yeri belirleniyor. İldeki kamu görevlilerinin yerleri belli ama milletvekilliği, bakanlık yapmış, grup başkanvekilliği ya da komisyon başkanlığı yapmış olan yani yasama organı üyeliği yapmış olan arkadaşların durumu belli değil. Bu konuda hem mevcut milletvekillerinin durumu ortaya çıksın hem de geçmiş dönemde yasama organı üyesi olarak görev yapan arkadaşların durumu net olarak ortaya çıksın istiyoruz. Teklifle, hem mevcut milletvekillerinin hem de eski milletvekillerinin protokoldeki yerleri belirleniyor."
 
Nevzat Pakdil, teklifle, milletvekilleriyle ilgili değişik kanunlarda olan hususların biraraya getirildiğini belirterek, "Milletvekillerinin trafikte geçiş üstünlüğü ile ilgili madde, önergeyle tekliften çıkarılacak. Yanlış anlaşılmalara sebebiyet verme durumu olduğu için onu çıkaracağız. Silah taşımanın kendine mahsus birtakım kurulları var, onlar düzenleniyor. Emekli dışişleri mensubu olan, kamuda çalışmış arkadaşlarımıza ait hususlar var, onlar diplomatik pasaport alıyor. Şu andaki mevcut pasaportlarının durumu devam ediyor. Bir memurun nasıl belirli bir dereceden sonra pasaportu yeşilse, ondan sonra da devam ediyor" dedi.
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun şeffaflık, etik kurul konusunda açıklamaları olduğunu anımsatan Pakdil, "Onlarla ilgili de bir çalışma yapılıyor, değerlendiriliyor. Anayasa ve yasalara uygun olan hususların teklif metnine dercedilmesi ile ilgili husus. Maaşla ilgili hususlar girmeyecek. Çünkü milletvekillerinin mevcut maaşları Anayasa statüsünde, mevcut milletvekillerinin maaşları ile ilgili durum, Anayasa değişikliği olmadan olmaz. Emekli milletvekillerinin konumu da Cumhurbaşkanlığı'na endekslenmiş vaziyette. Yani teklifle, mevcut ve eski milletvekillerinin maaşlarında bir değişiklik olmayacak" diye konuştu.
 
"Milletvekillerinin yapamayacağı işler açık bir şekilde belirlenecek"
 
Pakdil, milletvekillerinin yapamayacakları hususlar olduğunu belirterek, "Bunlar geniş bir şekilde bu teklifte yer alacak. Milletvekillerinin yapamayacağı işler açık bir şekilde belirlenecek" diye konuştu.
 
Herkesin bir kanunu olduğunu; hakimler ve savcıların, TSK'nın, polislerin, mali müşavirlerin ya da diğer kamu görevlilerinin bir kanunu olduğunu ifade eden Pakdil, teklifle milletvekillerinin de bir kanunu olacağını söyledi. Pakdil, "Bu kanun olsun ve herkes, 'görevi nedir, sınırı nedir, sorumluluğu nedir?' onu bilsin istiyoruz" dedi.
 
"Bu konu muhalefetle bizim ortak konumuz"
 
Pakdil, "Teklifin Meclis kapanmadan gündeme geleceğini ümit ediyorum. Teklif uzun bir çalışmanın sonucunda ortaya çıktı. Sonra da grup başkanvekillerimizin imzasıyla teklif haline geldi. Demek ki burada ortak bir kanaat var. Teklif şu anda Genel Kurul gündeminde. Teklif burada öne alınır ve görüşülür; birtakım değişiklikler yapıldıktan sonra geçer" dedi.
 
Konu hakkında muhalefetle zaman zaman görüştüklerini ifade eden Pakdil, "İktidar muhalefet zaten hep beraber çıkarıyor. Bu konuyu biz daha önce çok müzakere ettik ve çalıştık. Bu konu, muhalefetle bizim ortak konumuz zaten. İktidar, muhalefet, Türk Parlamenter Birliği olarak bizim de katkılarımız oldu. Ortak teklifimiz bu. Burada hiç birimizin itiraz edeceği bir husus yok" sözlerini sarfetti.

aa



 

Bu haber 553 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,544 µs