En Sıcak Konular

Husiler ABD elçiliği araçlarına el koydu

12 Şubat 2015 10:44 tsi
ABD Sana Büyükelçiliği'nin güvenlik nedeniyle çalışmalarını askıya almasının ardından, elçilik araçlarının içlerindeki silahlarla Husilerin eline geçtiği bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, çalışmaları askıya alınan Sana Büyükelçiliği çalışanlarının başkent Washington'a doğru yola çıktığını ancak bazı elçilik araçlarının içlerindeki silahlarla isyancıların eline geçtiğini açıkladı.
 
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın brifinginde, dün Sana Büyükelçiliği'nin çalışmalarını ülkedeki istikrarsızlık nedeniyle askıya alma ve çalışanlarını Sana dışına nakletme kararına ilişkin, büyükelçilik çalışanlarının Umman ve Katar'ın yardımıyla Sana bölgesinden çıkarıldığını belirterek, başkent Washington'a gelmek üzere yolda olduklarını kaydetti.
 
Umman ve Katar yönetimlerine yardımlarından ötürü teşekkür eden Psaki, bölgedeki son elçilik çalışanlarının Umman tarafından sağlanan özel bir jet uçağıyla transfer edildiği bilgisini verdi.
 
Psaki, çalışanların ülkeden ayrılmasının büyükelçiliğin kapatıldığı anlamına gelmediğini vurgulayarak, "ABD, Yemen'in barışı, gelişimi ve birliği için çalışmaya devam eden Yemenlileri desteklemekte kararlıdır. Dışişleri Bakanlığı, durumlar düzeldiğinde Sana'ya dönüşümüzün seçeneklerini araştırıyor" ifadelerini kullandı.
 
"Husiler, büyükelçilik araçlarına ve içlerindeki silahlara el koydu"
 
Boşaltılan elçiliğin güvenliği için gerekli önlemlerin alındığını dile getiren Psaki, buna karşın, çalışanların transferinin ardından havaalanında bırakılan elçilik araçların içlerindeki silahlarla Husilerin eline geçtiğini açıkladı.
 
Psaki, "Bunu (araç ve silahlara el konulması) araştırıyoruz. Bu kesinlikle kabul edilemez, mülklerimize ve tesislerimize saygı gösterilmesinin Sana'ya geri dönmemiz en temel şartı olduğunu tekrarlıyoruz ve onların iadesini talep ediyoruz" yorumunu yaptı.
 
Dışişleri sözcüsü, Sana Büyükelçiliği'nin Ortadoğu'da terk edilen üçüncü elçilik olduğunun hatırlatılması üzerine, ABD'nin çalışanlarını korumak için gerekli önlemleri almak zorunda olduğunun altını çizerken, bölgedeki sorunların ABD'den kaynaklanmadığını ifade etti.
 
Elçilik çalışanlarını bölge dışına çıkaran tek ülkenin ABD olmadığı kaydeden Psaki, Fransa ve İngiltere hükümetleriyle yakın işbirliği içinde olduklarını sözlerine ekledi.
 
Fransa ve İngiltere de elçiliklerini askıya aldı
 

Fransa ve İngiltere de Sana Büyükelçiliği çalışmalarını güvenlik nedeniyle askıya aldı.
 
Fransa hükümeti konu hakkında detaylı bilgi vermezken, İngiltere'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Tobias Ellwood, Yemen'deki güvenlik durumunun son günlerde giderek kötüye gittiğini belirterek, "Ne yazik ki, elçilik çalışanlarımızın ve yerleşkenin artan risk altında olduğu kararına vardık. Bu nedenle diplomatik çalışanlarımızı geri çekme ve Sana Büyükelçiliğimizdeki çalışmalarımızı geçici olarak askıya almaya karar verdik" ifadelerini kullandı.
 
Ellwood, İngiltere'nin Sana Büyükelçisi ile çalışanların bu sabah Yemen'den ayrıldığını ve İngiltere'ye dönmekte olduklarını dile getirerek, Yemen'deki İngiliz vatandaşlarına da bir an önce ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu.

aa


Bu haber 492 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,404 µs