En Sıcak Konular

CHP'de 'fermuar' sıkıntısı

12 Şubat 2015 08:34 tsi
CHP'de 'fermuar' sıkıntısı Tüzüğe aykırı olarak kontenjan artırıp 110 milletvekili adayını belirlemek üzere söz sahibi olan Kılıçdaroğlu, örgütün 'ön seçim' taleplerini 'fermuar' yöntemiyle bastırmayı hedefliyor.

Her fırsatta partisinin genel seçimlerde adayları ön seçimle belirleyeceğini söyleyen ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na da 'ön seçim' çağrısında bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tüzükte yüzde 85 olarak belirtilen ön seçimden çark etmenin yollarını arıyor. Tüzüğe aykırı olarak yapılan yönetmelik değişikliğiyle kontenjanını artıran ve 110 milletvekili adayını belirlemek üzere söz sahibi olan Kılıçdaroğlu, örgütün ön seçim taleplerini 'fermuar' yöntemiyle bastırmayı hedefliyor. Parti Meclisi'nde yapılan yönetmelik değişikliğinin iptali için dava açan eski PM üyesi Levent Eyipişiren, CHP'nin seçimlere katılamama riskiyle karşı karşıya olduğunu belirterek parti yönetimini 'kumar' oynamakla suçladı. Eyipişiren, Kılıçdaroğlu ve parti yönetiminin ön seçim aldatmacası içinde olduğunu, asıl yapılmak istenenin 'eğilim yoklaması' olduğunu savundu.
 
KONTENJAN YÜZDE 20

7 Haziran'da yapılacak genel seçimler öncesinde CHP'de aday belirleme yöntemine ilişkin tartışmalar sürüyor. Aralık ayında yapılan Parti Meclisi toplantısında tüzüğü yönetmelik değişikliğiyle delen Kılıçdaroğlu ve parti yönetimi ise aday belirleme yöntemine ilişkin farklı strateji arayışını sürdürüyor. Her fırsatta parti içi demokrasiden bahseden ve ön seçim sözü veren Kılıçdaroğlu, yapılan yönetmelik değişikliğiyle Siyasi Partiler Yasası'nda yüzde 5 olan aday belirleme kontenjanına yüzde 15 daha eklerken eski PM üyesi Levent Eyipişiren tarafından mahkemeye taşınan değişiklikle 110 civarında adayı belirleme yetkisi almış oldu. Örgütlerin ön seçim taleplerine rağmen kontenjanını artıran Kılıçdaroğlu tepkileri ise fermuar yöntemiyle aşmayı hedefliyor.

"VEKİLLERE İHTİYAÇ VAR"

Kamuoyuna yaptığı açıklamalarda yüzde 85 oranında ön seçim yapılacağını söyleyen Kılıçdaroğlu, kapalı kapılar ardındaki görüşmelerde ise 'kontenjan'la ilgili görüşlerini dile getiriyor. Kulislerde Kılıçdaroğlu'nun kendisiyle görüşen aday adaylarına da "yeni dönemde komisyonlarda çalışacak, aktif milletvekillerine ihtiyacım var. Bunu da ancak kontenjanla sağlayabiliriz" dediği kaydediliyor.

"GAZINI ALMAK İÇİN"

Eski milletvekili Şahin Mengü de "Gerçekten ön seçim yapacak olsalardı yönetmeliği değiştirmezlerdi. Samimi değiller. Şimdi yüzde 5 kontenjanı vardı buna yüzde 15 daha ekledi ve 110 milletvekili adayını belirleme yetkisi aldı. Bunlar sadece ön seçim diyerek örgütlerdeki ve tabandaki infiali önlemek, gazını almak istiyorlar" dedi.

FERMUAR YÖNTEMİ
 
Fermuar yöntemine göre ön seçim yapılacak yerlerde 1, 3, 5, 7'nci sıralarda genel merkezin istediği adaylar, 2, 4, 6, 8 ve daha üstündeki sıralarda ise örgütlerin istediği adaylar bulunacak. Bu sayede Kılıçdaroğlu ve parti yönetiminin belirlediği adaylar ön seçim sandığında avantajlı olacak. Kılıçdaroğlu kontenjanını ağırlıklı olarak İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerle partisinin güçlü olduğu illerde kullanmayı planlarken örgütün fermuar yöntemine de tepki gösterdiği kaydediliyor. Ön seçim ve merkez yoklaması yapılacak illere ilişkin belirleme ise 15 Şubat'taki Parti Meclisi toplantısında yapılacak.

'YÖNETİM KUMAR OYNUYOR'
 
Yönetmelik değişikliğinin iptali için dava açan eski PM üyesi Levent Eyipişiren ise Kılıçdaroğlu ve parti yönetimine sert tepki gösterdi. Asliye hukuk mahkemesinde açtığı davada, CHP genel merkezinin savunmasını verdiğini ve hâkimin kararının beklendiğini belirten Eyipişiren YSK'ya da başvurduğunu söyledi. CHP'nin tüzüğe ve siyasi partiler kanununa aykırı şekilde yapılan yönetmelik değişikliği nedeniyle seçime katılamama riski bulunduğunu ifade eden Eyipişiren parti yönetimini ise 'kumar' oynamakla suçladı. Eyipişiren "Davayı kaybedersek aslında partinin lehine bir sonuç çıkacak. Bu işin siyasi boyutu ancak itirazlarımızı sürdürüyoruz. Fermuar yöntemiyle sözde ön seçim yapılacak yerlerde ilk sıraları kontenjanla belirleyecekler, örgüte de seçilemeyecek adayları listeye koymak düşecek. Bunun neresi parti içi demokrasi" diye konuştu.

Sabah



 

Bu haber 652 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,898 µs