En Sıcak Konular

''Kamboçya ile yeni işbirliği alanları tasarlamalıyız''

11 Şubat 2015 20:09 tsi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Ülkelerimiz arasında çok çeşitli fırsatlar olduğu açıktır. Kamboçya ve Türkiye arasında yeni işbirliği alanları tasarlamalı ve hayata geçirmeliyiz" dedi.

Kamboçya temasları kapsamında, Sanayi ve El Sanatları Bakanı Prasidh Cahm ile görüşen Işık, 2002 yılında Türkiye-Kamboçya Ticari ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması'nın imzalandığını hatırlattı. Işık, 13 yılın ardından yapılacak Türkiye-Kamboçya Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı'nın, ikili ticari ve ekonomik ilişkilere ivme kazandırmak açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.
 
Işık, bugünden itibaren karma ekonomik komisyon toplantılarının her yıl düzenlenmesi ve alt düzeyde sektörel ziyaretlerin karşılıklı olarak artması temennisinde bulunarak, "Ülkelerimiz arasında çok çeşitli fırsatlar olduğu açıktır. Kamboçya ve Türkiye arasında  yeni işbirliği alanları tasarlamalı ve hayata geçirmeliyiz" diye konuştu.
 
"Vizelerin karşılıklı olarak kaldırılması"
 
Türkiye'nin aktif ve çok yönlü bir dış politika izlediğini ve Asya-Pasifik bölgesindeki gelişmeleri yakından takip ettiğini söyleyen Işık, "ASEAN Dostluk ve İşbirliği Anlaşması'na, 2010 yılı Haziran ayında taraf olduğumuz süreçte verdiğiniz değerli destekten dolayı memnuniyet duyduk. Diyalog partneri olma yolundaki çabalarımız boyunca da bu desteğin süreceğini umut ediyoruz. Türkiye'nin 2015-2016 dönemi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Geçici Üyelik adaylığına destek verdiği için de Kamboçya'ya ayrıca teşekkür ederiz" ifadesini kullandı.
 
Işık, Türkiye'nin Avrupa-Asya Zirvesi (ASEM) sürecine katılmak için resmi başvuruda bulunduğuna değinerek, bu konuda da Kamboçya'nın desteğini almaktan memnuniyet duyacaklarını dile getirdi. Kamboçya ve Türkiye arasında diplomatik, hususi ve hizmet pasaportu hamilleri için vizelerin karşılıklı olarak kaldırılmasına dair anlaşmayı da kısa süre içinde imzalamak istediklerini belirten Işık, şunları söyledi:
 
"İnsani yardımlar çerçevesinde Türkiye, Kamboçya Sağlık Bakanlığına 3 ambulans bağışlamış, geçen yıl Temmuz ayında yardıma muhtaç 500 Kamboçyalı aileye yardım sağlamıştır. Türkiye Bursları Programları çerçevesinde 2014 yılında 10 Kamboçyalı öğrenci lisans, 3 öğrenci de yüksek lisans düzeyinde eğitim almak üzere ülkemize gelmeye hak kazanmıştır."
 
"KOSGEB, TPE ve OSB alanlarında işbirliği yapılabilir"
 
Işık, Bakanlık olarak iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi için üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını ifade ederek, şöyle devam etti:
 
"Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile Kamboçya'daki muadil kurum ya da kuruluş ile çeşitli işbirliği faaliyetlerinin imzalanacak bir mutabakat zaptı doğrultusunda geliştirilebileceğini düşünüyorum. Patent alanında Kamboçya'nın muadil kuruluşunun, Türk Patent Enstitüsü tarafından düzenlenen etkinliklere iştirak etmesinin ve gerektiğinde daha ileri düzeyde işbirliği imkanı sağlayacak görüşmelerin yapılmasının faydalı olacağına inanıyorum. Öte yandan ülkemizin Organize Sanayi Bölgesi konusunda sahip olduğu deneyim ve bilgi bilgi birikimini de Kamboçyalı dostlarımızla paylaşmaktan memnuniyet duyacağız."
 
Türkiye ve Kamboçya'nın turizm destinasyonlarının çok güçlü olduğuna dikkati çeken Işık, kimya, otomotiv, cam, tekstil, gıda ve paketleme alanında işbirliği yapabileceğine işaret etti. Kamboçya'nın kauçuk üreticisi olduğunu belirten Işık, Türkiye'nin kauçuk sektöründe ithalatçı konumda olduğunu ve bu alanda çok önemli işbirlikleri yapılabileceğini ifade etti. Işık, iki ülkenin özel sektörleri arasında çalışma başlatmak istediklerini de dile getirdi.
 
"Türkiye, Asya ve Avrupa arasında köprü"
 
 Kamboçya Sanayi ve El Sanatları Bakanı Prasidh Cham da Türkiye'nin Asya ve Avrupa arasında köprü vazifesi gördüğünü ve bu anlamda stratejik öneme sahip olduğunu söyledi.
 
İki ülke arasında işbirliği yapılabilecek pek çok alan olduğuna işaret eden Cahm, metroloji, standardizasyon ve KOBİ'ler alanında Türkiye'nin deneyimlerinden faydalanmayı çok önemsediklerini belirtti.
 
Cahm, Türkiye-Kamboçya Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı'nın iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirilmesi için çok önemli bir platform olduğunu vurguladı. Kauçuk işbirliği konusuna da değinen Cham, Türk girişimcilerin Kamboçya'dan kauçuk ithal edebilecekleri gibi yatırım yapabileceklerini de kaydetti.

aa




 

Bu haber 562 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,302 µs