En Sıcak Konular

Bakan Bozkır: Görüşmelere başlayacağız

11 Şubat 2015 19:45 tsi
Avrupa Birliği Bakanı Bozkır, AB ile Gümrük Birliği'nin güncellemek için görüşmelere başlayacaklarını belirterek "Güncellediğimizde yıllık ticaret hacmi 300 milyar dolara çıkacak" dedi.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, MÜSİAD'ın Brüksel ofisini ziyaret etti.
 
MÜSİAD Brüksel Temsilcisi Mustafa Alperen Özdemir tarafından karşılanan Bozkır'a, ofis ve faaliyetleri hakkında bilgi verildi.
 
Özdemir, MÜSİAD olarak Türkiye'nin AB üyeliğine güçlü destek verdiklerini ve bu doğrultuda hem AB kurumları hem Avrupalı iş dünyası nezdinde lobi çalışmaları yaptıklarını anlattı.
 
Bakan Bozkır, Avrupa kamuoyunda Türkiye ile ilgili yanlış algıların kırılmasında sivil toplum örgütlerine önemli sorumluluk düştüğünü belirterek, "Türkiye'de sivil toplum kuruluşlarının sayısı Cumhuriyet tarihinin en yüksek düzeyine, 104 bine ulaştı. Sivil toplum demokrasinin ne kadar sağlıklı olduğunun da bir göstergesidir" dedi.
 
Sivil toplum kuruluşlarının Brüksel'deki mevcudiyetini önemsediğini kaydeden Bozkır, "AB sürecinde MÜSİAD'la birlikte çalışıyoruz. Türkiye'de de çeşitli toplantılar yaptık. Onların imkanlarından yararlanmak için planlar yapıyoruz. Brüksel'de çok ihtiyacımız var. Önemli bir dönemden geçiyoruz. Türkiye ile ilgili maalesef yanlış bilgilere dayanan yanlış algılar oluşmuş vaziyette. Bunları kırmak için elbirliğiyle mücadele edeceğiz" şeklinde konuştu.
 
Gümrük Birliği'nin güncellenmesi
 
Türkiye'nin AB'ye üye olmadan Gümrük Birliği'ne giren tek ülke olduğuna işaret eden Bozkır, "Hiçbir ülke buna cesaret edemedi ama Türkiye gerçekten büyük bir çabayla, bütün sanayisini, ticaret sistemini yeniden yapılandırarak bugün (Gümrük Birliği içinde) 150 milyar ticaret hacmine ulaştı" ifadesini kullandı.
 
AB ile Gümrük Birliği'nin güncellemek için görüşmelere başlayacaklarını belirten Bozkır, "Mevcut sistemde Gümrük Birliği tarım, hizmetler ve kamu alımlarını kapsamıyor. Bunları dahil etmek üzere müzakerelere başlıyoruz ve bunu çok kısa zamanda bitirmeyi umuyoruz. Bunu başardığımızda 150 milyar dolar olan ticaret hacmi 300 milyar dolara çıkacak" diye konuştu.
 
Bu müzakerelere başlamadan önce sivil toplum ve iş dünyasının görüşlerini alacaklarını ve her alanda Türkiye'ye artısını ve eksisini analiz edeceklerini belirten Bozkır, özellikle tarım alanında belli geçiş dönemleri koymak zorunda olduklarını ifade etti.
 
Bozkır, müzakereleri süren AB-ABD serbest ticaret ve yatırım ortaklığı anlaşmasının (TTIP) Türkiye'yi de kapsaması gerektiğini belirterek "Başka bir aşamaya geçip iki tarafın da zarara uğrayacağı bir noktaya gelmemek için çok basit bir cümlenin, TTIP anlaşmasının Gümrük Birliği ülkelerine uygulanacağı maddesinin anlaşmaya dahlini istiyoruz" derken, Türkiye'nin bu konudaki taleplerinin hem AB hem ABD yetkililerince iyi anlaşıldığını vurguladı
 
Volkan Bozkır, "Çok garip bir durum var, Gümrük Birliği üyesi bir ülke gümrük birliği faslını henüz açamamış durumda. Ancak bu garip durumlar bir müddet sonra, Türkiye üye olduğunda ortadan kalkacak" ifadesini kullandı.
 
Bozkır, MÜSİAD ziyaretin ardından AB Komisyonu'nun mali istikrar, mali hizmetler ve sermaye piyasalarından sorumlu üyesi Jonathan Hill'le biraraya geldi.

aa

 

Bu haber 580 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,271 µs