En Sıcak Konular

'Kılıçdaroğlu çok talihsiz bir açıklama yapmıştır'

11 Şubat 2015 11:49 tsi
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun iç güvenlik paketi ile ilgili açıklamalarının "çok talihsiz olduğunu" belirtti.

Ziyaretlerde bulunmak ve okul açılışına katılmak üzere memleketi Yozgat'a gelen Bozdağ'ı, Yozgat Adalet Sarayı önünde Vali Abdulkadir Yazıcı ve Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz ile diğer ilgiler karşıladı. Bozdağ, adliye girişinde şeref defterini imzaladı. Hakim ve savcılarla kahvaltı yapan Bozdağ, daha sonra Yozgat Barosu Başkanı Mehmet Şimşek'i ziyaret etti.
 
Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bozdağ, "İç güvenlik paketiyle ilgili muhalefetten tepkiler geliyor. CHP direniş istiyor, MHP 'polis devletine gidiyoruz' diyor. Bunu nasıl değerlendirirsiniz?" sorusu üzerine, bu paketin Avrupa Birliğine üye ülkelerin uygulamaları da gözetilerek hazırlandığını söyledi.
 
Paketin iyi okunması gerektiğinin altını çizen Bozdağ, "Avrupa Birliğine üye ülkelerin hukuklarıyla mukayese edilmesinde fayda var. Fransa'da, Almanya'da, İngiltere'de, Amerika'da, Hollanda'da, Avusturya'da bu işler kimler tarafından nasıl yapılıyor, onun incelenmesinde fayda var. Bütün bu ülkelerde baktığımız zaman gözaltıyla ilgili konularda ve bu paketin içerisinde yer alan diğer konulardaki uygulamalar neyse, Türkiye'de şu anda bu pakette öngörülen uygulamalar da onunla uyumludur. Onların yapmadığını Türkiye yapmıyor. Almanya yapıyor, orada hukuka uygun, demokrasiye uygun, insan haklarına uygun oluyor polis gözaltı kararı verdiğinde. Türkiye'de polis, gözaltı kararı veremiyor. Bu düzenlemeye göre yetkili bir kişi bu kararı verecek. Kamuoyunda her polis böyle bir karar verecekmiş gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Bu, doğru değil. Sadece her yerde bir kişi bu kararı verebilecek. Bu kişi de yetkilendirilmiş olacak. Buna ilişkin denetim imkanı zaten var" diye konuştu.
 
Fransa'da, başka Batı ülkelerinde de her polisin bu noktada karar alma ve uygulama yetkisi olduğuna işaret eden Bozdağ, "Yani Türkiye'nin yaptığı şeyi eleştirenlere ben aynı şekilde soruyorum. Yani Fransa'da polis gözaltına alırken hukuka uygun, demokrasiye uygun, insan haklarına uygun oluyor, Türkiye uygulaması onlardan daha iyi olduğu halde Türkiye'nin yaptığının yanlış olduğunu söylemek fevkalade tutarsız bir yaklaşımdır. Bu paket, vatandaşımızın güveni, huzuru, güvenliği, barış içerisinde yaşaması için hazırlanmış bir pakettir. Kobani hadiselerini gördük, pek çok hadise görüyoruz. Mala, cana zarar verme gibi pek çok olay oluyor. Bu olaylara karşı hukuk içerisinde yapılması gerekeni yapmak, devletin birinci görevidir. Kolluk güçleri de elbette hem olayların önlenmesi hem de çıktıktan sonra olaylara hukuk içinde, sağlıklı bir şekilde müdahale etmesi için yapılan düzenlemelerdir" dedi.
 
Kılıçdaroğlu'nun itirazı varsa komisyonda, genel kurullarda söyleyecek
 
Bozdağ, "CHP Lideri Kılıçdaroğlu sapana 4 yıl, silaha 1 yıl diye direnişe çağırıyor, bunu nasıl değerlendirirsiniz?" sorusu üzerine, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bazı konuları çarpıttığını savunarak, şunları söyledi:
 
"Bence konuyu doğru okuyup doğru analiz edip ona göre değerlendirme yapsa daha faydalı bir şey olur. Yasaların herkes tarafından kabul edilmesi Parlamento'da beklenemez. Muhalefet partileri var, milletvekillerinin kendi görüşleri var. Tabii herkes bu görüşleri mutlaka dile getirecek. Demokratik muhalefet bu dile getirmeyi komisyonda, grupta, genel kurulda ve değişik platformlarda öngörür ama siz görüşlerinizi dile getirmeyi bırakıp kalkıp halkı sokağa çekerseniz, sokağa çağırırsanız, şiddete davet ederseniz bu demokratik bir muhalefet olmaz. Demokrasiyi anlamamak olur. Kılıçdaroğlu'nun bu konuda itirazı varsa komisyonda, genel kurullarda söyleyecek. Yasa çıktığı zaman yolu var, Anayasa Mahkemesine götürme imkanı var. Anayasa Mahkemesine götürecek. Yok, vatandaş bu yasaya karşı, bu karşıtlık vatandaşta da karşılık bulur diye düşünüyorsa zaten 7 Haziran'da seçim var, meydanlara çıkar der ki 'bu yasa sizin aleyhinize şöyle sonuçlar doğuruyor. Biz hükümet olunca bu yasayı değiştireceğiz, bize yetki verin' der. Vatandaştan yetki ister ama dikkat ederseniz vatandaştan yetki istemiyor. Yasayı vatandaşa da şikayet etmiyor. Vatandaşın sağduyusuna da hitap etmiyor. Doğrudan doğruya vatandaşı sokağa davet eden, direnişe davet eden, bence çok talihsiz bir açıklama yapmıştır. Keşke onun yerine demokrasinin verdiği imkanları kullanma yolunu tercih etmiş olsaydı daha iyi olurdu."
 
"İç güvenlik paketi seçimlerden önce yasalaşacak mı?" sorusunu Bozdağ, "Yasa, Parlamento'dan çıkacak. Daha zamanı var. 7 Nisan'a kadar milletvekilliği listeleri YSK’ya veriliyor. Meclis ne zaman seçim nedeniyle ara verir, Meclis'in kendi alacağı kararla ilgilidir. Onun için bu yasanın çıkması için gerekli süre var. Ben, Meclis seçim için ara vermeden Parlamento'dan çıkacağına inanıyorum" diye yanıtladı.

aa


Bu haber 567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,827 µs