En Sıcak Konular

Putin'den kritik hamle!

11 Şubat 2015 10:09 tsi
Putin'den kritik hamle! ABD ve AB’nin Ukrayna krizi nedeniyle ‘baş düşman’ ilan ettiği Putin, Suriye ve Güney Kıbrıs’taki askeri üslerle başladığı Doğu Akdeniz’deki açılımına Mısır’ı da dahil etti.

Kahire ziyaretinde Sisi yönetimi ile nükleer, askeri ve ticari anlaşmalara imza atan Rus lider, Mısır ile serbest ticaret bölgesi de oluşturacak.

Ukrayna krizi nedeniyle ABD ve Avrupa ile sert restleşmelerin yaşandığı bir dönemde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mısır’da gövde gösterisi yaptı. 2013’teki darbe döneminde destek verdiği Abdulfettah es-Sisi ile yakın diyaloğu dikkat çeken Putin, 10 yıl sonra Kahire’ye yaptığı ilk ziyarette Batı’ya çift taraflı mesaj vermeyi de ihmal etmedi. Sisi’ye AK-47 Kalaşnikof marka tüfek hediye eden Putin, diğer taraftan da ABD’nin ilişkileri gevşettiği Kahire ile olan bağını en yüksek seviyeye çıkaracağı sinyalini verdi.

ANLAMLI HEDİYE
 
Analistler, Putin’in Kalaşnikof hediyesini, Mısır ile Rusya arasında yapılması planlanan silah anlaşması öncesi “anlamlı” olarak yorumladı. Mısır medyası ise, Putin’in Kahire ziyareti sırasında iki ülke arasında 3 milyar dolarlık silah anlaşmasının imzalanmasının beklendiğini, söz konusu anlaşmanın finansmanının Birleşik Arap Emirlikleri tarafından karşılanacağını iddia etti.

SERBEST TİCARET BÖLGESİ
 
Diğer taraftan Kahire’deki görüşmelerden beklendiği gibi, “Rusya ve Mısır’ın nükleer enerji alanında işbirliğini genişletmesi” kararı çıktı. İmzalanan anlaşmaya göre Rusya, Mısır’daki ilk nükleer enerji santralini inşa edecek.

Öte yandan Putin ile görüşen Sisi, ortak basın toplantısında Mısır ile Rusya’nın serbest ticaret bölgesi oluşturacağını da açıkladı. Kahire’deki görüşmelerin ardından yapılan ortak basın toplantısında konuşan Sisi, Mısır ve Avrasya Ekonomik Birliği arasında serbest ticaret bölgesi oluşturulması konusunda anlaşmaya vardıklarını söyledi.

BOŞLUĞU DOLDURDU
 
Ziyaret sırasında Rus devi Gazprom ile Mısır arasında sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) anlaşması imzalandı. Putin ziyaretiyle ilgili konuştuğu Mısır gazetesi el-Ahram’a, iki ülke arasındaki ticarette dolar yerine ulusal para birimlerinin baz alınabileceğini söylemişti.

Rusya’nın ‘yeni Mısır’ açılımı ile Kahire’ye yapacağı askeri ve ekonomik yardımların yanında ABD’nin bu ülkeye ayırdığı bütçe devede kulak kalıyor. 2013’teki darbede taraflı tutumu ile dikkat çeken Washington yönetimi, gelen tepkiler üzerine Kahire’ye silah yardımını askıya almış ancak geçtiğimiz yıl Mısır’da ordu destekli hükümete 1 milyar dolarlık nakdi ve askeri yardımı yeniden serbest bırakma kararı almıştı. Ukrayna krizi nedeniyle Batı’nın yaptırım çemberine aldığı Rusya’nın son Kahire açılımı, bölgedeki etkisi “zayıflayan” ABD için de bir dezavantaj olarak yorumlanıyor.

Yeni Şafak
 



Bu haber 722 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,966 µs