En Sıcak Konular

O mektubun sırrı çözüldü

11 Şubat 2015 08:23 tsi
O mektubun sırrı çözüldü ABD Kongresi'nin 88 üyesinin Türkiye'yi şikâyet ettiği paralel mektubun sırrı çözüldü.

Sabah'ta yer alan habere göre; paralel çete, mektuba sponsor olan 43 üyeye bağış yaptı, geziye götürdü. İhanet çetesi, geziler için 3 milyon, bağışlar için ise 1.5 milyon dolar para harcadı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'ye "Paralel mektup" yazan 88 Kongre üyesinden 43'ünün Paralel Yapı ile para ilişkileri ortaya çıktı. Türkiye'de Paralel Yapı'ya yakın medya organlarına baskı yapıldığı iddiasıyla ABD Dışişleri Bakanı Kerry'yi harekete geçirmeye çağıran 2 Şubat tarihli mektubun sponsorları Gülenciler'in kıyaklarından faydalandıkları belirlendi. ABD Federal Seçim Komisyonu'nun resmi verilerine göre Paralel ihanet çetesi, 2006-2012 arasında hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat Parti adaylarına 1.5 milyon dolardan fazla bağış yaptı. Paralel çetenin destek verdiği isimler arasında "Türkiye'yi teröristler yönetiyor" diyen Teksas Valisi Rick Perry de yer alıyor.
 
GEZİLERE 3 MİLYON DOLAR

2000-2014 arasında Kongre üyelerine bedava Türkiye'ye getiren Paralelciler, kendi gazete, dergi, okul ve kuruluşlarını gezdirerek propagandalarını yaptı. Legistorm adlı Kongre harcamalarını gösteren internet sitesinden alınan belgeler, Paralel çetenin 3 milyon dolardan fazla parayı bu geziler için harcadığını ortaya koydu. Kongre'nin 2013-2014 kayıtları, Gülencilerin TAA'nın alt kuruluşları ile Pacifica Enstitüsü gibi ABD merkezli Gülenci vakıflar aracılığıyla mektubu 26 milletvekilini ya da yardımcılarını Türkiye ve Azerbaycan'a götürdüğünü gösteriyor. TAA'nın Başkanı Faruk Taban, mümkün olan her fırsatta milletvekili ve senatörleri birebir markaja alarak yaptığı lobi faaliyetleriyle biliniyor. Kongre'ye yakın kaynaklar bağış verilmeyen ya da geziye götürülmeyen kişilerinse İsrail ve Ermeni lobisinin desteği alınarak ikna edildiğini söylüyor.
 
ANA SPONSOR İSTANBUL'DA


Mektubun ana sponsoru Cumhuriyetçi Matt Salmon, geçen yıl 11-19 Nisan'da Gülenciler'e ait Arizona merkezli Kültürlerarası Diyalog Vakfı'nca (FICD) İstanbul ve Kayseri'ye getirildi. Gezide, Paralel Yapı'ya yakınlığıyla bilinen gazeteler ve işadamları ziyaret edildi. Mektubun diğer sponsoru Demokrat Emanuel Cleaver'ın yardımcısı da geçen sene 14-22 Mart'ta Gülenciler'in Kongre'deki lobi faaliyetlerini yürüten Türki-Amerikan İttifakı'nca (TAA) İstanbul'a getirildi. ABD Federal Seçim Komisyonu'nun (FEC) 2013-2014 arasında hazırladığı verilere göre Gülen'in mektubunu imzalayan sadece 25 milletvekiline Paralel'e yakın kişilerce toplamda 241 bin dolar harcandı.

EN ÇOK BAĞIŞ CUELLAR'A

Bağışlar çoğunlukla ABD'de Gülencilere ait olan Charter Okullar'ın yöneticileri ile Gülencilere yakın kurum ve şirketlerin yöneticileri tarafından verildi. Gülenciler sadece güçlü oldukları Teksas'ta, sadece Demokrat üyeler Henry Cueallar'a 43 bin 500 dolar, Al Green'e 46 bin dolar, Sheila Jackson Lee'ye 23 bin dolar verdi. Gülencilerin mektubu imzalayanlara Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti Ulusal Komiteleri üzerinden ve sınırsız bağış yapma hakkına sahip olan ve bağımsız hareket eden Super PAC adlı siyasi komiteler üzerinden ne kadar bağış yaptığı ise belirlenemiyor.

PARALEL OKULLAR FİNANSAL KAYNAK
 
2012-2013 verilerine göre ABD çapında 60 bin öğrenciye hizmet veren Gülen okulları hükümetten öğrenci başına ortalama 10 bin 608 dolar ödenek alıyor. Cosmos, Pioneer, Harmony, Magnolia, Horizon gibi adlarla açılan 130'dan fazla okul için alınan ödeneğin yıllık toplamı 636 milyon 480 bin dolara çıkıyor. Öğrenciler için alınan ödenekler, yine Gülencilere ait şirketler tarafından ihaleyle harcanıyor. Böylelikle hem öğrenci başına kâr edilirken, hem de harcamaları yapan şirketler aracılığıyla "harcamadan" ikinci kez kâr elde ediliyor. Okul inşaatı için Gülenci taşeronlar, okul eşyaları için Gülenci firmalar, öğretmenler içinse Türkiye'den özel vize ile getirilen cemaat öğretmenleri tercih ediliyor. Türk öğretmenlere verilen maaşın büyük bir bölümü de "cemaate himmet" adı altında kesilerek havuza ekleniyor.

MEKTUPTAKİ TUTUKLU GAZETECİ SAYISI YANLIŞ
 
88 milletvekilinin imzaladığı mektupta aralık ayında Paralel Yapı'ya gerçekleşen operasyonda tutuklananlar ile birlikte gözaltındaki gazeteci sayısının 29'a çıktığı iddia ediliyor. Demokrat Matt Salmon'ın ofisi Sabah'ın ısrarlı sorularına rağmen söz konusu rakamın kaynağını açıklamadı. Gazetecileri Koruma Komitesi'nin (CPJ) raporuna göre Türkiye'de 7 gazeteci hapiste bulunuyor. Bunlardan altısı adam öldürmek, banka soymak ve örgüte adam toplamak gibi gazetecilikle ilgisi olmayan faaliyetler ile suçlanıyor. Bir kişi ise bu yıl başlarında serbest bırakıldı.

 

Bu haber 718 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,794 µs