En Sıcak Konular

Çipras hükümeti güvenoyu aldı

11 Şubat 2015 08:18 tsi
Çipras hükümeti güvenoyu aldı
SYRIZA lideri Çipras başkanlığında, ANEL partisinin desteğiyle kurulan koalisyon hükümeti güvenoyu aldı.

Yunanistan'da, 25 Ocak'ta yapılan genel seçimlerin ardından Radikal Sol İttifak (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras başkanlığında, Bağımsız Yunanlılar (ANEL) partisinin desteğiyle kurulan koalisyon hükümeti güvenoyu aldı.
 
Sandalye sayısı 300 olan Yunan parlamentosunun oylamaya katılan 299 üyesinden 162’si yeni hükümete “evet” derken, 137 milletvekili “hayır” oyu kullandı.
 
Başbakan Çipras, oylama öncesi yaptığı konuşmada, Yunanistan’da ilk defa bir hükümetin güvenoyu almadan ülkenin AB geleceğiyle ilgili zor bir sorunla başa çıkmak zorunda kaldığını belirterek, “Sadece Yunanistan’ın değil Avrupa’nın geleceği açısından da tarihi bir dönüm noktasında bulunuyoruz” dedi.
 
Yunanistan’ın borç konusunun ele alınacağı yarınki Eurogroup toplantısında Maliye Bakanı Yanis Varufakis’in yanında tüm Yunan halkının da bulunacağını ifade eden Çipras, “Gelinen noktada artık geri dönüş yok” yorumunda bulundu.
 
Çipras, Avrupa’nın bundan sonra kendi geleceğiyle ilgili alacağı kararlarında, "birlik halinde ilerlemek" ya da "ortamı korku ve istikrarsızlığa bırakmak" ikilemiyle karşı karşıya bulunduğunu savunarak, Yunanistan’ın bu konuda belirleyici rol oynadığını ifade etti.
 
Yunanistan'ın referandumlar (yardım anlaşmaları) dönemine geri dönmesinin mümkün olmadığını ve bunu artık Avrupa’da herkesin anladığını bildiren Çipras, birleşik Avrupa’yı koruyan ülkenin Yunanistan olduğunu kaydetti.
 
Çipras, “Aslında en Avrupa yanlısı ortak bizleriz. Bu noktada küçük Yunanistan evrensel değerleri koruyarak belirleyici rol oynuyor” dedi.
 
Başbakan Çipras, Yunanistan ile Avrupalı ortakları arasında yeni bir kalkınma programı üzerinde anlaşma sağlanmasının ihtiyaç olduğunu belirterek, yeni hükümetin yarınki Eurogroup toplantısına pozitif bir enerjiyle gittiğini, ortaklarından da aynı tavrı beklediğini kaydetti.
 
"Avrupa ile köprülerin atılması mümkün"
 

Maliye Bakanı Yanis Varufakis de SYRIZA’nın seçim öncesi söylemlerinde hiçbir değişiklik olmadığını belirterek, "Yunanistan borç sorunuyla ilgili Avrupalı ortaklarıyla olan müzakerelerde köprülerin atılmaması için her şeyi yapacak ancak yine de böyle bir olasılık ihtimaller dahilinde" değerlendirmesinde bulundu.
 
Bu konuda mantıklı önerileri ve argümanları bulunduğunu ve blöf yapmadığını  dile getiren Varufakis, ilk defa bir Yunan hükümetinin başı dik olarak Brüksel’e müzakerelere gittiğini söyledi.
 
Koalisyonun küçük ortağı ANEL partisi lideri Savunma Bakanı Panos Kammenos da sol bir parti olan SYRIZA ile ANEL’in koalisyon kurmasıyla ülkede birlik sağlandığını anlatarak, yeni hükümetin bir ulus olarak ülkenin haklarını müzakere etmek durumunda bulunduğunu ifade etti.
 
Hükümetin mali krizle mücadelede atmayı planladığı adımlara da değinen Kammenos, Savunma Bakanlığı’na ait mal varlıklarının doğru şekilde değerlendirilmesi durumunda özelleştirmelere gerek kalmayacağını ileri sürdü.
 
Kammenos, bakanlığa ait 32,496 milyar avro tutarında mal varlığı bulunduğunu ancak bunların devletin kasasına katkısının sadece 1,1 milyon avroyla sınırlandığını açıkladı.
 
"Ülkenin AB perspektifinin tehlikeye atılmasına izin vermeyeceğim"
 

Anamuhalefet Yeni Demokrasi (ND) partisi lideri Andonis Samaras ise yeni hükümetin başarılı olmasını arzu ettiğini ancak "ülkenin AB perspektifini ve geleceğinin tehlikeye atılmasına izin vermeyeceğini" söyledi.
 
Önceki hükümetin bütçe açığını neredeyse kapatmak üzere olduğunu ve ülkenin güvenilirliğini yeniden sağladığını savunan Samaras, yeni hükümetin bunlara dayanarak ayakta durduğunu bildirdi.
 
Samaras, SYRIZA’nın seçim öncesinde yalan söylediğini ve Çipras’ın izlediği politikayla Yunanistan’ın yeni memorandumlar imzalayıp yeniden borçlanmak zorunda kalacağını ileri sürerek, “Umarım yarınki Eurogroup toplantısından başın yukarıda olarak çıkarsın. Ancak korkarım bu gidişle ülkeyi kayalara çarptıracaksın” diye konuştu.
 
İki partili koalisyon hükümetinin öncelikli hedefinin, mali kriz nedeniyle yaşanan insani krizle mücadele etmek ve borcu yeniden müzakere edip ülkeyi diğer Avrupa ülkeleriyle yeniden eşit duruma getirmek ve kalkınmayı sağlamak olarak açıklandı.
 
Parlamentoda SYRIZA’nın 149, ND’nin 76, Altın Şafak Partisi'nin (Hrisi Avgi) 17, Nehir (Potami) partisinin 17, Yunanistan Komünist Partisi’nin (KKE) 15, ANEL’in 13 ve Panhelenik Sosyalist Hareket’in (PASOK) 13 milletvekili bulunuyor.

aa


Bu haber 524 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,551 µs