En Sıcak Konular

''Ukrayna temas grubu'' Minsk'te toplandı

11 Şubat 2015 08:15 tsi
Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa liderlerinin dörtlü zirvesi öncesi "Ukrayna temas grubu" Belarus'un başkenti Minsk'te toplandı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Rusya, Ukrayna ve ayrılıkçılardan oluşan temas grubu temsilcileri Minsk'teki eski başkanlık rezidansında biraraya geldi.
 
Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmelerde, yarın "Normandiya formatı" olarak aldlandırılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'nin Ukrayna krizini görüşmek üzere Minsk'te düzenleyecekleri zirve öncesi son detaylar görüşüldü.
 
Görüşme sırasında taraflar, doğudaki gerginliğin giderilmesine ilişkin gerçekleştirilen bu görüşmede ateşkesin sağlanması, ağır silahların geri çekilmesi ve taraflar arasında sağlanan mutabakatların hayata geçirilmesinin kontrol edilmesi konularını ele alırken, görüşmelerde ayrıca doğu bölgelerinin siyasi yapısı ve yönetim şekli ile bölgede yerel seçimlerin yapılması konusunda da fikir alış verişinde bulundu.
 
Toplantıya Ukrayna adına eski Devlet Başkanı Leonid Kuçma, Rusya'nın Kiev Büyükelçisi Mihail Zurabov, AGİT'in Kiev Temsilcisi Heidi Tagliavini ile Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçılar tarafından tek taraflı ilan edilen Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri temsilcileri Denis Puşilin ve Vladislav Deynego katıldı.
 
Bu görüşmelerde ayrılıkçıları temsil eden Denis Puşilin, daha sonra Minsk'teki temaslarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Puşilin, Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyeti temsilcilerinin Üçlü Temas Grubu'na, doğuda ateşkesin sağlanması ve barışın temin edilmesine ilişkin önerilerini sunduklarını kaydederken, söz konusu önerinin doğudaki krizin çözümüne ilişkin tedbirleri içerdiğini dile getirdi.
 
Puşilin, AGİT ve Ukrayna temsilcilerinin, söz konusu öneriyi teslim aldıklarını, önerinin incelenmesi ve yanıtlanması için görüşmelere ara verdiklerini belirtti. Puşilin, taraflar arasında ateşkesin sağlandığı konusunda konuşmak için henüz erken olduğunu dile getirirken, “Biz, kendi önerilerimizi sunduk, artık onların cevabını bekleyeceğiz” ifadesini kullandı.
 
Ukrayna'nın doğusundaki gerginliğin son dönemde yeniden yükselmesiyle bölgedeki çatışmalar ve can kayıpları da artarken, geçen ay sonunda taraflar arasında Minsk'te yapılan Üçlü Temas Grubu toplantısında, doğudaki gerginliğin giderilmesi konusunda uzlaşma sağlanamamıştı.
 
Bunun üzerine, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, geçen Perşembe günü Kiev'de Petro Poroşenko ile ertesi gün de Moskova'da Vladimir Putin ile görüşmelerde bulunmuş, dün de Almanya, Fransa, Ukrayna ve Rusya liderleri telekonferans yöntemiyle yaptığı görüşmelerde, doğudaki krizin çözümü için, bugün Üçlü Temas Grubu'nun, 11 Şubat'ta da, Almanya, Fransa, Ukrayna ve Rusya liderlerinin Belarus'un başkenti Minsk'te bir araya gelinmesi konusunda mutabakat sağlanmıştı.
 
Obama'dan telefon diplomasisi
 

Öte yandan, ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna sorununun çözümüne ilişkin yarın yapılacak Minsk zirvesi öncesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile telefon görüşmeleri yaptı.

aa


Bu haber 429 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,284 µs