En Sıcak Konular

Mağdur çocuğa ''özel destek'' dönemi

10 Şubat 2015 11:36 tsi
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca başlatılan çalışmayla, suç mağduru, suça sürüklenen, madde bağımlısı ve sokakta yaşayan her çocuk için özel rehabilitasyon programları hazırlanıyor.

Bakanlık, korunma ve bakım ihtiyacı olan çocuklar için geçen sene başlattığı Çocuk Destek Merkezleri ile ilgili çalışmalarını sürdürüyor.
 
Suç mağduru, suça sürüklenen, madde bağımlısı ve sokakta yaşayan çocukların fiziksel, duygusal, psikolojik ve sosyal ihtiyaçlarının belirlenerek, aile ve yakın çevrelerine dönmelerini sağlayan 62 Çocuk Destek Merkeziyle 33 ilde hizmet veriliyor. Bu merkezlerden toplam bin 180 çocuk faydalanıyor.
 
Merkezler ihtisaslaştırıldı
 
Çocuk Destek Merkezleri, suça sürüklenme, sokakta yaşama, ergen gebelik veya madde bağımlılığı alanları ile çocukların yaş grupları ve cinsiyetlerine göre ihtisaslaştırıldı.
 
Bakanlıkça bu merkezlerde uygulanmak üzere geliştirilen ''ANKA Çocuk Destek Programı'' ile hedef kitledeki her bir çocuğun maruz kaldığı travmadan kurtulması, hayat becerilerinin zenginleştirilmesi hedefleniyor.
 
Merkezlerde görevli sosyal çalışmacı, psikolog, çocuk gelişimcisi, sosyolog veya öğretmenlerden birisi her bir çocuğun ''koçu'' olarak görevlendiriliyor.
 
Her çocuk, danışmanı tarafından ilk 10 gün boyunca gözlemleniyor ve Bireysel İhtiyaç ve Risk Değerlendirme Formu (BİRDEF) dolduruluyor. Çocukların bireysel ihtiyaçları ve risklerinin belirlendiği form ile çocuğun merkeze geliş şekli, sebebi, eğitim durumu, ailenin ekonomik durumu, yaşadığı yer, arkadaş ilişkileri, fiziksel, ruhsal durumu, alkol ve madde kullanım durumu, istismar ve suça sürüklenme durumu, kişisel özellikleri ile ilgili bilgiler toplanıyor.
 
Elde edilen bilgiler doğrultusunda da her çocuğa özel farklılıkları ve ihtiyaçları dikkate alınarak bireysel danışmanlık ve grup çalışmaları belirleniyor.
 
Öfke kontrolü anlatılıyor
 
Bireysel danışmanlıkta, evden kaçma, yaşam olaylarına ve krizlerine yaklaşım, zihinsel yetersizliği olan çocuklara yaklaşım, intihara yaklaşım, kendine zarar verme davranışına yaklaşım, istismar mağduru ile çalışmak, güvenli davranış geliştirme, eğitim başarısını ve uyumunu artırma  ve kendini koruma konularında hizmet veriliyor.
 
Grup çalışmaları ise kişisel gelişim ve sağlıklı yaşam, duygusal düzenleme, gebelik, kişilik gelişimi ve bağımlılık olmak üzere 5 bölüm ve 45 dakika süren oturumlardan oluşuyor.
 
Çocuklara kişisel gelişim ve sağlıklı yaşam modülünde ''Ben kimim'', ''Mesafeni koru'', ''Özgüven'', ''Sigara ve alkol hakkında bilgilendirme'', ''Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar'', ''Beslenme'', ''Ben ne diyorum, o ne anlıyor'' gibi konular anlatılıyor.
 
Öfke kontrolü hakkında da bilgi verilen çocuklara, empati, kabullenme, sorun çözme, değerler, düşünce hataları konularında da bilgi veriliyor.
 
''Bağımlılık'' modülünde ise alkolün etkileri, bağımlılık, bağımlılığın değersizleştirdiği, kontrollü olmayı öğrenmenin, tekrar kullanma isteği ile başa çıkmanın yolları aktarılıyor. ''Gebelik'' modülünde ise bir bebeğin hikayesi, doğum, gebelik, bebek bakımı ve anne olma konuları ele alınıyor.
 
İstismar mağduru olma, madde bağımlılığı, gebelik, öfke kontrol, dürtü bozukluğu durumlarına göre uygulanan modüller çocuğun bireysel ihtiyaçları doğrultusunda uygulanıyor.

aa
 

Bu haber 466 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,190 µs