En Sıcak Konular

Haşim Kılıç'tan giderayak açıklama

10 Şubat 2015 11:08 tsi
Haşim Kılıç'tan giderayak açıklama Haşim Kılıç son dakika açıklamasıyla Zühtü Arslan'ın yeni Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na seçilmesine ilişkin değerlendirme yaptı.

Haşim Kılıç son dakika açıklamasıyla Zühtü Arslan'ın yeni Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na seçilmesine ilişkin değerlendirme yaptı.

Bugün yapılan seçimle görevini Mart ayında Zühtü Arslan'a bırakacak olan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, basın toplantısı düzenledi.

İşte o konuşmadan çarpıcı satırbaşları:

Ertelemenin tek sebebi arkadaşlarımın talebi üzerine olduğunu belirtmek istiyorum. 25 yıllık görevim sürecinde gizli bir ajandam olmadı. Bugün yapılan bu spekülasyonların cevabını vermem gerekiyordu.

25 yılboyunca hep açık yüreklilikle konuştum. 25 yıllık süre içerisinde AYM'de neler oldu? Ben bunu uzun uzun size analizini yapmak istemiyorum. bundan önceki yemin töreninde biraz olsun AYM'nin ne olduğunu, hangi noktada olduğunu anlatmaya çalıştım.

AYM'de en önemli yapılan şey ne oldud erseniz; bugün itibariyle geldiğimiz nokyada AYM'nin geçmişte kalan yasaklayıcı sınırlayıcı anlayışından hak ve özgürlüklerin önünü açan ve anayasal ilkeleri evrensel değerlerle dolduran bir AYM var artık: Bundan dolayıdır ki AYM son yıllarda aldığı kararlar nedeniyle hem yurtiçinde hem yurtdışında haklı övgüsünü kazanmıştır, diye rahatlıkla söylüyorum size...

BİREYSEL BAŞVURU

Bugün AYM temel hak ve özgürlükler mahkemesine dönüşmüştür. Bu çervede mahkememiz görevlerini sürdürecektir Şüphesiz ki bu mahkeme temel hak ve özgürlüklerin güvencesidir.

AYM'nin verdiği kararlar sonunda artık gerek AİHM'de gerek diğer uluslararası kuruluşlarda bu mahkemenin etkin bir denetim yaptığı kabul ediliyor. Artık anayasa mahkemesi AİH sözleşmesi sözleşmesinde evrensel hukuk kurallarına göre uygun yorum yapan bir mahkemedir ve bu çok sevindirici bir noktadır.

Her iktidar döneminde linç edilmekten kendimi hiç bir zaman alamadım. Neden oldu derseniz; bu belki benim özgürlğüklere ve temel haklara bakışımdan ötürü oldu diyebiliriz. Ama şunu belirteyim bu saldırılardan ve eleştirilerden yılmadım doğru bildiğim yoldan yürümeye devam ettim.

Dün eleştirenler bugün alkışladı, bugün alkışlayanlar da yarın eleştirdi. bunların hiçbiri beni etkilemedi.Ben vidanımda beliren düşünceleri sergilemeye yönelik bir kilşilik sergiledim. Haklar ve özgürlüklerin kutsallığına inanıyorum. Bugüne kadar AYM'de yapmış olduğum görevimi emekli olduktan sonra da bu mücadelemi sürdüreceğim, yanlışları ve doğruları söylemeye devam edeceğim.Kim alınırsa alınsın etkilenmiyorum ve etkilenmemeye devam edeceğim.

Artık bugün itibariyle yeni başkanımızı seçmiş bulunuyoruz; bugün itibariyle ben emekli dilekçemi gönderdim ve artık emekliyim. Bu kararı niye aldım? 2013 13 Mart'a kadar sürem vardı, bir ay önceden karar aldım.

Şuanda bu çatının altında 2 tane başkan var; bir kurumda 2 başkan olmaz. Seçilmiş arkadaşımın plan programını daha rahat bir ortamda yapması adına bugün itibariyle emeklilik kararımı almış bulunuyorum.

Seçilen ve kalan arkadaşlarıma başarı diliyorum. Aziz milletime  veda ediyorum. Onların hak ve özgürlüklerini her platformda korumaya devem edeceğim. Bu nefes bu bedende olduğu sürece bu görev devam edecektir. Bizim sorunları konuşmaya ihtiyacımız var. Türkiye'de artık öyle bir nefret söylemi gelişmeye başladı ki kutuplaşmanın ayrımlaşmanın farklı zeminlerde diyalog kurmasını kaybediyoruz. Türkiye'nin en büyük tehlikesi nefret söyleminin doğurduğu ortamdır. Bu konuda siyaset aktörlerinin ılımlı anlayışına ihtiyacımız olacaktır. Yargımızın da sorunları var.

Bu nefes bu tende kaldığı sürece bu mücadele devam edecektir, bugün bu çatı altında yarın başka bir platformda...

Türkiye'de öyle bir nefret söylemi gelişmeye başladı ki, bireyler arası diylog zemini kaybetmeye başlıyoruz. Türkiye'nin gelecekteki en büyük potansiyel tehlikesi; nefret söylemi...

Bildiğiniz gibi 2010 yılındaki anayasa değişikliği ile yargıda özellikle HSYK'da bir seçim sistemi öngörüldü; geniş bir tabanda seçilme imkanı getirildi. Ancak şunu belirtmek isterim HSYK'nın son yapılan seçimde biraz daha çoğulcu olması memnuniyet verici. Seçimin geride bıraktığı tortu ve enkazlara baktıgımızda yargının ne kadar zor durumda olduğunun altını çizmeden geçemeyeceğim...

Ben 2010 yılından AYM kuruluşunda söylediklerimi tekrarlıyorum; Yargıdaki seçimlerin yeniden değerlendirilmesi ve yeni bir usul ve anlayışla sistemin revize edilmesi gerek. Bu seçimlerin olduğu sürece siyasi çekişmeler devam edecektir. Yargı birilerinin hedefine ulaşacağı kamu gücü değildir.

13 bine yakın hakim ve savcının katkısıyla kurulumuz oluştu. Ancak şunu belirtmek isterim HSYK'nın son seçiminde çoğulcu bir yapının oluşmuş olması memnuniyet verici. Ancak bu seçimin geride bıraktığı enkazı değerlendirdiğimizde yargının ne kadar zorda olduğunu söylemek lazım. En ücra köşeye gidin oradaki hakim ve savcıların hangi siyasi görüşe yakın olduğunu vatandaşlar biliyor. Böyle bir yargı ile devam edemeyiz. Bunun nedeni yargıdaki seçimler. Yargıdaki seçimler yargıyı çürütüyor. Bu seçimlerin yeni bir usul ve anlayışla yenilenmesi gerekiyor. Bu seçimle r oldukça siyasi çekişmeler kırgınlıklar olacaktır. Yargı intikam aracı değildir, yargı birilerinin hedefine ulaşacağı kamu gücü de değildir. Bunlar ülkeye kötülük getirir. Bir adalet kurultayı ile bu konunun görüşülmesi gerektiğini düşünüyorum. Aksi halde her seçim yargıçlar arasındaki ilişkiyi zedelemekte sıkıntılar doğurmakta. Bu 2010 yılandaki konuşmama bakarsanız orda da bu görüşleri söyledim

Genel Kurmay Başkanı'nı askerlerin, Diyanet İşleri Başkanı'nı din adamlarının seçtiğini, emniyet müdürünün polisler tarafından seçildiğini düşünün. Sonuçlarının ne olacağını siliyorsunuz. Bunlardan çok daha önemli olan yargıda bu seçimler ciddi çürümelere neden olmaktadır. Giderken bu ikazımı bir kez daha yapmak istiyorum.

KILIÇ BASIN MENSUPLARININ SORULARINI YANITLADI

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, herhangi bir siyasi projesi bulunmadığını, yeni seçilen arkadaşına daha rahat bir ortamda çalışma imkanı vermek üzere bugün itibarıyla emeklilik kararı aldığını belirterek, "Bir mahkemede iki başkan olmaz, bu şık değil. Bu kararımı sakın siyasi bir projeyle ilişkilendirerek, değerlendirmeye kalkmayın" dedi.

Kılıç, Anayasa Mahkemesinde yapılan başkanlık seçiminin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Haşim Kılıç, yargının çok sorunları bulunduğunu, bu sorunları zaman zaman dile getirdiğini söyledi. 

2010'da yapılan Anayasa değişikliğiyle Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunda (HSYK) seçim sisteminin öngörüldüğünü hatırlatan Kılıç, "HSYK'nın son yapılan seçimde biraz daha çoğulcu yapıda oluşması memnuniyet vericidir ancak bu seçimin geride bıraktığı izleri, tortuları ve enkazı değerlendirdiğimiz zaman yargının ne kadar zor bir noktada olduğunun altını çizmeden geçemeyeceğim" diye konuştu.

- "Böyle bir yargıyla yola devam edemeyiz"

Kılıç, bugün en ücra köşede görev yapan hakim savcının bile hangi görüşe, hangi inanca, hangi siyasi partiye yakın olduğunun tüm vatandaşlarca bilindiğini ifade ederek, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Böyle bir yargıyla yola devam edemeyiz. Bunun sebebi de açıklıkla ifade ediyorum, yargıdaki seçimlerdir. Yargıdaki seçimler yargıyı çürütmektedir. Yargıdaki seçimlerin yeniden değerlendirilmesi lazım, yeniden bir yeni bir usul, anlayışla bu sistemin revize edilmesi gerekiyor. Bu seçimler olduğu sürece, kırılmalar, küskünlükler ve siyasi çekişmeler devam edecektir. Bu şekilde bir yargının yola devam etmesi mümkün değildir. Yargı, intikam aracı değildir, yargı birilerinin hedefine ulaşacağı bir kamu gücü de değildir. Bu şekilde değerlendirmeler bu ülkeye çok büyük kötülük getirir."

Kılıç, bu nedenlerle, yüksek yargı organlarının, Adalet Bakanlığının, üniversitelerdeki hukuk fakültelerinin birlikte oluşturacağı bir "Adalet Kurultayı" ile  yargıdaki seçimlerin yeniden görüşülmesi gerektiğine inandığını dile getirdi.

-"Ciddi çürümelere neden olan bir sonuç"

Her seçimin yargıçlar arasındaki ilişkiyi ciddi anlamda zedelediğini söyleyen Kılıç, şunları kaydetti:

"Bir Genelkurmay Başkanını subayların seçmesi gerektiğini ya da Diyanet İşler Başkanın din adamlarının seçmesi gerektiğini ya da Emniyet Genel Müdürümüzün polisler tarafından seçileceğini düşünmüş olsak, bunlar hep demokratik anlayışlardır, ama bunların sonunda ne olacağını benim kadar sizler de tahmin ediyorsunuzdur. Bence bunlardan çok daha önemli olan yargıda bu seçimler maalesef çok ciddi çürümelere neden olan bir sonuç doğurmaktadır."

-Sorular

Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıç, "Bugün itibarıyla emekliye ayrılma kararı aldınız. Siyasete mi gireceksiniz?" sorusuna, "Herhangi bir siyasi projem yok. Yeni seçilen arkadaşıma daha rahat bir ortamda çalışma imkanı vermek üzere ben bu kararı aldım. Bir mahkemede iki başkan olmaz, bu şık değil. O nedenle bu kararı aldım. Bu kararımı sakın siyasi bir projeyle ilişkilendirerek değerlendirmeye kalkmayın. Özellikle rica ediyorum. Böyle bir projenin devamı değil bu" yanıtını verdi. 

-Emeklilik planları

Emeklilik planlarının sorulması üzerine Kılıç, temel hak ve özgürlüklerle ilgili 25 yıllık tecrübesini millete aktaracağını, çeşitli üniversitelerde bunları söylemeye çalışacağını anlattı. "Doğruları, kötüleri söylemeye yine devam edeceğim" diyen Kılıç, şimdilik herhangi bir programı olmadığını belirtti.

Kılıç, seçimin iki kez ertelenmesi için adayların ikisinin de talepte bulunup bulunmadığının sorulması üzerine, "Bir arkadaşımızın ve bazı üyelerimizin bu ertelemeyle ilgili talepleri oldu. Bu çerçevede bunu değerlendirdim" dedi.

-"25 yıla çok şey sığdırdım"

Anayasa Mahkemesinde geçirdiği 25 yılda kendisini en çok üzen ve sevindiren olayların sorulmasına karşılık da Haşim Kılıç, 25 yıla çok şey sığdırdığını, sevindiği konuları anlatmakla bitiremeyeceğini söyledi. Kılıç, şöyle devam etti:

"Şu anda en çok sevindiğim ve beni gerçekten en çok etkileyen nedir diye sorarsanız, 2004 yılında Anayasa'nın 90. maddesinde yapılan değişiklik benim hayatımda çok büyük bir etki yapmıştır. Hayatımda en çok sevindiğim olay budur. Ben, 90. maddede yapılan bu değişikliği, bu ülkede yapılan çok büyük bir devrim olarak niteliyorum. Yerellikten kurtulan temel hak ve özgürlükler konusunda evrensel değerlere doğru yönelen bir anlayışa yol açan bu maddenin değiştirilmesi benim için gerçekten çok önemliydi."

Başkan Kılıç, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yolunun açılmasının önemine işaret ederek, bunun temel hak ve özgürlükler konusunda sevindirici gelişmeler olduğunu söyledi.

-"Darbecilik beni en çok üzen eleştiri"

Son zamanlarda özellikle kamuoyunu yakından ilgilendiren davalar nedeniyle siyaset kurumlarının şahsı ve mahkeme hakkında yaptığı eleştiri ve değerlendirmelerin kendisini gerçekten çok üzdüğünü anlatan Kılıç, şunları söyledi:

"Özelikle şahsıma karşı, 'darbeci, kumpasçı' ya da birtakım şeyler içerisinde siyaseti yönlendirmeye, siyaset mühendisliği yapmaya dönük birtakım eleştiriler yapıldı. Hele hele 'darbecilik' kelimesi beni derinden üzen en önemli eleştiri olmuştur. Benim bu konudaki anlayışım, yaptıklarım tarihte kalmıştır. Bu kelimeyi sarf edenlerin, birazcık insaf ve birazcık vicdan muhasebesini yapmasını istiyorum. Benim temel hak ve özgürlüklere olan bağlılığım, demokrasi anlayışımdan en çok faydalananlar, beni 'darbeci' sıfatıyla itham etmişlerdir. Asla kabul etmiyorum. Bunu aziz milletimiz çok iyi biliyor ve çok iyi de değerlendiriyor. En çok üzüldüğüm nokta budur. Çünkü böyle bir şeyi ben asla hak etmedim. Bu mahkeme hak etmiyor."

Kılıç, geçmişte mahkemenin yanlışlarının olduğunu, bunu kendisinin de eleştirdiğini, muhalefet yazılarında bunları dile getirdiğini kaydeden Kılıç, "Ama bütün bunlara rağmen, bu anlayışımdan en çok istifade edenler bu kelimeyi kullanmak durumunda kalmışlardır. Beni en çok üzen de bu olmuştur" diye konuştu.

-"Bundan sonra böyle bir kafamızda sansürle yaşamayacağız"

"Bu toplantıdan sonra yeni bir değerlendirme toplantısı yapacak mısınız?" sorusuna, "Zaman zaman şüphesiz ki belli konularda sizlerle belki karşı karşıya kalacağız. O zaman düşüncelerimizi belirteceğiz" yanıtını veren Kılıç, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bugün üzerimde bir başkanlık görevi vardı, bu başkanlık görevi nedeniyle kafamda düşüncelerimi sansürleyerek sizlere aktarmak zorunda kaldım. Çünkü bu kurumu korumak ve kollamak, arkadaşlarımızın çalışma ortamını en iyi bir şekilde sağlama adına olabildiğince az konuşmaya gayret ettik. Bu çerçevede düşüncelerimizi tam aktaramamış olabiliriz. Ama bundan sonra böyle bir kafamızda sansürle yaşamayacağız. Daha özgür, daha açık daha belirgin bir şekilde görüşlerimizi açıklama fırsatı bulacağız. Bu nedenle önümüzdeki günlerde bunları hep beraber yaşarız diye düşünüyorum."

"Samanyolu Yayın Grubu Genel Müdürü Hidayet Karaca, dizi nedeniyle tutuklu, nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna karşılık Kılıç, mahkemenin önünde bu konuda bir dava bulunduğunu hatırlattı.

Kılıç, "Arkadaşlarımız gerçekten büyük bir özveriyle çalışıyorlar. Bu noktada Mahkeme, aynen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde olduğu gibi özellikle tutukluluk ve uzun tutukluluk konularını kırmızı dosya dediğimiz bu dosya içinde değerlendirerek, öncelik vermek suretiyle bunları bitirme gayreti içindeler. Ben bu konuda da arkadaşlarımızın en doğru en adil kararı vereceğine inanıyorum" dedi.

Haşim Kılıç, "Siyaset projem şimdilik yok dediniz. Önümüzdeki dönemde siyaset bir seçenek olabilir mi" sorusu üzerine de şunları kaydetti:

"Eğer insanların  hak ve özgürlükleri yoksa o insan yoktur, eğer bir devlet yaşadığı yurttaşlarına, vatandaşlarına temel hak ve özgürlükleri evrensel değerler çerçevesinde yaşatamıyorsa o devletin varlığının da bir anlamı yoktur. Bu çerçevede nerede, nasıl hizmet yapacağımı şu anda bilmiyorum. Ancak çeşitli platformlarda, bu konuda kendine uygun bir çalışma ortamı içerisinde düşüncelerimi anlatmaya devam edeceğim. Ama şu anda bir siyasi projem yok. Bu emekliliğimin bununla da uzaktan ve yakından ilgisi yok altını tekrar çiziyorum."

Haşim Kılıç, sözlerini, "Aziz milletimize esenlik diliyorum, huzur diliyorum, birliğimizin ve beraberliğimizin bozulmadan, bu ülkenin mutlu günlere, aydınlık günlere ilerlemesi konusunda temennilerde bulunuyorum. Buna gerekli katkıyı bugün olduğu gibi, yarın da sade bir vatandaş olarak ülkemizin geleceği adına katkıları yapmaya devam edeceğimi belirtmek isterim" diyerek tamamladı.

Kılıç, teşekkür ettiği gazetecilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

AA



Bu haber 931 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,099 µs