En Sıcak Konular

Yargıtay Birinci Başkanı Cirit oldu

10 Şubat 2015 10:41 tsi
Yargıtay Birinci Başkanı Cirit oldu Yargıtay Birinci Başkanlığına, 13. Ceza Dairesi Başkanı İsmail Rüştü Cirit seçildi.

Yaş haddinden emekliye ayrılan Ali Alkan'dan boşalan Yargıtay Birinci Başkanlığı için seçim yapıldı.
 
Seçimde, 3. Ceza Dairesi Başkanı Erdal Gökçen, 20. Hukuk Dairesi Başkanı Feyzi Altınok, 13. Ceza Dairesi Başkanı İsmail Rüştü Cirit, 6. Ceza Dairesi Üyesi Ali Suat Ertosun ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili Mehmet Ekmekçi yarıştı.
 
İlk turda 280 oy alan Cirit, Yargıtay Birinci Başkanı oldu.
 
Diğer adaylardan Gökçen 55, Ertosun 98, Altınok 36, Ekmekçi 13 oy aldı.
 
Seçimde 11 oy boş çıktı, 9 oy da geçersiz sayıldı.
 
"İşbiriliği içerisinde hareket edilecektir"
 
Cirit, seçimin ardından, Hukuk Genel Kurulu Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, kendisine onurlu ve çok zor bir görev verildiğini, bunun altından en iyi şekilde kalkmaya, Türk halkının teveccühüne layık olmaya çalışacağını ifade etti.
 
Alkan'ın veda konuşmasında Cahit Sıtkı Tarancı'nın "memleket" şiirini okuduğunu hatırlatan Cirit, "Ben de Türk halkının teveccühüne layık olan, birlik beraberliği temin eden, salt adaleti, gerçek adaleti tesis eden bir Yargıtay özlemiyle konuşmama başlıyorum" diye konuştu.
 
Cirit, "Sayın Alkan, 'Yargıtayda ben 4-6 nöbeti tuttum' diyor. Biz 12-2, daha zor bir nöbet tutacağız ama Türk halkının yargıya karşı inanılırlık ve güvenilirlik noktasında teveccühünü, saygınlığını, en üstlere çıkarmak için çalışacağız" ifadelerini kullandı.
 
Gerek ilk derece yargısının, gerekse yüksek yargının yapısal, fiziksel sorunlarının bulunduğunu belirten Cirit, bunun yanında son dönemlerde Anayasa'ya göre eşitler arasında eşitsizlik meydana getiren bir yapısı olduğunu söyledi.
 
Yüksek yargının Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştaydan oluştuğunu hatırlatan Cirit, şunları kaydetti:
 
" Bunlar, eşit ve birbiriyle uyumlu çalışan erkler, mahkemelerdir. Kuvvetler ayrılığı olmazsa olmazımızdır. Kuvvetler ayrılığında, alana müdahale edilmemek koşul ve şartıyla bu konuda işbirliği içerisinde harekettir. Anayasamızın gerekçesinde tanımlandığı gibi, kuvvetler ayrılığı aynı ahenkli bir orkestranın bestesi gibi kimisi keman çalar, kimisi piyano çalar ama sonunda güzel bir beste çıkar. Kuvvetler ayrılığında, alanımıza müdahale edilmemek koşul ve şartıyla işbiriliği içerisinde hareket edilecektir. Hakim teminatı, hakim bağımsızlığı, hakim tarafsızlığı altını kalın kalın çizmek suretiyle vazgeçemeyeceğimizdir. Yargı adaleti sağlamak içindir. Türk halkının güvenine, yargı olarak, son zamanlarda düşen güvenine layık olmaya çalışacağız. Bu konuda önemli görevler düşmektedir. Bu önemli görevleri de arkadaşlarımla birlikte yerine getireceğim. Dört kıymetli arkadaşımla yarıştım. Onlar da birbirinden değerli, çok kıymetli, birlikte çalıştığımız arkadaşlarımızdır."
 
Cirit, konuşmasının sonunda, Yargıtayın teveccühüne en iyi şekilde layık olmaya çalışacağını yineledi.
 
Başbakan Davutoğlu'ndan tebrik
 
Başbakanlık Basın Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yargıtay Başkanlığına seçilen Cirit'i arayarak, demokratik süreçle göreve gelmesinden ötürü kutladı.
 
Açıklamada, Davutoğlu'nun, hükümet olarak bugüne kadar olduğu gibi bağımsız yargıya her türlü desteği vermeye hazır oldukları yönündeki ifadelerine yer verildi.
 
Öztürk yeniden seçildi
 
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi Başkanlığına Şerife Öztürk yeniden seçildi.

Seçime tek aday olarak giren Öztürk, 403 oy alırken 68 boş oy kullanıldı, 31 oy geçersiz sayıldı.
 
Korkuteli'nde 1954'de doğan Öztürk, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1974'de mezun oldu.
 
Antalya hakim adayı olarak mesleğe başlayan Öztürk, sırasıyla Midyat, Emirdağ, Şanlıurfa, Burdur, Adana ve Ankara Hakimliği görevlerinde bulundu.
 
Yargıtay üyeliğine 2001'de seçilen Öztürk, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi Üyesi olarak görevini sürdürmekteyken, 2011'de Yargıtay Büyük Genel Kurulunca 4. Hukuk Dairesi Başkanlığına seçilmişti. Öztürk, bugün yapılan seçimde yeniden 4. Hukuk Dairesi Başkanlığına seçildi.

aa


Bu haber 720 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,879 µs