En Sıcak Konular

''Öyle yaparsa elinde kuyruk da kalmaz''

10 Şubat 2015 09:05 tsi
''Öyle yaparsa elinde kuyruk da kalmaz'' GENAR Araştırma Şirketi Başkanı Mustafa Şen, başkanlık sistemini, Hakan Fidan'ın istifasını ve HDP'nin barajı aşıp aşamayacağı konusunu değerlendirdi.

GENAR Araştırma Şirketi Başkanı Mustafa Şen, HDP'nin barajı aşma şansının bulunduğunu belirtirken, savurduğu tehditleri de eleştirdi.

GENAR Başkanı Mustafa Şen, 24 TV'de Ersoy Dede'nin sunduğu Açık Görüş programına konuk oldu. Şen, başkanlık sistemini, Hakan Fidan'ın istifasını ve HDP'nin barajı aşıp aşamayacağı konusunu değerlendirdi.

HDP'nin barajı geçme ihtimali olduğunu belirten Mustafa Şen, HDP'ye oy verse de vermese de bu partinin Meclis'e girmesini isteyen çok sayıda insan olduğunu belirtti, "Meclis'in içindeki seçmenin çözüm sürecine katkısının daha verimli olduğunu düşünüyor bazı seçmenler" ifadelerini kullandı.

Selahattin Demirtaş'ın "dananın kuyruğu koparsa dana bizde kalır" şeklinde tehditvari sözlerini de yorumlayan GENAR Başkanı, PKK'nın DEAŞ karşısında zaten çok kötü bir sınav verdiğini, DEAŞ'ın namlusunun ucunu görünce PKK'nın kaçacak yer aradığını söyledi, Kobani'de yaşananları hatırlattı. Şen "öyle bir şeye girerseniz, senin elinde kuyruk bile kalmaz, burası Türkiye" dedi.

Mustafa Şen, HDP'yle ilgili şöyle konuştu:

SENİN TEHDİTLERİNİ ARTIK MİLLET DE YEMEZ ,DEVLET DE YEMEZ

 Fakat HDP'nin bazı diğer sözcüleri ve Demirtaş açıkça tehditler savuruyorlar. Bu tehditleri bu saatten sonra kimse (millet) yemez. Sen bu tehditleri devlete savuruyorsun, devlet de yemez. PKK'ya güveniyor olmalı. PKK DEAŞ'ın namlusunun ucunu görünce kaçacak yer arayan bir örgüt. Sen bu PKK'nın neyine güveniyorsun?

HDP BARAJI GEÇEMEZSE TÜM VEKİLLİKLER AK PARTİ'NİN OLUR. BUNUN TERSİ DE GEÇERLİ

HDP barajı geçemezse eğer bölgedeki tüm milletvekillikleri AK Parti'ye geçer. Tam tersi de geçerli. Üçüncü bir parti yok çünkü orada. Kaybetmeyen kazanır. Mesela Diyarbakır'da, HDP barajı geçerse Diyarbakır'daki tüm vekillikler HDP'ye geçer. Ama tersi de geçerli bunun. Bu yüzden çok riskli bir durum. HDP'nin bir şey dayatmak yerine, önümüzdeki süreci nasıl daha verimli yürütürüz bunun hesabını yapması lazım.

HDP KÜRTLERİN CHP'Sİ OLMAKTAN VAZGEÇMELİ

HDP, Kürtlerin CHP'si olmaktan vazgeçmelidir. Bir çok seçenek varken, gidip Kürtlerin CHP'si olmayı tercih etmek ve bunda direnmek gerçekten feraset ve basiret işi değil. Abdullah Öcalan'ın HDP'yi bundan sıyıracağını umuyorum. Bu hesapları Abdullah Öcalan'ın yapabilecek kapasitesi olduğunu biliyoruz.

DEAŞ, ASLINDA PKK'NIN HİÇBİRŞEY OLDUĞUNU GÖSTERDİ, ÇÖZÜME HDP'NİN ÇOK İHTİYACI VAR

Çözüm sürecine hükümetten çok HDP'nin ihtiyacı var. Çünkü DEAŞ aslında PKK'nın hiçbirşey olduğunu gösterdi. Namluyu gördüler, Mahmur Kampı'nı, Kobani'yi gördük. Kobani'deki halkın tamamını Türkiye aldı. Almasaydı, yüzbinlerle ifade edilen bir katliam olacaktı belki de.

SEÇİM BARAJI KALKMALI, DAR BÖLGE SİSTEMİ GELMELİ

Ben seçim barajının olmamasından yanayım. Bana göre baraj olmamalı, ama dar bölge seçim sistemi olmalı. Böyle olunca HDP'nin yanısıra HÜDA-PAR bile girebilir Meclis'e. Çoklü Kürtlü bir Meclis olur. Kürtlerin temsilcisi sadece HDP değil, diğer Kürt partileri de Meclis'te bir temsiliyet sahibi olur. En az 10 tane partinin genel başkanı Meclis'te olur. Kime ne zararı var bunun? Biz de böylelikle herkesi Meclis'te görürüz, sokaklarda değil. Matematiksel olarak bu mümkün. Peki HDP bunu istiyor mu, istemiyor mu?

HDP HÜDA-PAR'IN MECLİS'E GİRMESİNİ İSTEMİYOR, BU YÜZDEN SIFIR BARAJI DA İSTEMEZ

 HDP, barajı yüzde 7'ye indirsen bayılır. Yüzde 5'e indirsen iki defa bayılır. Ama sıfır..? Bunu "diktatör" dedikleri Recep Tayyip Erdoğan önerdi. Hiç kimse "evet" demedi benim hatırladığım. Varsa da beni şu an düzeltebilir. HDP istiyor ki, "biz girelim ama HÜDA-PAR" girmesin Meclis'e. CHP de ister ki "DSP Meclis'e girmesin". Böyle demokrasi mi olur? Yani rakibin Meclis'te olmasın. Ama demokrasi, rakibinin de Meclis'te olmasını ön şart olarak koyan bir sistem.

Star.com.tr

Bu haber 1,133 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,917 µs