En Sıcak Konular

CHP’de Gülen rahatsızlığı

10 Şubat 2015 08:59 tsi
CHP’de Gülen rahatsızlığı
ANAR Araştırma Şirketi Başkanı İbrahim Uslu, 7 Haziran 2015 seçimlerinin nabzını tuttu.

ANAR araştırma şirketinin sahibi Uslu, AK Parti’nin tek başına anayasa yapabilecek çoğunluğa ulaşmasının hiç zor olmadığını söyledi. Uslu, CHP’li seçmenin de, partilerinin paralel yapı ile yakınlaşmasına tepki göstereceğini belirtti.

ANAR Araştırma Şirketi Başkanı İbrahim Uslu, 7 Haziran 2015 seçimlerinin nabzını STAR için tuttu.

 Başkanlık hakkında yüzde 50’lik seçmen kesminin fikri olmadığı için gelişmeleri de izlemediğini anlatan Uslu, “Başkanlık, AK Parti’nin seçim beyannamesine girerse konuyu anlatır ve kazanırlar” dedi. CHP ile Gülen Cemaati yakınlaşmasından ise seçmenin rahatsızlık duyduğunu anlatan Uslu, “İlk işareti Cumhurbaşkanlığı seçiminde HDP’ye oy kaydırıp verdiler. Şimdi ise büyük bir boykot ile en az 3 puan düşürürler.” diye konuştu.

Yaklaşan Haziran genel seçimlerine ilişkin araştırmalar TBMM’deki dağılımın AK Parti, CHP, MHP ve bağımsız olarak girerlerse HDP şeklinde oluşacağını ortaya koyuyor.

Yeni anayasa için şans var

Bu oy dağılımının kemikleşen kitlelerden kaynaklandığını belirten Uslu, Başkanlık sisteminin ise seçim propagandasını etkileyeceğini belirterek, AK Parti tek başına Başkanlık sistemini değiştirecek milletvekili sayısına ulaşamaz tezinin doğru olmadığını söyledi. Bu rakama 2011 Genel Seçimleri ile az daha ulaşıldığını belirten Uslu, şunları söyledi: “2011 seçimlerinde yüzde 50 oy aldı ama 330’u bulamadı.

İki şey gerekli; ya yüzde 50’nin üzerine çıkmalı ya da partilerden birinin oy kaybetmeyi veya baraj altında kalması gerekiyor. Bir partiye anayasayı değiştirecek ya da referanduma götürecek çoğunluğu verip verememek seçmenin bileceği şey. Geçmiş seçimde AK Parti’nin yeni anayasa yapacak çoğunluğa ulaşmasına çok az kalmıştı.

Bazı bölgelerde AK Parti’nin milletvekili sayısını arttırması yeni anayasa ile sonuçlanabilir. Matematiksel olarak AK Parti, Haziran seçiminde yeni anayasayı yapacak milletvekili çıkaramaz görüşleri doğru değil. Birkaç puan oy arttıran AK Parti, yeni anayasa  için gerekli milletvekillerini çıkarabilir.”

CHP’de Gülen rahatsızlığı

CHP seçmeninin Gülen Cemaati ile yakınlaşılmasından rahatsız olduğunu anlatan Uslu, “Bunun işaretini Çatı Aday konusunda da verdiler. CHP’den pek çok oy HDP adayı Selahattin Demirtaş’a gitti. Şimdi Cemaat ile yakınlaşmada CHP seçmeni başka partiye gitmek yerine boykota gidecektir. Bu da CHP’yi sandıkta 3-4 puan düşürür. Sonucu etkiler mi? Milletvekilleri üç aşağı beş yukarı aynı olur. Ama partide başkanlık tartışmalı hale gelir ve bu konu gündemden inmez” dedi.

SEÇMENİN YARISI ‘BAŞKANLIK’ NEDİR BİLMİYOR

 Başkanlık sisteminin 13 yıllık iktidarın icraatlarıyla da anlatılacağını ifade eden Uslu, “Eğer AK Parti seçim beyannamesinde başkanlık sistemini anlatacaksa şimdiden tartışmak o konuyu zor hale getirir.  Seçim beyannamesine girerse ve başkanlık iyi anlatılırsa karşılığı olur.

Şimdiki araştırmalara göre en az yüzde 50’lik kesim başkanlık sistemini bilmiyor, bilmediği için de gelişmeleri takip etmiyor. AK Parti’nin seçim sürecinde 13 yıllık iktidarın yaptıklarını anlatması güçlü bir durum olacaktır. Tabii her parti de 2011’de olduğu gibi vaatlerinin başına yeni anayasayı koyacaktır. Diğer partiler ise bu noktada parlamenter sistemi savunacaktır” diye konuştu.

Star
 



Bu haber 849 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,896 µs