En Sıcak Konular

Erdem Başçı'dan yeni faiz indirimi açıklaması

9 Şubat 2015 15:08 tsi
Erdem Başçı'dan yeni faiz indirimi açıklaması Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yüksek enflasyon ve faiz indirime ilişkin yeni bir açıklama yaptı ve ABD'yi örnek gösterdi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ABD'nin enflasyonu yüksek faizle düşürdüğüne işaret etti.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Türkiye'nin G20 Dönem Başkanlığı ile Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından İstanbul'da düzenlenen "Türkiye'nin Başkanlığında G20 Gündemi" konferansındaki konuşmasında enflasyona değindi. Başçı, enflasyonun düşmesinin formülünü ABD'yi örnek göstererek açıkladı. Başçı, ABD'nin enflasyonu yüksek faizle düşürdüğüne işaret ederek şunları söyledi:

"Tarihe baktığınızda her zaman enflasyon problemine karşı uygulanabilir bir çözüm vardır. Çoğu insan bunu unutuyor ama ABD’de enflasyon 1970’li yıllarda petrol fiyatlarından dolayı çift haneye çıkmıştı ve bunun bir çözümü vardı. Çözümü hızlı ivedi bir şekilde parasal sıkılaştırmaya gitmekti. Paul Volcker bunu yaptı. Para arzını sıkılaştırarak bankalararası gecelik faizi yeterli yüksek seviyeye çekti ve bu sayede enflasyon beklentisi ve enflasyonun kendisi hızlı bir şekilde sadece bir sene içinde düştü. Çarpıcı sonuçlar yaşandı. Uzun vadede bunun ABD ekonomisine ve küresel ekonomiye faydaları oldu."

ENFLASYONDAKİ DÜŞÜŞ BÜYÜMEYİ ARTIRACAK

Başçı, büyümenin formülünü ise “Bu yılın sonu itibariyle enflasyonda yüzde 5'e yakın bir seviyeye gelirsek bunun büyümeye katkısı olacaktır” diyerek açıkladı. Başçı, enflasyon hedefinin yüzde beş olduğunu belirterek “Enflasyonu daha da düşürmeyi planlıyoruz. Enflasyonda yılsonu yüzde 5 hedefine ulaşmamız için daha kat etmemiz gereken yol var” dedi. Petrol fiyatlarında ve döviz kurunda volatil seyir olduğuna işaret eden Başçı, bu iki faktörün enflasyon üzerindeki etkisini görmek için sabırlı olmak gerektiğini belirtti. Başçı “Hükümetin açıkladığı tedbirler uygulanırsa eğer, Kalkınma Bakanlığı'nın verilerine göre büyümeye bir puan katkı sağlayacaktır” dedi.

Bu haber 855 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,130 µs