En Sıcak Konular

Başçı yüksek faizi savundu, Babacan da destekledi

9 Şubat 2015 14:51 tsi
Faizleri düşürmediği için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sert eleştirilerine maruz kalan Merkez Bankası Başkanı'na Bakan Babacan'dan destek geldi. Başçı, düşük enflasyonun yüksek faizle mümkün olduğunu savundu, Babacan da destekledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Merkez Bankası'nın görevlerinin yasalar ile çok net şekilde belirlendiğini, Merkez Bankası'ndaki yetkin ekibe güvendiklerini belirterek, doğru zamanda doğru kararlar aldıklarına inandığını söyledi. Uluslararası Finans Enstitüsü'nün (IIF) düzenlediği "Türkiye Başkanlığındaki G20 Gündemi" konferansında “OECD Genel Sekreteri Angel Gurria ile basın toplantısı yapan Ali Babacan’a Merkez Bankası'na yönelik siyasilerin eleştirileri ve faiz kararı soruldu. Babacan, “Merkez Bankası ekibine güveniyoruz” dedikten sonra şunları söyledi: Merkez Bankası'nda gayet yetkin bir ekibimiz var, ekibimize güveniyoruz..Doğru zamanda doğru kararlar aldıklarına inanıyoruz. Merkez Bankası ve benzer uygulamalarda ülkelerin değişik pratikleri var, Merkez Bankası'nın parti politikası ve seçim manifestosunda durumu gayet açık. Merkez Bankası'nın görevleri yasalar ile belirlenmiştir. Bizim Merkez Bankamızın objektif fonksiyonu çok nettir kanunda. Tam olarak kanunda yazan, aynı zamanda parti politikasında da AK Parti'nin programında, seçim manifestosunda ve hükumet programlarında da vardır.

Babacan, "Merkez bankaları ve hükümetler daha fazla iletişim ve etkileşimde bulunabilir, bunda bir sorun yok" dedi.

ABD'Yİ ÖRNEK GÖSTERDİ

Aynı toplantıda düzenlenen “Türkiye’de Fiyat istikrarı ve Büyüme” sunumunda konuşan  Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı da  merkez bankaları açısından büyümeyi desteklemenin en iyi yolunun fiyat istikrarını sağlamak olduğunu vurguladı:

"FED 1970’lerde enflayonu gecelik faizleri yükselterek yendi. Tarih enflasyonun parasal sıkılaştırmaya yenileceğini gösteriyor. Yüksek enflasyon ve deflasyon büyümeyi zayıflatabilen unsurlar. Beşeri sermaye, istihdam piyasası, teknoloji, yenilikçilik ve fiziki altyapı alanlarında yapılacak reformlar Türkiye'nin büyüme potansiyelini daha da artıracak.”

Başçı sıfıra yakın enflasyonu yukarı çekmenin daha zor olduğunu vurgularken, Türkiye’nin potansiyel büyümesine karşı güvenlerinin tam olduğunu ifade ederek, "Enflasyon hedefimiz yüzde 5'tir ve bunu başaracağız. Faiz oranları etkili bir politika aracı. Tüketimin üzerindeki üretimin enflasyonu düşürüyor. Bu yıl sonu enflasyonu yüzde 5'e indirebilirsek büyümeye büyük destek olur" dedi.

Başkan Başçı, kredi ve para arzının Türkiye'de enflasyonu etkileyen önemli kalemler olduğuna dikkat çekti.

ERDOĞAN ELEŞTİRMİŞTİ

Merkez Bankası'nın faiz politikası Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi tarafından eleştiriliyor. Erdoğan 21 Ocak'ta Merkez Bankası'nın faizleri düşürmesi gerektiğini yinelerken faizi yarım baz puan indiren Merkez Bankası'na yönelik olarak "Görülen o ki Merkez Bankası verilen mesajlardan hâlâ nasibini alabilmiş değil" demişti.

Doların yükselişiyle ilgili sorular üzerine de, Erdoğan pazar günü “Bu şu anda Merkez Bankası'nın kabiliyetidir. Eğer Merkez Bankası bunu yönetemiyorsa hesabını o verecektir. Bize ait olan bir şey değil. Bize ait olan şey nedir? Şu anda ben Cumhurbaşkanlığı makamındayım. Hükümetimiz, başbakan olduğum dönemde bu konuda birçok adımları atmışızdır. İhracata dayalı bir ekonominin bizler her zaman savunucusu olduk. Hamdolsun ihracatımızı 36 milyar dolardan 158 milyar dolara kadar çıkardık." diye konuşmuştu.



Bu haber 581 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,692 µs