En Sıcak Konular

''Paralel yapı'' okullarını kapatma çağrısı

8 Şubat 2015 12:23 tsi
ABD'nin Ohio eyaletinde sekiz sivil toplum kuruluşu, "paralel yapı" ile bağlantılı okulların kapatılması çağrısında bulundu.

ABD'nin Ohio eyaletinde sekiz sivil toplum kuruluşu, "paralel yapı" ile bağlantılı sözleşmeli okulların, eğitim kalitesindeki yetersizlik ve isimlerinin soruşturmalarla gündeme gelmesi nedeniyle kapatılmasını istedi.
 
Aralarında Ohio Öğretmenler Federasyonu ve Amerikan Emek Federasyonu-Endüstriyel Örgütler Kongresi (AFL-CIO) gibi eyaletin önde gelen sendikalarının da yer aldığı sivil toplum kuruluşları, Ohio'daki dokuz "paralel yapı" okuluna faaliyet lisansı veren Buckeye Toplum Umudu Vakfı'na (Buckeye Community Hope Foundation) açık mektup göndererek bu okulların kontratlarını yenilememe çağrısı yaptı.
 
"Yetkilendirdiği okulların öğrencilere ve vergisini ödeyen vatandaşlara hizmet veremediğinde" vakfa düşen görevin bu okulların sözleşmelerini yenilememek olduğu vurgulanan mektupta, son bir yılda "paralel yapı" okullarının kapatılmasını meşrulaştıracak birçok sorunun gün yüzüne çıktığı ifade edildi.
 
Geçen hafta gönderilen mektupta, okulların süresi dolan lisanslarının uzatılmaması çağrısı yapılırken, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve eyalet makamlarının devam eden soruşturmalarının, bu okulların ders yılının ortasında kapatılmasıyla sonuçlanabileceği uyarısında bulunuldu.
 
FBI soruşturmasının merkezinde yer alan Concept Schools ile bu okullar arasında yakın bağlar bulunduğu belirtilen mektupta, olası yasal ihlal ve etik suçların üzerine gitmenin ancak bu okulların kontratlarının yenilenmeyip kapatılmasıyla sağlanabileceği vurgulandı.
 
Buckeye Toplum Umudu Vakfı ise bu çağrının çok öncesinde söz konusu okulların sözleşmelerinin uzatıldığını açıkladı.
 
Başarı seviyesi
 
Kontratının yenilenmemesi istenen "paralel yapı" okulları, Ohio Eğitim Müdürlüğünün yayımladığı ve okulların eyalet genelinde yapılan sınavlardaki başarı grafiğini gösteren performans endeksindeki notlarıyla eyaletin en başarısız okulları arasında göze çarpıyor.
 
Concept Schools'a bağlı bu dokuz okuldan yedisinin 2013-14 ders yılı eyalet sınavlarındaki okul performanslarını derecelendiren Ohio Okul Karneleri'ndeki notu, en düşük not olan "F". "Horizon Science Academy" (HSA) ismiyle faaliyet veren bu okullar, HSA Dayton High School, HSA Dayton Downtown, HSA Denison Elementary School, HSA Lorain, HSA Youngstown, HSA Columbus Elementary School ve HSA Columbus Middle School. Noble Academy-Cleveland ve Noble Academy-Columbus isimleriyle faaliyet gösteren diğer iki okulun notu "D".
 
Buckeye Toplum Umudu Vakfı Eğitim Birimi Direktör Yardımcısı Jennifer Robison, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulların sözleşmelerini yenilerken sadece eğitim performanslarını göz önüne almadıklarını belirtti.
 
Sözleşmeleri "performans verileri" ışığında yenilediklerini ifade eden Robison, "Performans denilince bunun içine birçok şey girer" diye konuştu.
 
Robison, eğitim performansı dışında göz önünde bulundurdukları unsurlara dair açıklama yapmadı.
 
Soruşturmalar
 
Vakfın söz konusu okulların sözleşmelerini yenileme kararına şaşırmadığını belirten Ohio Öğretmenler Federasyonu Başkanı Melissa Cropper, AA'ya yaptığı açıklamada, aynı vakfın kötü eğitim sunduklarını bilmesine rağmen yıllardır bu okullara yetki verdiğini söyledi.
 
"Okullarının ortalama performansı berbat" diye konuşan Cropper, geçen yılki FBI baskınlarının bu okulların şeffaflığı ve profesyonelliğiyle ilgili şüpheler doğurduğunu belirtti.
 
Haziran ayında Concept Schools'un Ohio, Illinois ve Indiana eyaletlerindeki 19 büro ve okulu için çıkarılan arama emriyle başlayan "beyaz yakalı suç soruşturması", devletin teknoloji ürünleri edinmede okullara sağladığı imtiyazları içeren "E-Rate" programının "paralel yapı"yla bağlantılı kişi ve kurumlara kazanç sağlama amacıyla kullanıldığı şüphesi etrafında şekilleniyor.
 
Ohio Eyalet Başdenetçisi Dave Yost'un yürüttüğü bir diğer soruşturma ise haziran ayında "paralel yapı"ya ait okullarda sınav notlarında usulsüzlük yapıldığına dair iddiaların ortaya çıkmasından sonra başlatıldı.
 
AA muhabirinin Yost'un ofisinden edindiği bilgiye göre, soruşturma "özel teftiş" düzeyinde devam ediyor.
 
Ohio Öğretmenler Federasyonu Başkanı Cropper, Buckeye Toplum Umudu Vakfı'na yaptıkları çağrının vakfa öğrencileri mağdur etmemek için fırsat sunduğunu belirterek FBI ve eyalet soruşturmalarından çıkacak muhtemel kapatma kararının birçok öğrenciyi dönem ortasında okulsuz bırakabileceği uyarısında bulundu.
 
"Okullar denetlenmiyor"
 
Cropper, vakfın, "okulların kapanmasıyla sonuçlanabilecek tartışmalı konu devam ederken tüm bunların öğrencilerin geleceğini riske atmaya değip değmeyeceğini" düşünmesi gerektiğini ifade etti.
 
ABD'de "charter school" olarak bilinen ve kamu parasıyla işletilen sözleşmeli okulların faaliyet gösterebilmesi için, bağlı oldukları eyalet makamlarının onayladığı bir "sponsor" kuruluştan yetki alması gerekiyor.
 
Birçok eyalette bu okullara yalnızca üniversiteler, devlet okulu müdürlükleri ve eyalete bağlı "charter" kurulları sponsor olabilirken, Ohio'da çeşitli vakıf ve sivil toplum kuruluşları da faaliyet yetkisi verebiliyor.
 
Sponsorların, yetki verdiği her okulun gelirinden denetleme masrafı adı altında yüzde 3 pay alması, bazı vakıfların elinde bulundurduğu yetki verme gücünü kar elde etme amacıyla kullandığı tartışmalarına yol açıyor.
 
"Paralel yapı" okullarıyla ilgili uyarıda bulunan mektubun altında imzası bulunan kuruluşlardan "Okul Fonlamalarında Adalet İçin Ohio Koalisyonu" Başkanı William L. Phillis, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Buckeye Toplum Umudu Vakfı'nın yetki verdiği okulları denetlemediğini ifade etti.
 
Okullardan elde ettiği yüzde 3'lük gelirin birçok sponsor kuruluşun varlık sebebi olduğunu iddia eden Phillis, şunları söyledi:
 
"Bu sektörde olmalarının sebebi bu. Bu iş sponsorlara para kazandırma işi. Okulları kapatmayacaklar. Sözleşmelerini yenilemezlerse para alamazlar. 1958'den beri Ohio'da eğitim sektörünün içindeyim. Sözleşmeli okul meselesi çığırından çıkmış durumda."
 
"Policy Matters Ohio" düşünce kuruluşunun direktörü Amy Hanauer, sponsorların okulları denetlemek için vergi gelirlerini kullandığını ve yetki verdikleri okullarla ilgili iddiaları ciddi bir şekilde incelemekle yükümlü olduğunu vurguladı.
 
"Okulların iyi yönetilip yönetilmediğini denetlemeleri gerekiyor" diyen Hanauer, sponsorların kötü yönetilen okulları kapatmaları gerektiğini belirtti.
 
Phillis de bu okullara FBI baskınları yapılmasına rağmen adım atılmamasına dikkati çekti.

aa



 

Bu haber 661 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,094 µs