En Sıcak Konular

Yemen'de gerilim tırmanıyor

8 Şubat 2015 11:46 tsi
Yemen'de Genel Halk Kongresi Partisi, Ensarullah Hareketi'nin (Husiler) ilan ettiği "Anayasa Manifestosu'nu" tanımadığını açıkladı.

Devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in lideri olduğu partiden yapılan yazılı açıklamada, "Manifesto, anayasal meşruiyetin, Körfez İşbirliği Konseyi'nin (KİK) girişimi, ulusal diyalog görüşmeleri ve Barış ve Ulusal Ortaklık Anlaşması'nın çiğnenmesi anlamına gelmektedir" denildi.
 
Bildirinin, parti için şaşırtıcı olduğunun ifade edildiği açıklamada, Husiler ve tüm siyasi hareketler, Yemen'i içinde bulunduğu kriz ortamından çıkarmaya ve yeniden diyalog masasına oturmaya çağrıldı.
 
Manifestoya tepkiler
 
Yemen'in güneyindeki Aden, Ebyen ve Lahac kentlerindeki yerel ve askeri yetkililer manifestoya karşı çıktıklarını duyurdu.
 
Yetkililer tarafından yapılan ortak açıklamada, Hadramevt, Şebve, Ed-Dali', El-Mahra ve Sukturi illeriyle irtibata geçildiği ve Husilerin "anayasal meşruiyete ve devlete karşı yaptığı darbenin mutlak surette reddedildiği" ifade edildi.
 
Açıklamada ayrıca, Yemen'in güney ve doğusundaki illerde Husilerin darbesine karşı çıkan yetkililerle sürekli toplantı halinde olunacağı kaydedildi.
 
Bu arada Dünya Müslüman Alimler Birliği'nden yapılan açıklamada da Ensarullah Hareketi'nin, ülkedeki sürecin işleyişine yönelik yayımladığı manifesto, "yönetime, halka ve devrime yapılan askeri bir darbe" olarak nitelendirildi.
 
Açıklamada, "Yemen'deki tüm siyasi ve toplumsal güçler, Husilerin askeri darbesine karşı çıkmalı. Arap dünyası ve İslam ülkeleri de darbenin karşısında durarak kapsamlı bir uzlaşının sağlanması için harekete geçmeli. Bu darbe Yemen'in çıkarlarına, halkına ya da bölgeye değil, bölgesel ve uluslararası güçlerin çıkarlarına hizmet ediyor" denildi.
 
İllerde askeri sevkiyat artacak
 
Öte yandan Husilerin oluşturduğu Yüksek Güvenlik Komitesi ilk toplantısını Savunma Bakanı Vekili Tümgeneral Mahmud es-Subeyhi başkanlığında başkent Sana'da yaptı.
 
Husilerin kontrolündeki Yemen Haber Ajansı'nın (SABA) haberine göre, Subeyhi, ilerleyen günlerde Halk Komiteleri ve Silahlı Kuvvetlere ait birliklerle koordineli olarak başkent ve bazı illerde askeri sevkiyatın artırılacağını söyledi.
 
Husiler, dün akşam saatlerinde, hükümet ve Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin istifasının ardından ülkedeki siyasi geçiş sürecini belirleyecek manifestoyu açıklamıştı. Mevcut anayasanın yürürlükte kalacağı belirtilen bildiri, 5 üyeli "Başkanlık Konseyi" ve 551 sandalyeli "Ulusal Geçiş Meclisi"nin kurulmasını öngörüyor.

aa

 

Bu haber 563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,268 µs