En Sıcak Konular

Meclis ''İç Güvenlik Paketi''ni görüşecek

8 Şubat 2015 11:31 tsi
TBMM Genel Kurulu, görüşülmesi ertelenen ve kamuoyunda "İç Güvenlik Paketi" olarak bilinen tasarıyı 10 Şubat Salı görüşmeye başlayacak.

TBMM Genel Kurulu, geçen hafta görüşülmesi planlanan ve kamuoyunda "İç Güvenlik Paketi" olarak bilinen Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı, 10 Şubat Salı günü ele almaya başlayacak.
 
"Temel kanun" olarak beş bölüm halinde görüşülecek olan 132 maddelik tasarı,  önemli düzenlemeler içeriyor.
 
Tasarıyla; kolluk amirinin yazılı, acele hallerde sözlü emriyle kişinin üstü, eşyası, aracı aranabilecek. Bu yapılırken arama gerekçesini de içeren belge verilecek. Toplantı veya gösteri yürüyüşlerinde, "havai fişek, molotof, demir bilye ve sapan" bulundurulmayacak ve taşınmayacak. Polis; okul, kamu binası, ibadethane gibi yerlere molotof, patlayıcı, yanıcı, yakıcı, boğucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldıranlara karşı silah kullanabilecek. Terör örgütünün propagandasına dönüştürülen yürüyüşlerde, yüzünü tamamen veya kısmen kapatanlara 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.
 
Tasarı; bonzai, uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti suçuna verilecek cezalar kapsamına alıyor. Polis alımında yaş sınırı mevcut düzenlemedeki gibi 28 olacak. İçişleri Bakanı; Jandarma Genel Komutanlığı'nda daire başkanları ile il ve ilçe jandarma komutanlarını, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda kurmay başkanı, karargahta görevli başkanlar ve bölge komutanlarını atayacak.   Belediye sınırları içinde, hizmet gerekleri bakımından uygun görülen yerler jandarmanın görev alanına verilebilecek.
 
Son 5 yıl içinde meslekten çıkarılma cezası verilmesi gerektiği halde, zaman aşımı nedeniyle cezalandırılamayan emniyet teşkilatı personeli, resen emekliye sevk edilmeyecek. Polis koleji kapatılacak. Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli, askerlik dışındaki suçları sebebiyle İçişleri Bakanı'nca görevinden uzaklaştırılabilecek.
 
Vatandaşlıktan ıskat edilmiş kişiler, milli güvenlik bakımından engel teşkil edecek bir halleri yoksa, Türkiye'de ikamet etme şartı aranmaksızın yeniden Türk vatandaşlığına alınabilecek.  Soyadı Kanunu'na aykırı soyadları ile yazım ve imla hatası bulunan ad ve soyadları, bir defaya mahsus olmak üzere değiştirilebilecek. Emniyet Genel Müdürlüğünce yürütülen pasaport ve sürücü belgesi işlemleri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne devredilecek.
 
Paket'in bir hafta içinde tamamlanması beklenmiyor ancak Genel Kurul'un,  13 Şubat cuma günü de çalışması planlanıyor.
 
Komisyonlar
 
TBMM'deki ihtisas ve araştırma komisyonları da gündemlerindeki konuları ele alacak.
 
Plan ve Bütçe Komisyonu, bazı yasalarda değişiklik yapan torba yasa teklifinin görüşmelerine 11 Şubat Çarşamba  günü devam edecek. 29 maddelik teklifin görüşmeleri 12. maddeden devam edecek.
 
Adalet Komisyonu, 11 Şubat Çarşamba günü gerçekleştireceği toplantıda, Komisyon Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya'nın "İnsan Zararları Mahkemelerinin Kuruluş ve Görevlerine Dair Kanun Teklifi"ni ele alacak. 
 
KİT Komisyonu denetimlerini sürdürecek. Komisyon;  11 Şubat Çarşamba günü  Ziraat Bankası, Ziraat Yatırım Menkul Değerlendirme A.Ş, Ziraat Portföy Yönetimi A.Ş, Ziraat Sigorta A.Ş, Ziraat Hayat ve Emeklilik A.Ş,  Fintek Finansal Teknoloji Hizmetleri A.Ş, Ziraat Finansal Kiralama Hizmetleri A.Ş'nin  2012 yılı hesaplarını inceleyecek. Komisyon; 12 Şubat Perşembe günü ise önce PTT'nin 2012, daha sonra ise Eximbank'ın 2011 ve 2012 yılı hesaplarını görüşecek. 
 
Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerini Araştırma Komisyonu, 10 Şubat Salı günü yapacağı toplantıda, kadına yönelik şiddet olaylarına medyanın yaklaşımı, haberlerde kullanılan dil ve çözüm önerileri konusunda RTÜK, TRT ve Anadolu Ajansı temsilcilerinden bilgi alacak.
 
Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu da kurum temsilcilerinden bilgi almaya devam edecek.

aa


 

Bu haber 535 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,167 µs