En Sıcak Konular

Böcek avcıları buldu, Romanya kelepçeledi

8 Şubat 2015 11:27 tsi
Böcek avcıları buldu, Romanya kelepçeledi
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ofisine ‘böcek’ diye tabir edilen dinleme cihazlarını yerleştiren paralel polislerin nefes kesen operasyonla yakalandığı belirlendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde çalışma ofisine ‘böcek’ denilen dinleme cihazı konulmasıyla ilgili davada yargılanan iki firari polisin Türkiye’nin takibi sonucu Romanya’da yakalandığı ortaya çıktı. İki polisin iadesine ilişkin dosya Romanya’ya gönderildi.

Özel ekip Sırbistan’da buldu

 Üst düzey yetkililerden edinilen bilgilere göre, böcek soruşturması sırasında yurt dışına kaçan dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şube Müdür Yardımcısı Sedat Zavar ile yanında çalışan polis memuru İlker Usta için ekip görevlendirildi. Ekip kısa sürede Zavar ve Usta’nın ‘Doğu Avrupa’da olduğunu belirledi. Zavar ve Usta’nın birlikte hareket ettikleri, aynı yerlerde kaldıkları belirlendi, ardından izleri Sırbistan’da bulundu.

Romanya uyarıldı, yakalandılar

 Takibe alınan ikilinin Romanya’ya hareket ettikleri belirlenince, Ankara’dan Romanya hükümetine bilgi verildi; pasaport ve vize süreleriyle ilgili sorunları olduğu aktarıldı. Bunun üzerine Romanya polisi, Salı günü ülkeye girmeye çalışan Zavar ve Usta’yı yakalayarak gözaltına aldı.

İade dosyası Çarşamba gitti

 Gözaltı bilgisi aynı gün Ankara’ya iletildi. Ankara da, ikiliye ilişkin dava ve suçlamaların da bulunduğu dosyayı, iade talebiyle birlikte Çarşamba günü Romanya’ya gönderdi. Romanya yargısının bir aylık tutuklama verdiği ikili hakkında, iki ülke arasındaki suçluların iadesi anlaşması gereği bir ay içinde iade kararı bekleniyor.

Kaçtılar, çünkü durum vahim

 Emniyet kaynakları, aynı dosyada yargılanan Erdoğan’ın eski koruma müdürü Zeki Bulut’un teslim olmasına rağmen, Zavar ve Usta’nın yurt dışına kaçmış olmasının, “Önemli bilgilere sahipler ve durumlarının ne kadar vahim olduğunu biliyorlar” şeklinde değerlendirildiğini belirtiyorlar.

Zavar meşgul etti, Usta yerleştirdi

 Ankara 7.Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen böcek iddianamesinde, dinleme cihazlarının nasıl yerleştirildiği şöyle anlatılıyor: “(Başbakan’ın yakın koruması) Serhat Demir ve Sedat Zavar, kendilerin eşlik eden konut personelini çalışma ofisinden salona çıkararak meşgul etti. Bu sırada çalışma ofisinde kalan (polis memuru) Enes Çiğci ve İlker Usta, daha önce Sedat Zavar’la birlikte hazırladıkları dinleme cihazlarını üçlü prize yerleştirdi.” Dinleme cihazlarını üreten Danimarka şirketi Cobham Spectronic yetkilisi Danial Krebs de, ifadesinde, “İstihbarat Daire Başkanlığı çalışanı Enes Çiğci Danimarka’da fabrikayı ziyaret etti ve sipariş verdi. Bu siparişler de nakliye ile kendisine teslim edildi. 2012’ye kadar 8 Log3 ses aktarım cihazını Türk Polis Teşkilatı’na sattık” demişti.

Casusluktan 36 yıl isteniyor

İddianamede, Sedat Zavar, İlker Usta’nın, diğer firari sanık Serhat Demir’in sevk ve idaresinde, siyasal casusluk amacıyla dinleme cihazlarını yerleştirdiği belirtiliyor. Zavar ve Usta hakkında, “Başbakan’ı siyasi casusluk amacıyla dinlemek, özel hayatın gizliliğini ihlal etmek ve kişiler arasındaki konuşmaları dinleyip kaydetmek” suçlamasıyla, 21 ila 36,5 yıl hapis cezası isteniyor.

Ala: Orada adım adım takip ediyorduk

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Bir gazetecinin, “Romanya’da yakalanan üç kişiyle ilgili, başbakanın bir açıklaması oldu böcek soruşturmasıyla ilgili, ne söyleyeceksiniz” sorusuna karşılık, “Orada zaten adım adım takip edildi. Ve şu anda tutuklama kararı verildi. İadesi için de hem Dışişleri Bakanlığımız hem yasal yollların ve prosedürlerin işletilmesine başlandı. Kısa zamanda sonuç alacağımızı düşünüyorum” diye konuştu. Türkiye’ye iade edilecek mi sorusunu da Ala, şöyle yanıtladı:

Girişimleri başlattık

“Biz onun girişimlerini başlattık. Tabii Türkiye’ye iade edilirler. Zaten Türkiye’de mahkemelerimizde hem önce yakalanmalarıyla ilgili, sonra da tutuklanmalarıyla ilgili karar vermişlerdi. Türkiye çok ciddi gelenekleri olan büyük devletlerden birisi. Acele etmiyorsa, takip etmiyor anlamına gelmez. Dolasıyla kimin nerede hangi suç işlediğini ve nerelerde o suçların dolaştığını biliyoruz. Sırası geldiğinde uluslararası hukukun gerektirdiği, bizim hukukumuzun gerektirdiği, ikili ilişkilerimizin gerektirdiği prosedürler başlatıldı, tamamlanıyor ve iadesi sağlanacaktır.” Bakan Ala, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Hakan Fidan’ın milletvekili aday adayı olmak üzere görevinden istifa etmesine ilişkin, “Hayırlısı olsun” dedi. Ala, Fidan’ın yerine kimin geçeceği yönündeki soruya ise isim vermedi.

Star


Bu haber 1,037 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,231 µs