En Sıcak Konular

Bank Asya’da MASAK devrede

8 Şubat 2015 10:38 tsi
Bank Asya’da MASAK devrede İmtiyazlı ortakların bilgilerinin gizlenmesi nedeniyle BDDK kararıyla yönetimi TMSF’ye geçen Bank Asya’da, inceleme başlatıldığı, şüpheli para transferleri konusunda da MASAK’ın devreye girdiği öğrenildi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) kararıyla Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yönetim kurulu üyeleri değiştirilen Bank Asya’da, özellikle 30 Mart seçimlerinden sonra rekor düzeyde artarak 2.1 milyar liraya ulaşan batık krediler incelemeye alındı. Şüpheli para transferleri konusunda da Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) devreye girdiği öğrenildi.

 Bank Asya’da A Grubu hisseye sahip imtiyazlı ortaklara ilişkin bilgilerin verilmemesi, bankacılık işlemlerinde de gizlenen konular olduğu şüphesini gündeme getirdi. Yeni yönetim, yasa gereği düzenli olarak murakıplar ve müfettişlerce denetlenen bankada, istenen bilgilerin de ‘şeffaf’ olarak paylaşılıp paylaşılmadığını araştırma kararı aldı. Bu kapsamda, batık krediler, bu kredilerin verildiği şirketler, bu şirketlerin sahipleri ile bilgileri gizlenen ortaklar arasında ilişki olup olmadığı inceleniyor. Aynı zamanda dikkat çekici büyüklükteki kredilerle ilgili de inceleme başlatıldı. Bu kredilerin hangi şirketlere hangi şartlarla verildiği, ortakların bu şirketlerle ilişkisi olup olmadığı da araştırılıyor.

Para transferleri inceleniyor

İkinci bir inceleme de Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından yapılıyor. MASAK’ın daha önce bankada müfettiş görevlendirdiği, ancak kritik bilgi ve belgelerin kendilerine verilmediği belirtilirken, yeni yönetimle bu sorunun aşıldığı ve MASAK görevlilerinin tüm bilgilere erişerek, yurt içi ve yurt dışına dikkat çekici para transferlerinin nerelere, kimlere yapıldığını araştırmaya başladığı öğrenildi.

Paralel tehdit: Bilgi vermeyin

Yeni yönetimin bankacılık işlemleri, para transferleri ve kredileri incelemeye alması ‘paralel yapı’yı da harekete geçirdi. Banka çalışanlarına yönelik, “TMSF yönetimine istediği bilgileri, belgeleri vermeyin, bu dönem geçecek, sorumlu olursunuz” şeklinde tehdit mesajları geldiği öğrenildi. Ancak bu tehditler, müfettişlerin doğru yolda olduğunun işareti olarak değerlendiriliyor.

104 İMTİYAZLI ORTAK BELGE GÖNDERDİ İNCELENİYOR

Bank Asya’nın yönetim kurulunu belirleme yetkisine sahip A Grubu imtiyazlı ortaklardan bazıları BDDK’nın istediği belgeleri gönderdi. Belge vermeyerek yönetime el konulmasına neden olan 185 ortaktan 104’ünün belgelerini 5 şubat itibariyle gönderdiği öğrenildi. Ancak BDDK kararında yer verildiği üzere, belgelerin incelenmesi, doğruluğunun kanıtlanması ve banka ortaklığı için uygun bulunması gerekiyor. BDDK, halen belgelerini göndermeyen 81 kişiden daha belge bekliyor.

Star


Bu haber 1,011 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,375 µs