En Sıcak Konular

Paralel kıyağa elektronik önlem

8 Şubat 2015 09:11 tsi
Paralel kıyağa elektronik önlem Hükümet, Paralel Yapı'nın kurmaca jürilerle mensuplarına doçentlik dağıtmasının önüne geçmek için kritik bir adım attı.

Doçentlik sınav yönetmeliği değiştirildi. Sınav jürisi bundan böyle "Elektronik Jüri Belirleme Sistemi" aracılığıyla oluşturulacak. Doçentlik Sınav Yönetmeliği'nde yapılacak yeni değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, jüri seçimi Doçentlik Sınav Komisyonu'nun "Elektronik Jüri Belirleme Sistemi"ne taşındı. Mevcut durumda doçentlik jürilerini üniversitelerarası kurul belirliyor. Daha önce Paralel Yapı'nın kurul içindeki mensuplarının jüri oluşumuna müdahale ettiği, birçok isme yeterli olmamalarına rağmen doçentlik verdiği ileri sürülmüştü.

PARALEL İLTİMAS ENGELLENECEK

Yeni sisteme göre, üniversitelerarası kurul tarafından doçentlik sınavı ve süreci için oluşturulmuş 'Doçentlik Komisyonları'nın görevi sona erdi. İlk üniversitelerarası kurul toplantısında, 3 yıl süreyle görevde bulunacak 'Doçentlik Sınav Komisyonu' oluşturulacak. Jüriler artık, bu 15 kişilik komisyonun 'elektronik jüri belirleme sistemi' aracılığıyla, elektronik kura yoluyla seçilecek. Böylece doçentlik jürilerinde iltimas ve Paralel kıyağın önüne geçilecek. Süreç şöyle işleyecek: Başvurunun eksiksiz olduğu ve gerekli şekil şartlarını taşıdığı tespit edilen adaylar için, üniversitelerarası kurul tarafından, Doçentlik Sınav Komisyonu'nun elektronik jüri belirleme sistemi aracılığıyla belirleyerek yapacağı öneri üzerine, 5 asil ve 2 de yedek üyeden oluşan jüri oluşturulacak. Adayın başvurduğu bilim alanında yeterli öğretim üyesinin bulunmaması halinde, jüri yakın alanlardaki profesörlerden tamamlanacak. Doçentlik bilim alanının özelliği nedeniyle elektronik jüri belirleme sistemi aracılığıyla jüri oluşturmanın mümkün olmadığı hallerde, jüriler yeni komisyon tarafından belirlenecek. Doçentlik başvurusu ise, nisan ve ekim ayının 15'inci günü başlayıp, en geç ilgili ayın son çalışma günü mesai saati bitimine kadar devam edecek.

ETİK İHLALE DE 5 YIL YASAK

Yeni düzenlemede ayrıca, eser incelemesi yapan jüri üyeleri, adayın başvuru dosyasındaki herhangi bir eserde intihal veya benzeri bir aykırılık tespit etmesi durumunda, gerekçeli rapor hazırlayacak. İnceleme neticesinde etik ihlalde bulunduğuna karar verilen adayın, doçentlik sınav başvurusu başarısız sayılacak. Bu adaylar hakkında Doçentlik Sınav Komisyonu tarafından ihlalin ağırlığına göre bir yıldan 5 yıla kadar süreyle doçentlik başvurusunda bulunamama kararı verilecek.

Sabah

Bu haber 706 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,434 µs