En Sıcak Konular

İstifanın tarihi anlamlı bir tevafuktur

7 Şubat 2015 14:40 tsi
İstifanın tarihi anlamlı bir tevafuktur Başbakan Davutoğlu, MİT Müsteşarı Fidan'ın istifasına ilişkin, "7 Şubat olması tevafuktur, tabi anlamlı bir tevafuk olarak değerlendirilebilir" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Sakarya Valiliğini ziyaretinin ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın istifası ve milletvekili aday adaylığını nasıl değerlendiriyorsunuz? İlginç bir tarihe denk geldi, 7 Şubat'ta KCK soruşturması için çağrılmıştı" şeklindeki soru üzerine Davutoğlu, geçen gün bir televizyon programında bu konuda gerekli açıklamalarda bulunduğunu söyledi.

Fidan'ın devlete çok ciddi hizmetlerde bulunmuş, önemli bir bürokrat olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Fedakarane bir şekilde çalışmalarda bulunmuştur. Çözüm süreci ve birçok, Suriye gibi kritik konularda gerçekten önemli görevler üstlenmiş ve bunu hakkıyla yerine getirmiş bir arkadaşımızdır" diye konuştu.

Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Dün kendisi istifasını, dilekçesini sundu ,10 Şubat'tan geçerli olmak üzere. Biz de bunu işleme koyduk. 7 Şubat olması tevafuktur, tabi anlamlı bir tevafuk olarak değerlendirilebilir. Millete ve devlete hizmet etmiş olanlar, ister siyasi olsun, ister bürokrat, bir şekilde tarihe onurla adları geçer. 7 Şubat'ta Hakan Bey'e dönük olarak, özellikle de o zaman çözüm sürecini bloke etmek, engellemek üzere yapılan operasyon diyeyim, aslında Hakan Bey'e değil, bugün de yıl dönümü olması itibarıyla, hükümetimize ve Sayın Başbakanımıza, doğrudan Hakan Bey'in bağlı olduğu Sayın Cumhurbaşkanımıza, o dönem Başbakanımıza yapılan bir operasyondu."

Fidan'ın ve başta da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dirayetli tutumunun, bütün bu kumpasları bozduğunu dile getiren Davutoğlu, "Daha sonra MİT tırlarına yapılan operasyonda da yine aynı çevrelerin nasıl pervasızca, devletimize, sadece seçilmiş hükümetimize değil devletimizin ulusal çıkarlarına, ulusal güvenliğine dönük, ne kadar alçakça çalışmalar içine girebileceklerini ortaya koyan gelişmelerdi. 7 Şubat'a denk gelmesi, planlanmış bir husus değil ama millete ve devlete hizmet edenlerin önünde ufkun hiç bitmeyeceğini gösteren anlamlı bir tevafuktur" dedi.

"Demokrasiye doğrudan bir saldırı"

Davutoğlu, "AK Parti İstanbul İl Başkanlığı önünde kimliği belirsiz bir kişinin uzun namlulu silahla çevreye rastgele ateş açmasına" ilişkin soru üzerine de dün AK Parti il merkezinde delegelerin katılımıyla kongre öncesi bir toplantı gerçekleştiğini söyledi.

Bu toplantı bittikten, davetliler dağıldıktan sonra, gece 02.00 civarında il merkezine bir saldırı gerçekleştirildiğini belirten Davutoğlu, "İçişleri Bakanımızla, Valimizle, İl Başkanımızla gelişmeleri takip ettik. Şu anda da onu yapan teröristlerin izinde, takibinde çalışılıyor" ifadesini kullandı.

"Seçimler yaklaştıkça provokasyonlar artabilir"

Davutoğlu, AK Parti'nin, demokrasi için her şeyi göze almış insanların partisi olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

 "Türkiye'nin huzuru, demokrasinin güçlendirilmesi konusunda her zaman, her türlü riski göze aldık. Bu konuda çıktığımız yoldan da bizi kimse caydıramaz. Hiçbir saldırı, AK Parti'nin ve AK Parti kadrolarının inancını, kararlılığını ortadan kaldıramaz. Herhangi bir şekilde kadrolarımızda tedirginliğe sebebiyet veremez. Ama bu aynı zamanda şunun işaretidir: Seçimler yaklaştıkça bu tür provokasyonlar artabilir. Hükümet olarak hem bizim partimizin hem diğer bütün partilerin bulundukları mekanları güven altına alabilmek için olağanüstü çaba içindeyiz."

Bütün partilere de bu tür saldırılar karşısında aynı kararlılıkla birlikte davranma çağrısında bulunan Davutoğlu, bunun sadece AK Parti'ye yönelik değil, demokrasiye doğrudan bir saldırı olduğunu ve herkesin bu konularda sorumlu tutum takınması gerektiğini belirtti.

Başbakan Davutoğlu, "Meclisimize gelmiş olan iç güvenlik reform paketi de aslında Türkiye'nin huzurunun ve bu anlamda da seçime giderken, seçimler üzerinden Türkiye'nin kalıcı istikrarını teminat altına almaya yönelik çalışmalardır. Ümit ederiz ki bütün partiler özellikle güvenlik konusunda, kamu düzeni konusunda, aynı hassasiyetle yaklaşır, Türkiye'nin huzurunu bozmak isteyenlere karşı da aynı tavrı ve tutumu sergilerler" diye konuştu.

"Biz, hiçbir ilan ettiğimiz reformu askıya almayız"

"Açıkladığınız 'Şeffaflık Paketi'nin seçim sonrasına ertelendiğine ilişkin haberleri nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Davutoğlu, "Bu tür haberler, doğru zemine dayanmıyor, açıkça ifade edeyim. Biz, dikkat ederseniz son 4-5 aydır sadece şeffaflık değil sektörel değişik programları çerçevesinde birçok yasal çalışmaya birlikte başladık" dedi.

İç Güvenlik Reformu ve İş Güvenliği Yasası'nın Parlamento'da olduğunu, Maden Kanunu'nun Meclis'ten geçtiğini aktaran Davutoğlu, daha birçok yasa tasarısının Parlamentoya sunulduğunu söyledi. Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bütün bu çalışmalar, kendi rutini içinde seyrediyor. Şeffaflık ve İmar Yasası ile ilgili olarak da inşaat sektörü ile kapsamlı toplantı yaptık. Orada da ilan ettim, herkesle bunu paylaşmaya ve herkesin katkılarını almaya dönük çabamız var, o çabalar, o çalışmalar sürüyor. Hiçbir şekilde herhangi bir açıkladığımız reform paketinin askıya alınması -askıya alınması tabiri son derece yanlış- hiçbir şekilde kabul etmeyeceğimiz bir tabir. Biz, hiçbir ilan ettiğimiz reformu askıya almayız. Reform ve yasal çalışmalar kendi rutininde seyreder. Böyle 'Askıya alındı' ifadesi de doğru değil. Bazı gazetelerde yer alan bu tutumu da doğrusu yadırgıyorum. Bunun bir zemini yok. Bu konulardaki çalışmalar devam edecek. Dolayısıyla sadece şeffaflıkla ilgili değil, dediğim gibi çok sayıda reform süreci önümüzde. Tabii yasama döneminde, gittikçe seçimler yaklaşıyor. Zamanlama itibarıyla yetiştirilememesi konusunda hızlandırıyoruz bütün süreçleri ama bunu görmek mümkündür. Fakat 'seçim sonrasına ertelendi' diye bir irade, bir karar yok. Çalışmalarımızı normal seyri içinde devam ettireceğiz. Bu yasama dönemine yetişirse bu yasama döneminde çıkar, yetişmezse mutlaka istişarelerle birlikte en kısa zamanda çıkarmak için çalışmaları sürdürürüz ama şu anki perspektifimiz rutin çalışmayı devam ettirerek bu yasama dönemine yetiştirebilmek."

Böcek davasının 2 sanığının yakalanması

Davutoğlu, '"Böcek soruşturması kapsamında Romanya'da iki şüpheli yakalandı. İade süreci ne aşamada?" sorusu üzerine, konuyla ilgili İçişleri Bakanından ve ilgili kişilerden bilgi aldığını, konuyu da yakından takip ettiğini söyledi. Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Zaten Türkiye'de de hakkında yakalama kararı olan kişiler. Suçluların iadesi kapsamında Romanya ile yapılmış ahdi, hukuki şeylerimiz var. Romanya yetkilileriyle bu konu konuşuldu. Gerekli adımlar atılacak en kısa zamanda. Ve hukuk ne diyorsa dünyanın neresinde olursa olsun, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için Türkiye'de meri hukuk uygulanacaktır.''

AA



Bu haber 819 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,240 µs